Appelsiinirahkakakku tuorejuusto-appelsiinirahkakuorrutuksella
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 tl inkivääriä
50 g sulatettua voita
1 dl maitoa
1 dl appelsiinirahkaa
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulanut voi, maito ja rahka. Paista jauhotetussa vuokassa (halk. 20 cm) n. 30 min.
Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl appelsiinirahkaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Sekoita kaikki keskenään tasaiseksi massaksi ja levitä kakun päälle vasta, kun kakku on täysin jäähtynyt.
Mansikka-raparperipiirakka
Murotaikinaa kaupan pakkasesta
3 pitkää raparperia
2 dl lohkottuja mansikoita
1 dl sokeria
1 prk (2 dl) vaniljarahkaa
1 muna
Painele sulanut taikina n. 28 cm matalareunaiseen vuokaan. Pilko raparperi ja keitä lähes pehmeäksi sokerin ja vesitilkan kanssa. Lisää lopuksi lohkotut mansikat (älä keitä). Valuta seos siivilän läpi, jotta enimmät nesteet saadaan pois. Levitä seos taikinan päälle. Sekoita muna rahkaan. Levitä rahkaseos mansikka-raparperin päälle.
Paista 200 asteessa n. 35 min. Jäähdytä, jotta piirakka kiinteytyy.
Kahvi-suklaamurukakku
2 munaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 rkl vaniliinisokeria
½ dl maitoa
½ dl erittäin vahvaa kahvia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
70 g tummaa suklaata (70 %)
Sekoita käsin munat ja sokerit, lisää voi, maito ja kahvi ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää kakkuseokseen. Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Tämä sopii paistettavaksi kakkuvuoassa, piirakkavuoassa tai pitkänmallisessa ns. vuokaleipävuoassa (tässä). Asteita 200 ja aikaa n. ½ tuntia. Kakku on kypsä, kun se hieman irtoaa vuoan reunoista ja keskeltä kevyesti sormella painaessa tuntuu kiinteältä.
Mustikkapavlovat
Marenkipohjat (14 kpl halk. 6 cm)
3 munan valkuaista
1,5 dl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
Päälle: Kermvaahtoa ja mustikoita
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten vähitellen sokeria ja sitruunamehua. Marenkimassa on valmis, kun vuoka käännettynä ylösalaisin, taikina pysyy astiassa. Laita marenkimassa pursotinpussiin, (pakaste)muovipussiin, jonka kulmaan tee n. 1 cm reikä tai tee kahden teelusikan kanssa leivinpaperille pieniä pyöreitä marenkeja. Pursota pursotinpussista leivinpaperoidulle pellille pyöreät marenkipallot ja paina marengeista n. sentin paksuiset marenki'keksit' ja niiden päälle reunoja pitkin vielä pyöreät reunat. Näin keskelle jää ns. kolo täytteelle.
Paista uunissa 100 asteessa n. kolme ja puoli tuntia eli kunnes ovat pohjastaankin kovia. Jäähdytä pellillä, kunnes saat lastalla irrotettua paperista särkymättä.
Pursota marenki'koloon' kermavaahtoa ja koristele marjoilla.
Italialaiset sämpylät
250 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
200 g kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1/4 dl oliiviöljyä
Sekoita 4 rkl vehnäjauhoja ja kuivahiiva ja lisää vesi. Anna käydä liinan alla lämpimässä 15 min. Sekoita loppuihin jauhoihin suola. Sekoita hiivamassa jauho-suolaseokseen ja vaivaa taikinaan lopuksi öly. Anna kohota liinan alla lämpimässä n. 30 min. Painele taikina takaisin kasaan.
Taikina on erittäin notkeaa. Ota kahdella lusikalla reilun kokoisia paloja tai muotoile jauhotetuin käsin ja asettele leivinpaperin päälle pellille. Voitele maidolla ja lisää päälle halutessasi juustoraastetta.
Paista 180 asteessa n. 30 - 40 min riippuen sämpylän koosta. Paiston jälkeen sämpylät ovat hieman rapeita ja pehmenevät jäähtyessään. Maistuvat vielä seuraavanakin päivänä.
Maku muistuttaa hieman foccaciaa.
Tuorejuustotäytteiset tartaletit
Murotaikinaa (suoraan kaupan pakastimesta)
Täyte:
200 g tuorejuustoa - maustettua tai maustamatonta
50 g voita
1,5 dl tomusokeria
2 tl vaniliinisokeria
Paista ensin leivospohjat: Painele pieniin leivosvuokiin ohuelti murotaikinaa ja pistele reikiä haarukalla. Painele taikinan päälle alumiinifolio, jonka täytät esim. riisillä tai herneillä, jottei taikina paistaessa nouse vaan jää ohueksi leivospohjaksi. Laita uuniin 180 asteeseen n. 10 minuutikai, jolloin taikina on saanut väriä ja kypsynyt. Poista folio täytteineen ja mikäli pohja on keskeltä vielä raa'an tuntuinen, laita hetkeksi takaisin uuniin ilman foliota ja sen täytettä.
Leivospohjiin voit laittaa pelkästään marjoja tai muutaman marjan tuorejuustotäytteen alle.
Sekoita täyte tasaiseksi ja pursota jäähtyneet leivospohjat runsaalla täytteellä ja koristele halutessasi.
Timjamileipä
300 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl timjamia
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
ripaus sokeria
Päälle timjamia ja sormisuolaa sekä oliiviöljyä
Laita kulhoon jauhot ja tee keskelle kuoppa, johon laitat suolan, sokerin, hiivan, timjamin ja kädenlämpöisen veden. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi kelmun alla n. tunti.
Taikina on todella löysää. Kaada se leivinpaperin päälle uunipellille ja anna nousta vielä vartti. Kaada taikinan päälle runsaasti oliiviöljyä ja ripottele päälle sormisuolaa ja timjamia.
Paista 200 asteessa n. 35 min tai kunnes leipä tuntuu keskeltä painaessa kypsältä ja on saanut väriä.
Laita uunin pohjalla vesiastia. Näin paiston aikana syntyy uuniin höyryä ja leivän pinnasta tulee rapea.
Nauti lämpimänä sellaisenaan tai tarjoa esim. keiton tai pastan kanssa. Timjamin sijaan voit käyttää oreganoa tai painella oliivisiivuja leivän päälle.
Mustikkakakku
3 munaa
2 ½ dl sokeria
100 g sulatettua voita
1 ½ dl maitoa
2 tl vaniliinisokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Mustikoita
2 appelsiinin mehu
Sekoita käsin vispilällä munat, sokeri ja vaniliinisokeri. Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Lisää maito ja sekoita. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää ne seokseen. Sekoita tasaiseksi.
Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjan ja irtoreunan väliin, jottei taikina pääse vuotamaan pohjan ja reunan liitoskohdasta ja on helpompi irrottaa vuokasta.
Ripottele taikinan päälle vuokaan mustikoita haluamasi määrä. Osa mustikoita painuu paistaessa kakun sisään.
Paista 190 asteessa noin 35 min tai kunnes taikina kakun keskeltä tikulla kokeillessa ei tartu tikkuun.
Irroita kakku varovasti vuokasta lautaselle ja valele päältä applsiinimehulla.
Täytetyt croissantit
Kaupasta saa valmiina croissant-taikinaa kuuden kappaleen purkissa. Taikina on rullalla levyinä ja se irroitetaan rei'itettyjä viivoja pitkin kolmioiksi. Täytteeksi voit laittaa kinkkusuikaleita ja juustoja; esim. homejuustoa tai mitä tahansa juustoraastetta - hyviä ovat cheddarilla tai emmentalilla tai mozzarellalla tai.. Kinkunkin voit korvata makkaralla, pekonilla tai käyttää pelkkää juustoa.
Laita täyte leveään päähän ja rullaa croissant kevyesti kiinni. Voitele muna-maitoseoksella ja ripottele halutessasi päälle juustoraastetta (tässä parmesanraastetta) ja paista 200 asteessa n. 12-15 min.
Lusikkaleivät
200 g voita
1 ½ dl sokeria (josta puolet voi olla fariinisokeria - antaa väriä)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
Väliin vadelmahilloa
Kiehauta rasvaa kattilassa niin, että se saa hieman rusehtavaa väriä. Kaada kulhoon ja lisää sokeri. Anna seoksen jäähtyä sekoittamatta. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää rasva-sokeriseokseen. Sekoita kaikki tasaiseksi. Tee teelusikka muottina kuperia pikkuleipiä ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle tasainen puoli alaspäin.
Paista 175 asteessa n. 12 min. Jäähtyneenä lisää hieman tasaiselle puolelle vadelmahilloa ja paina toinen lusikkaleipä päälle tasaiset puolet vastakkain. Pyörittele sokerissa.
Näitä tehtiin äidin kanssa jokaiseen juhlaan.
Voisilmä- ja kanelikiisselipullat
Pullataikina: 2 ½ dl maitoa, ½ dl sokeria, ½ tl suolaa, 1 tl kardemummaa, 50 g sulatettua voita, 1 pss kuivahiivaa, vehnäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja voi. Lisää desiin jauhoja kuivahiiva. Lisää jauhoja sekoittaen ja lopuksi vaivaten käsin, kunnes taikina on pehmeää ja juuri ja juuri irtoaa käsistä. Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kanelikiisseli: Kiehauta ja keitä hiljalleen, kunnes kiisseli saostuu: 2 ½ dl maitoa, 1 ½ rkl perunajauhoja, 1/3 dl sokeria, 1/3 sitruunan mehu, 1 rkl kanelia ja 1/3 kananmuna (n. 15-20 g) (jätä loput munasta pullien voiteluun). Jäähtyneeseen kiisseliin lisää 2 - 3 rkl vaniliinisokeria.
Pyöritä pyöreitä pullia pellille ja voisilmäpullia varten tee pullan keskelle syvä kolo, johon lisäät teelusikallisen voita ja sen päälle teelusikallisen sokeria.
Kiisselipullia varten paina pyöreisiin pulliin lasinpohjalla lähes peltiin saakka syvennys ja lisää reilusti kiisseliä.
Riko munan rakenne haarukalla ja voitele pullien reunat kananmunalla. Ripottele kiisselin päälle esim. ruokosokeria tai kanelia väriksi.
Paista 200 asteessa n. 15 min tai kunnes pullien väri on ruskehtava. Ja maistuu kylmän maidon tai kahvin kera. 😀
Pikamunkit
5 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
3 dl maitoa
2 munaa
500 g munkkirasvaa
Sekoita kuivat aineet ja lisää nestemäiset. Taikina jää lusikoitavan löysäksi. Lämmitä munkkirasva kuumaksi sen kokoisessa kattilassa, että rasvan pinta on sulaneena noin puolessa välissä kattilaa. Testaa rasvan lämpötila pudottamalla hieman taikinaa rasvaan. Jos se nousee pintaan, on rasva tarpeeksi kuumaa. VARO kuuman rasvan roiskumista. Älä missään tapauksessa pudota vettä rasvaan, sillä sillon syntyy petollisia rasvaroiskeita.
Ota taikinaa isolla lusikalla apuna käyttäen toista lusikkaa (ruokalusikkaa), jotta saat taikinan pudotettua mahdollisimman yhteen kohtaan rasvakattilaan. Paista noin 4 - 5 minuuttia tasaväriseksi joka puolelta (pyörittele vaikka lusikalla). Nosta pintaan nousseet kypsät munkit (nostettaessa lusikalla ne tuntuvat kevyiltä) reikäkauhalla leivinpaperin päälle lautaselle. Näin liika rasva imeytyy paperiin. Pyörittele munkit sokerissa ja NAUTI!
Jos tuntuu, että munkit paistuvat liian tummiksi, nosta rasvakattila hetkeksi pois liedeltä. Näin rasva jäähtyy hieman ja munkit kypsyvät sisältä pinnan palamatta.
Mustikkainen juustokakku uunissa
Pohja:
2 kpl kananmunia
1 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 kpl kananmunia
2 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 prk maustamatonta tuorejuustoa
2-3 dl maitoa
SUPER HELPPO, eli pohjan tarpeet kaikki sekaisin ja levitetään voidellulle vuoalle
(on aika tahmeaa ja löröä) ja siihen päälle kaadetaan täyte (kaikki
vaan sekaisin,
viimeisenä maito ja vispilän kanssa tasaiseksi, kuuluu olla löysää).
Paista uunissa noin 10 min ja ripottele pinnalle tuoreita tai valutettuja mustikoita ja jatka kypsentämistä.
Kypsennetään uunissa keskitasossa noin tunti 150 asteessa.
Chili-suklaamuffinit
Annoksesta tulee n. 10 muffinia.
1 muna
1 dl sokeria
50 g voisulaa
50 g tummaa (70 %) suklaata
½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
1 - 2 tl chilijauhetta
Sekoita käsin vispilällä muna ja sokeri. Lisää voisula, sulatettu suklaa, vaniliinisokeri ja chili. Suklaata sulatettaessa ole varovainen, ettei se kuumu liikaa, sillä silloin suklaasta tulee rakeista, eikä sitä voi käyttää. Sekoita tasaiseksi ja lisää maito sekä vehnäjauhot, johon on sekoitettu leivinjauhe. Paista 200 asteessa 10 - 15 min, kunnes muffinit tuntuvat pehmeiltä, eikä tikulla kokeillessa siihen tartu taikinaa. Sekoita kuuteen ruokalusikaliseen tomusokeria, 1 tl sitruunamehua ja vain sen verran vettä (n. 1 tl), että massa pysyy kiinteänä. Jos se on liian juoksevaa, lisää tomusokeria. Koristele muffinit.
Mantelikeksit
Annoksesta tulee pellillinen eli 11-12 kpl.
1 dl mantelijauhoa
1 dl sokeria
1 muna
½ dl juoksevaa rasvaa
Koristeeksi esim. pähkinä tai manteli.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää niihin muna ja rasva. Laita pellille ruokalusikalla löysää taikinaa. Laita keskelle esim. pähkinä tai manteli. Jätä reilut välit, koska taikina leviää uunissa. Paista 175 asteessa n. 15 min eli kunnes keksit ovat reunoilta hieman ruskeita. Anna jäähtyä kunnolla pellillä, jotta keksit kovettuvat hieman. Ota lastalla keksit isolle lautaselle, äläkä laita niitä päällekäin, jotteivat tartu toisiinsa vielä, kun ovat pehmeitä. Parhaita keksit ovat seuraavana päivänä, kun ne ovat kovettuneet kunnolla.
Kaneliässät
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 ½ munaa
1 tl kanelia
1 ½ tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa muna kevyesti rasva-sokerimassaan. Sekoita kaneli ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi. Laita taikina pursottimeen ja muotoile ässiä pellille. Sekoita keskenään sokeria ja kanelia ja ripottele ässien päälle. Paista 175 asteessa n. 10 min eli kunnes ovat saaneet vähän väriä.
Suklaiset marengit
2 munan valkuainen
1,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
pari palaa tummaa suklaata
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi lisäten pikkuhiljaa sokeria vatkauksen aikana samoin kuin sitruunamehua. Kun vaahto on vatkautunut niin, että kulho ylösalaisin käännettynä se ei valu tai putoa kulhosta, seos on valmis. Laita marenkia ruokalusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille. Sulata pari palaa suklaata mikrossa varoen, ettei muutu rakeiseksi. Laita tippa suklaata valkuaiskeon päälle ja pyöräytä tikulla pyörteitä marenkiin.
Paista 100 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes marenkien pinta on kova ja rapea. Sisältä marengit ovat tahmeita. Mitä pidempään pidät matalassa lämmössä, sitä kovemmaksi ne muuttuvat myös sisältä.
Marengit säilyvät kaapissa ainakin viikon - pidempään ne eivät meillä ole syömättä säilyneet 🙂
Suklaakakku
2 munaa
1 dl sokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
100 g sulatettua voita
1 dl maitoa tai kermaa
100 g suklaata pilkottuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat, sokeri ja lisää kevyesti rasva, maito/kerma. Lisää vehnäjauhoon sekoitettu kaakaojauhe ja leivinjauhe sekä lopuksi suklaa. Paista 175 asteeseessa n. ½ tuntia. Valmis, kun tikulla kokeillessa siihen ei tartu taikinaa.
Päälle suklaakuorrutus: 50 g voita kattilaan. Sulata ja lisää n. ½ dl tummaa kaakaojauhetta ja n. 2-3 dl tomusokeria. Sekoita puulastalla koko ajan pohjaa myöten tasaiseksi massaksi. Massa saa olla erittäin kiinteää. Lisää 1 - 2 rkl maitoa ja sekoita vauhdikkaasti tasaiseksi kuorrutteeksi voi-sokerimassan kanssa. Päällystä hieman jäähtynyt kakku pikaisesti kuorrutteella esim. lastalla, sillä se jähmettyy nopeaan. Mikäli se on jo jähmettynyt, lämmitä liedellä juoksevaksi. Koristele vaikka strösseleillä. Lisää ne heti kuorrutteen päälle ennenkuin kuorrute ennättää kovettua.
Ananas-keikauskakku
100 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 munaa
2 rkl ananasmehua
Kakun päälle: 4 ananaskiekkoa, 50 g fariinisokeria, 50 g voita tai margariinia
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa pienellä teholla. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi ananasmehu.
Sulata kakun päälle tuleva rasva ja sekoita se fariinisokeriin.
Laita leivin paperi kakkuvuoan (n. 20 cm halk.) pohjalle ja kastele ananaskiekot voi-fariinisokerissa ja asettele leivinpaperin päälle. Levitä loput voi-sokeriseoksesta ananasten päälle. Levitä taikina ananasten päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 min, kunnes kakku on kypsä. Kumoa hieman jäähtynyt kakku lautaselle, jolloin ananakset jäävät kakun päälle - kuvan mukaan.
Uusimmat kommentit
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)