Pehmeä sisus, rapea kuori

Creme brulee (5 pientä vuokaa)

2 dl kuohukermaa

1 dl rasvatonta maitoa

½ dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

2 sitruunan kuorisuikaletta

4 munan keltuaista

Pinnalle: ruokosokeria

Erota munan keltuaiset valkuaisista ja riko keltuaisten rakenne tasaiseksi haarukalla.

Kiehauta kerma, maito, sokerit ja sitruunankuoret kattilassa ja sekoita niin, että sokerit sulavat. Nosta kattila jäähtymään niin, että seos on vielä lämmintä. Vispaa kevyesti keltuaiset kerma-maitoon ja kaada seos matalareunaisiin annosvuokiin.

Laita vuokat reunalliselle pellille 150 asteiseen uuniin. Kaada pellille vettä vuokien puoleen väliin saakka. Paista n. 35 min, kunnes vanukas on kevyesti pinnalta kokeillen kimmoisa.

Laita vuokien päälle kelmu ja vuokat jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Säilyvät myös seuraavaan päivään.

Ennen tarjoilua ripottele pinnalle ruokosokeria ja paahda sokerin pinta puhalluslampulla ruskeaksi. Näin saat rapean pinnan pehmeälle vanukkaalle.

Kesän tuoreista mansikoista - nam

Mansikkakiisseli

1,5 l vettä + ½ dl punaista mehua (tässä mustaviinimarjamehua)

½ l halkaistuja mansikoita

1,5 dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

3 rkl perunajauhoja

Laita kattilaan kylmä vesi, mehu ja perunajauhot. Lämmitä seosta sekoittaen, jotta jauhot liukenevat nesteeseen. Lisää sokerit ja mansikat ja keitä keskilämmöllä, kunnes kiisseli sakenee (n.5 min). Mikäli kiisseli on mielestäsi liian sakeaa, voit lisätä vettä.

Tarjoa sellaisenaan tai laita päälle lusikallinen kermavaahtoa.

Lämmin marenkikuori kätkee sisälleen kylmän jäätelön ja marjoja

Uunijäätelö

 1 l vaniljajäätelöä

4 munan valkuaista

1,5 dl sokeria

Marjoja

Valmista marenki: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten sokeria vatkauksen aikana vähitellen. Marenki on valmista, kun kulhoa kääntämällä ylösalaisin, vaahto ei valu kulhosta.

Laita jäätelö suurina paloina vuokaan ja lisää halutessasi jäätelön joukkoon erilaisia marjoja. Levitä marenki päälle vuokan reunoja myöten.

Paista 210 asteessa n. 3 min, kunnes marenki on saanut vähän väriä. Liian kauan paistettaessa jäätelö sulaa kokonaan, mikä ei ole tarkoitus.

Uuniomenaa jäätelöllä tai kermavaahdolla

Uuniomenat

2 hapanta omenaa (vihreitä)

40 g voita

3/4 dl fariinisokeria

½ tl kaurahiutaleita

1 tl kanelia

Pese ja puolita omenat sekä poista siemenkodat.

Sekoita pehmään voihin sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli.

Laita omenat halkaistu puoli yläspäin vuokaan ja annostele seos omenanpuolikkaiden päälle ja paista 200 asteessa n. 30 min. Valele välillä sokeriliemellä, jota valuu omenoiden kypsyessä astian pohjalle.

Pannacotta eli kermahyydyke

Pannacotta

Tästä annoksesta neljälle (1,5 dl/hlö)

2 dl kermaa

1 dl maitoa

1 dl sokeria

2 tl vaniliinisokeria

2 liivatelevyä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Keitä kattilassa hiljalleen kermaa, maitoa, sokeria ja vaniliinisokeria n. 10 min. Ota kattila liedeltä ja lisää liivatelehdet, joista on puristettu pois liika vesi. Sekoita liivatteet hyvin seokseen.

Laita neste annosastioihin ja laita astian päälle muovikelmu. Laita astiat jääkaappiin n. kolmeksi tunniksi, jotta seos hyytyy. 

Tarjoile marjojen kanssa - mustikat sopivat erittäin hyvin. 

Lettuja ja mansikkahilloa

Ohukaiset mansikkahillolla

Taikina:

2 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

1 tl suolaa

3/4 dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

2 ½ - 3 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä

1 muna

öljyä paistamiseen

Sekoita maitoon sokerit, suola, öljy ja vehnäjauhot. Taikina saa olla suhteellisen kiinteää. Lisää lopuksi muna ja anna taikinan tekeytyä 10 min. Kaada pannun keskelle pari ruokalusikkaa öljyä ja kauhallinen taikinaa. Levitä taikinaa kauhan pohjalla pyöräyttäen, jotta taikina ohenee reunoihin päin. Käännä ohukainen, kun paistopinta on haluamasi.

Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.

Kevyt vaikka juotavaksi

Mustikkakeitto

1 ½ l vettä

2 dl sokeria

2 tl vaniliinisokeria

4 rkl perunajauhoja

6 dl mustikoita

Laita kattilaan kylmään veteen perunajauhot, sokeri ja vaniliinisokeri sekä 1 dl mustikoita. Kuumenna keittoa kiehumispisteeseen koko ajan kevyesti sekoittaen pohjaa myöten ja pienennä lämpöä, ettei keitto kiehu. Käytä sekoittamiseen vispilää, jotta saat mahdolliset perunajauhopaakut hajoamaan. Lisää loput mustikat ja keitä n. 10 min, kunnes keitto on saostunut sopivaksi.

Tarjoa vaikka kermavaahdon kanssa jälkiruokana tai juo suoraan lasista välipalaksi.

Hyvä makupari

Päärynät valkoviinissä

Suklaakastike löytyy sivula: 'Siinä sivussa'

Kuori ja lohko päärynä.

Laita kaikki aineet kattilaan.

1 dl valkoviiniä

1 dl vettä

½ dl sokeria

2 kokonaista neilikkaa

½ tl kanelia

Keitä liemi kiehuvaksi ja lisää päärynälohkot. Keitä hiljalleen, kunnes päärynät ovat läpikuultavia. Päärynät säilyvät kylmässä liemessä noin viikon.

Kokoa jälkiruoka suklaakastikkeen kanssa.

80-luvun pannari - hyvääää

Pannari äidin tapaan

Tämä annos on tehty puolikkaan uunipellin kokoiseen vuokaan.

Peitä vuoka leivinpaperilla.

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 tl vaniliinisokeria

1 dl sokeria

4 dl maitoa tai 2 dl maitoa ja 2 dl rahkaa tai kermaviiliä tai muuta hapanta maitovalmistetta (vaikka päiväyksen ylittänytkin sopii hyvin) - eli kaikki vanhat vaan kaapista tähän pannariin..

50 g sulatettua voita tai margariinia

1 muna

Sekoita keskenään kuivat aineet. Sulata rasva ja sekoita kuiviin aineisiin kuten myös maito tai muut maitotuotteet. Lopuksi sekoita joukkoon muna.

Paista 200 asteessa n. 25 min.

Nauti hillon ja kermavaahdon tai jäätelön kera.

Tulee lapsuusajat mieleen..

Vispipuuro

3/4 l vettä

3-4 dl puolukoita

1 ½ dl sokeria

2 ½ dl mannaryynejä (tummia tai vaaleita)

Keitä puolukoita vedessä niin, että niiden väri on vaalennut. Kaada lävikön läpi ja ota värjäytynyt vesi talteen. Puolukan kuoret joutavat roskiin. Lisää nestettä niin, että sitä on kattilassa yhteensä 2 ½ l. Lisää nesteeseen sokeri ja kiehauta, jotta sokeri sulaa. Vähennä lieden lämpöä voimakkuudeltaan keskitasolle tai hieman yli. Lisää mannaryynit ja keitä puuroa hiljalleen, jotta ryynit turpoavat (n. 15 - 20 min). Kaada valmis puuro kuumasta kattilasta ei-kuumaan kulhoon ja anna jäähtyä viileässä tai huoneen lämmössä. Mikäli puuron pinnalle on muodostunut puurosta ns. jähmettynyt kansi, poista se ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi.