Lämpimät kanaleivät
Paahtoleipää
Paistettua kanaa
Sinappikurkkusalaattia
Homejuustoa
Mozzarella-juustoa
Currya
Lisukkeiksi mm. ananasrenkaita ja jalopenoa.
Levitä leivälle sinappikurkkusalaatilla. Laita päälle pienitty kana, homejuusto ja peitä mozzarellalla. Päälle voit sirotella currya.
Paista 210 asteessa n. 10 min.
Minihampparit
Minihampurilaisia (Lidlistä) (halk. n. 6 cm)
Salaattia
Jauhelihapihvit
Juustokastike
Salsaa
Sinappia
Tee halkasijaltaan n. 6 cm kokoiset (raakana n. 8 cm) jauhelihapihvit: 400 g jauhelihaa, 1 pilkottu sipuli, Worchester-kastiketta, sinappia, ½ dl korppujauhoja, kanaliemikuutio 3/4 dl:aan vettä, muna. Sekoita kaikki ainekset keskenään liikaa vaivaamatta. Ylijääneestä jauhelihataikinasta voi tehdä lihapullia tai suurempia pihvejä.
Leikkaa hampurilaiset puoliksi ja paahda niitä hetki uunissa (180 astetta), jotta saavat rapean pinnan.
Voit koota hampurilaiset mielesi mukaan. Tässä täyttöjärjestys: pohjan päälle ohut kerros sinappia, salaattia, jauhelihapihvi, juustokastike, salsaa tai tuoretta tomaattia ja kannen alapintaan taas ohut kerros sinappia.
Laita lopuksi cocktail-tikut pitämään hamppari koossa.
Pizzaaaaaaa
Tästä tulee puolikas uunipellillinen.
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,25 dl maitoa
35 g sulatettua voita
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
Sekoita kuivat aineet ja lisää nesteet. Sekoita lusikalla. Taikinan tulee olla notkeaa. Levitä taikina käsin vuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille mahdollisimman ohueksi pohjaksi. Levitä pohjan päälle ohuelti ketsuppia ja hieman juustoraastetta.
Laita pohjan päälle kinkkusuikaleita, homejuustomurusia ja ananaspaloja. Laita päälle juustoraastetta, oreganoa ja riko päälle pari kananmunaa.
Paista 210 asteessa n. 30 min.
Kanapiiraat aamiaiseksi tai brunssille
Helppo ja nopea piiras, jos käytät valmista voi- tai lehtitaikinaa.
Mausta kana esim. currylla, sweetchilikastikkeella ja kurkumalla. Paista kypsäksi. Pilko sipuli, persilja, chili ja jalopenot ja sekoita kanasuikaleiden ja juustoraasteen kanssa. Kaikkea voit käyttää määrällisesti makusi mukaan. Täytteeksi sopii hyvin myös makkara tai ankka. Juustolla voit myös säädella piiraan makua eli emmentalilla saat voimakkaamman makuisen kuin mozzarellalla. Kanan kanssa sopii hyvin myös murustettu homejuusto - mutta sitä vain mausteeksi ja lisäksi muuta raastejuustoa. Valkosipulikin käy - eli kaikki mistä itse pidät :)
Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja painele voideltuun vuokaan siten, että taikina yltää yli reunojen. Leikkaa taikinasta myös hieman vuoan yläreunaa suurempi, pyöreä kansi. Täytä taikinakupit ja laita päälle kansi. Nipistele kannen reuna ja vuoassa olevan taikinakupin reuna tiiviisti toisiinsa, että täyte paistaessa ei vuoda ulos. Vinkki: Pyöräytä vedessä kastetulla sormella taikinakannen reuna - saat taikinoiden reunat tiiviimmin kiinni. Voitele kansi kananmunalla kauniin kiiltävän pinnan aikaansaamiseksi. Päälle voit vielä laittaa muutaman raastejuustosuikaleen koristeeksi. Paista 210 asteessa, kunnes taikinakansi on kauniin kullankeltainen.
Nauti piiraat salaatin kera.
Amuse bouche eli alkupaloja
Makuja yhdistellen saat ihania suupaloja:
1. Hernepyre: keitä herneet kypsiksi ja kaada tiheäreikäiseen metallilävikköön. Painele lusikalla niin, että herneiden kuoret jäävät lävikköön. Muista kaapia lävikön pohja toiselta puolen, sillä lävikköön jää massaa kiinni paljon. Sekoita massaan suolaa ja kermaa sen verran, minkä paksuista pyreestä haluat. Paista pekonia päälle ja koristele basilikan lehdillä.
2. Kampasimpukat: paista voissa pienet kampasimpukat ja koristele esim. herneen tai auringonkukan versoilla. Pieniä kampasimpukoita tarvitsee paistaa vain 1 - 2 minuuttia.
3. Katkaravut: mausta sweetchili-kastikkeella kevyesti ja lisää muutama avocadolohko.
4. Homejuustoa, paahdettua pähkinää ja viikunahilloa.
Sikurisalaatti salsalla
Tomaattia, kurkkua, ananasta, granaattiomenaa, sweetchilikastiketta
Patonkia tai muuta vaaleaa leipää, valkosipulia ja oliiviöljyä
Poista tomaatista sisus ja kanta ja leikkaa tomaatti suikaleiksi ja pieniksi kuutioiksi. Poista kurkusta siemenet ja kuutioi kurkku samankokoiseksi tomaatin kanssa. Ota granaattiomenasta siemenet ja pieni ananas pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki keskenään ja lisää muutama ruokalusikallinen kastiketta. Täyteläisempää saat lisäämällä vielä avocadoa.
Ota sikurisalaatista irti lehdet, jotka ovat kuin veneitä ja täytä salsalla.
Valuta leipäpalojen päälle molemmin puolin oliiviöljyä ja hiero pintaan valkosipulia. Paista 180 asteessa sen verran, että pinta on rapea ja saa vähän väriä.
Täytetyt paprikat
Paprika
Jauhelihaa tai kanaa
Yhteen kokonaiseen paprikaan:
2 reilua rkl maustettua tuorejuustoa
Puolikas suolakurkku
Timjamia tai persiljaa
Chilikastiketta ja kurkumaa kanalle ja mustapippuria ja suolaa jauhelihalle
1 dl juustoraastetta
Pese ja puolita paprika pituusuunnassa jättäen varsi koristeeksi toiseen puolikkaaseen. Poista siemenet ja valkoinen osa paprikan sisältä varovasti, puhkaisematta paprikaa. Öljyä sisältä kevyesti oliiviöljyllä. Mausta kanasuikaleet esim. chilikastikeella ja kurkumalla ja jauheliha mustapippurilla. Paista kypsäksi. Sekoita lihaan esim. aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa 2 reilua ruokalusikallista, pieneksi pilkottu puolikas suolakurkku, pilkottu timjami tai persilja. Paista öljyttyjä kuoria 200 asteessa n. 10 min. Lisää täyte painellen kukkuroilleen paprikan puolikkaiden sisään ja ripottele päälle juustoraaste. Paista uunissa, kunnes tikulla paprikan sivulta kokeillessa se on aldente/pehmeähkö eli n. 15 min.
Uuniperuna katkaraputäytteellä
Isoja jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
Merisuolaa
Öljyä
Alumiinifoliota
Katkaraputäyte:
Rapuja kahteen perunaan n. 150 g
1 prk Creme fraiche
½ dl majoneesia
1 rkl sitruunamenua
½ tl sitruunapippuria
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa tai sweetchilikastiketta
1 - 2 rkl Dijon-sinappia
Sekoita kaikki keskenään ja maista. Jos on liian suolaista makuusi, lisää hunajaa.
Ota reilun kokoinen foliolevy. Laita folion pohjalla öljyä ja pesty peruna kuorineen. Pistele haarukalla reikiä perunaan ja öljyä pinnalle. Ripottele hienonnettua merisuolaa öljyn päälle. Sulje folio ja paista 200 asteessa perunan koosta riippuen n. tunti - isoja puolitoista tuntia. Voit välillä ottaa pois uunista ja avata hieman foliota kokeillaksesi haarukalla, onko peruna kypsä. Kypsään perunaan leikkaa reilusti ristiviilto. Lisää päälle täytettä ja nauti.
Uunimukanas
Vuoka n. 20 cm x 15 cm.
5 munaa
2 dl maitoa
3 keitettyä perunaa
Chorizo-makkaraa viipaleita
Parsaa paloina
Suolaa
Mustapippuria
Juustoraastetta
Laita vuoan pohjalle hieman öljyä ja viipaloidut perunat. Vähän suolaa ja mustapippuria päälle. Sekoita maito ja munat ja laita hieman suolaa. Kaada perunoiden päälle osa muna-maidosta. Laita kerros viipaloituja makkaroita ja hieman juustoraastetta. Kaada loput muna-maidot vuokaan ja laita parsapalat ja painele ne lusikalla nesteen alle. Ripottele hieman juustoraastetta päälle. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia tai kunnes päältä kokeillessa munakas ei enää ole liian nesteistä.
Blinit kahdelle (4 - 5 kpl)
10 g tuorehiivaa
2 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
2 dl tattarijauhoja
½ dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 kpl muna keltuainen ja valkuainen erikseen
Sekoita tattarijauhot ja vehnäjauhot kulhossa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää sekaan kivennäisvesi ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä lämpimässä liinan alla noin tunti-kaksi. Lisää suola ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää nostellen taikinaan.
Paista blinit kuumalla blinipannulla (= pienellä pannulla) runsaassa rasvassa, mielellään kirkastetussa voissa (öljykin käy). Kun kirkastat voin (kts. Vinkkejä-sivu), kaada se esim. pieneen kannuun (kermanekkaan), jotta sitä on helpompi käyttää. Kun käännät blinin pannulla, kaada nekasta voita blinin/pannun reunoille. Näin saat blinin reunoista rapeat. Blinit voit myös laittaa leivinpaperin päälle pellille ja käyttää noin 200 asteisessa uunissa, jotta ovat tarjotessa rapeita.
Lihapasteija
2 valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä
2 ½ dl paistettua jauhelihaa
1 paistettu, silputtu sipuli
mustapippuria
2 keitettyä kananmunaa
1 ½ dl riisiä
1 dl maitoa ja 1 muna keskenään haarukalla sekoitettuna maustettuna suolalla
Keitä riisi. Kaulitse sulaneet voitaikinalevyt puolta ohuemmiksi sekä pituus- että leveyssuunnassa. Tai voit painella pohjalevyn myös ohuemmiksi käsin vuokaan. Paista jauhelihan kanssa silputtu sipuli. Sekoita riisi ja jauheliha-sipuliseos sekä hienonnettut kananmunat ja mausta mustapippurilla sekä suolalla. Lisää seokseen suolalla maustettu muna-maitoseos.
Kaada seos ohuen voitaikinalevyn päälle ja kostuta vedellä taikinan reunat. Kaulitse toinen taikinalevy ja laita se seoksen päälle venyttäen niin, että taikinalevyjen reunat voi painaa haarukalla yhteen. Näin täyte ei paistaessa valu pasteijan sisältä.
Voitele pasteija munalla ja pistele haarukalla reikiä pintaan. Näin taikina ei kohoa liikaa. Paista 220 asteessa n. 20 - 30 min, kunnes on kullankeltainen pinnaltaan.
Pasteijan sisään voi laittaa lisäksi myös herneitä, porkkanoita ja paprikaa.
Kanapiirakka
Pohjaan:
50 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ muna
1 rkl vettä
Pilko voi paloiksi ja anna sen hieman lämmetä huoneenlämmössä. Lisää jauhot ja nypi voin kanssa rakeiseksi. Lisää muna ja vesi ja sekoita käsin kiinteäksi. Voitele vuoka ja painele taikina ohueksi pohjalle. Pistele muutaman kerran haarukalla (varo ettet puhkaise foliovuokaa) ja laita uuniin 200 asteeseen viideksi minuutiksi.
Täyte sekoitetaan kulhossa: Pilkoin tähän edelliseltä aterialta jäänen, kypsän kanankoiven. Pilko paprikaa ja persiljaa. Lisää kolme munaa ja 1 ½ dl maitoa. Lisää maun mukaan suolaa, currya ja inkivääriä jauheena. Lisää murustettua homejuustoa ja n. 1 ½ dl juustoraastetta. Kaada täyte uunissa olleen pohjan päälle ja paista vielä n. 20 min, kunnes pinta keskeltä painellessa ei enää tunnu liian löysältä.
Uusimmat kommentit
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)