Pehmeä kanakeitto

Kanakeitto kookosmaidolla

2 valmiiksi paistettua kanankoipea

2 isoa porkkanaa

1 iso kiinteä peruna

1 pieni sipuli

1 chilipalko

Pieni pala inkivääriä

Currya

Kurkumaa

 1 prk kookosmaitoa

½ l ruokakermaa (Kevyt&Paksu 4 %)

2 rkl hunajaa

Suolaa

1 kanaliemikuutio

Pilko peruna ja porkkanat pieniksi kuutioiksi ja keitä vähässä vedessä kanaliemikuution kanssa. Hauduta keskilämmöllä pannussa pieniksi pilkottu chilipalko, josta on poistettu siemenet, pienitty sipuli ja raastettu inkivääri (n. 2 rkl). Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää sipuli-chiliseos, kookosmaito ja ruokakerma. Kiehauta ja lisää pienitty kana, hunaja ja tarvittaessa suolaa. Hauduta hetki keskilämmöllä.

Maistuu tuoreen patongin kanssa. 

Ja ensimmäiset loppukesän ravut

Kala-nuudelikeitto kahdelle

1 kananuudelipkt

7 dl vettä

1 chilipalko

1 porkkana

1 sipuli

100 g file kuningaskampelaa

100 g lämminsavulohta

 Suikaloi porkkana ja sipuli ohuelti. Pilko chilipalko (poista siemenet). Laita edelliset kattilaan veden ja nuudelipaketissa olleiden mausteiden kanssa. Keitä keskilämmöllä, kunnes vihannessuikaleet ovat aldente.

Keitä vähässä vedessä paloiteltu kampelafile (n. 2 min) ja lisää siihen lämminsavulohi vain siksi, että se lämpiää.

Keitä puolet nuudelipaketista n. 3 min.

Kokoa annos: Laita keitetty mausteliemi kahdelle laakealle lautaselle ja nostele siihen kalat. Laita nuudelit annosastioihin ja kaveriksi lautaselle muutama rapu ja patonkia (ihana 'jälkiruoka').

Lohikeitto kahdenlaisella lohella ja uusilla perunoilla

Savuinen lohikeitto (neljälle)

Uusia perunoita (pienehköjä n. 12 kpl)

Tuore lohifile (n. 400 g)

Lämminsavulohta (n. 100 g)

Tilliä

Porkkanaa (3)

Kevätsipulia (1)

4 dl Kevyttä ja paksua ruokakermaa (4 %)

1 l Maitoa

Pese hyvin perunat ja puolita. Pese ja kuori porkkanat ja viipaloi. Hienonna tilli. Leikkaa lohifile kuutioiksi. Pieni savulohi. Lisää kiehuvaan veteen perunat ja porkkanat sekä pienitty sipuli varsineen ja keitä lähes kypsiksi. Lisää ruokakerma ja maito ja kiehauta. Lisää kalat ja keitä hiljalleen n. 5 - 10 min.

Kesällä raikas kylmä keitto

Kylmä kurkku-omenakeitto

300 g tuoretta kurkkua

1 Granny Smith -omena

1 dl ruokakermaa (10 %)

1 dl kasvislientä

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

1-2 rkl hunajaa

Pilko kuorittu kurkku ja omena. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen tai sekoita hienoksi ja kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista tarvitseeko lisää suolaa tai hunajaa peittämättä kurkun makua.

Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Voit tarjota myös lasista. Tässä lisukkeena pala foccacia-leipää (ohje Leipomuksia-sivulla).

Kevyttä kesällä

Kesäkeitto

2 isoa kiinteää perunaa

3 porkkanaa

Pieni kukkakaali

Kasvisten keitinvesi

1 pss herneitä pakkasesta

4 dl ruokakermaa (kevyttä 4 %)

1 dl maitoa

Valkopippuria

Suolaa

Pese, kuori ja paloittele juurekset. Lisää ne kiehuvaan suolalla (1 tl) maustettuun veteen, myös herneet. Keitä lähes kypsiksi ja lisää ruokakerma ja maito sekä n. ½ tl valkopippurijauhetta ja maun mukaan suolaa. Keitä keskilämmöllä, kunnes juurekset on kypsiä.

Makkarasoppaa maanantaina

Makkarasoppa

4 kiinteää perunaa

3 porkkanaa

1 kookas sipuli

Puolikas keltainen paprika

Puolikas pieni kukkakaali

2 kanaliemikuutiota

Persiljaa

Puolikas lenkki tai nakkia

Mustapippuria, chilijauhetta, suolaa, soijakastiketta

Kuori ja pilko perunat, sipuli ja porkkanat. Huuhdo ja pilko paprika, kukkakaali ja persilja. Laita kaikki - paitsi persilja - kiehuvaan veteen (vettä sen verran, että kaikki juuri ja juuri peittyvät). Laita veteen samalla liemikuutiot, 1 tl chilijauhetta ja ½ tl mustapippuria ja suolaa maun mukaan sekä 2 rkl soijakastiketta.

Keitä sen verran, että perunat ovat puolikypsiä ja lisää pilkotut makkarat. Lisää vettä puolisen litraa ja anna kiehahtaa ja lisää persiljasilppu. Ota lämpö pois liedestä ja anna hautua kannen alle n. 10 min ennen tarjoilua.

Kuorrutettu sipulikeitto

Ranskalainen sipulikeitto

2 isoa makeaa sipulia

2 isoa keltasipulia

3 isoa banaanisalottisipulia

Mustapippuria

Vettä

Kasvis- tai kanaliemikuutio

Suolaa

Kuutioitua vaaleaa leipää

Juustoraastetta

Kuori ja suikaloi sipulit. Laita sipulit kattilaan 1 ½ litraan vettä. Lisää ½ tl mustapippuria ja liemikuutio. Keitä sipulit täysin pehmeiksi ja maista lisäten suolaa. Lisää tarvittaessa keittämisen aikana vettä - älä kuitenkaan liikaa, jottei keitosta tule liian vetistä.

Annostele keitto syvälle lautaselle. Laita pinnalle leipäkuutiot ja niiden päälle juustoraaste. Laita lautaset uuniin 210 asteeseen ja pidä hetki, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

Lohturuokaa

Simpukka-nuudelikeitto

Muna- tai riisinuudelia

Sinisimpukoita

Kirsikkatomaattia

Porkkanaa

Basilikaa

1 prk (200 g) Kookosmaitoa

Tuoretta inkivääriä, currya, ½ chilipalko, sitruunapippuria, suolaa.

Hauduta kattilassa kookosmaitoa, ½ tl tuoretta, raastettua inkivääriä, pienitty puolikas chili, ½ tl currya ja ripaus sitruunapippuria, kunnes neste on vähentynyt noin yksikolmasosan. Mausta suolalla.

Sulata pakastetut sinisimpukat. Höyrytä paloiteltu porkkana puolikypsäksi. Paahda hetki (n. ½ min puoleltaan) puolitettuja tomaatteja pannulla ja lisää loppuvaiheessa basilikan lehtiä joukkoon. Älä paista.

Keitä nuudelit. Lisää kookosmaitoon simpukat, porkkanat ja tomaatit basilikanlehtineen ja anna hetken lämmetä - älä keitä.

Kokoa annos: laita syvälle lautaselle keskelle nuudelikeko ja kaada kastiketta reunoille tasaten annoksiin tomaatit, porkkanat ja simpukat.

Ihanan pehmeää - hyvä alkuruokanakin pienenä annoksena!

Kukkakaali-bataattikeitto

Pienehkö bataatti ja kukkakaali

Pieni sipuli

½ l Maitoa

½ l Ruokakermaa

Kana- tai kasvisliemikuutio, mustapippuria, muskottijauhetta

Tarvittaessa suolaa

Koristeeksi basilikaa, juustoraastetta tai murskattua krutonkia

 

Kuutioi pienehkö bataatti ja sipuli sekä paloittele pieni kukkakaali. Keitä pienessä vesimäärässä pehmeäksi. Kaada lävikköön siten, että vain vähäinen määrä vettä jää kattilaan. Sekoita soseeksi sauvasekoittimella ja lisää ½ litraa ruokakermaa - joko juustolla maustettua tai neljä prosenttista kevyttä sekä haluamaasi maitoa toinen ½ litraa. Kuumenna sekoittaen ja lisää pieneen määrään kiehuvaa vettä liuennut kana- tai kasvisliemikuutio. Lisää hieman (n. 1/4 tl) mustapippuria ja hyppysellinen muskottijauhetta maun mukaan. 

Koristele basilikalla, juustoraasteella tai krutongin murusilla makusi mukaan. Tarjoa esim. patongin tai uunissa paahdetun leipäviipaleen kanssa.

Peruskeitto kalalle kuin kalalle

Kalakeitto

Turskaa, kuhaa, madetta, lohta

Perunaa

Porkkanaa

Sipuli ja tilliä

Sitruunapippuria

Maitoa/ruokakermaa

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuutioi nahaton kalafile. Paloittele sipuli ja silppua tilli. Keitä perunat, porkkanat ja sipuli lähes pehmeiksi vähähkössä vedessä. Mausta sitruunapippurilla ja suolalla. Lisää haluttu määrä maitoa ja ruokakermaa ja kuumenna. Lisää kuutioitu kala ja keitä, kunnes kala on kypsää eli noin 5 - 10 min kalakuutioiden koosta riippuen. Lisää tillisilppu lopuksi.

Kotitekoinen on aina parempaa

Perinteinen hernekeitto

500 kuivia herneitä = 1 pieni pussi

suolaa

valkopippuria

ylikypsää kinkkua

Huuhtele herneet. Laita herneet illalla likoamaan kattilaan. Vettä yli puolet herneiden määrästä. Seuraavana päivänä kun herneet ovat turvonneet ja vettä ei kattilassa ole kuin hieman herneiden pinnan ylle, laita liesi päälle ja keitä herneitä, kunnes ne ovat pehmenneet ja keitto sakeutunut osin soseeksi. Keittäessä huomioi, että poistat reikäkauhalla veden pinnalle kiehuneet herneiden tyhjät kuoret. Lisää vettä sitä mukaan, kun se keittäessä vähenee. Lisää mieluummin kattilassa tai vedenkeittimessä keitettyä vettä, jotta keitto on koko ajan kuumaa.  Lisää vettä maltillisesti, ettei keitosta tule liian vetistä. Lopuksi lisää halutessasi siivutettu ylikypsä kinkku antamaan makua ja suutuntumaa.

Itse haluan lisätä lautaselle valmiin keiton päälle juustoraastetta, mutta mieheni laittaa sekaan sinappia. Makuasioista ei voi kiistellä!

Pinaattikeitto (gluteiiniton)

Pinaattikeitto juustolla

2 dl kolmen juuston ruokakermaa (10 %)

4 dl tavallista ruokakermaa (15 %) 

4 dl maitoa

Paljon pinaattia (4 isoa kourallista)

Suolaa

Kana- tai kasvisliemikuutio desiin vettä

Kananmunaa

Maissijauhoja (Maizena)

Pilko pinaatti pienemmäksi ja ryöppää sitä pannulla muutama minuutti. Kuumenna ruokakermat ja maito. Lisää pinaatit ja kuumaan veteen sekoitettu liemikuutio. Pyöräytä sauvasekoittimella niin, että pinaatit hienontuvat ja keitto vihertää. Lisää suolaa maun mukaan. Sekoita 3 rkl maissijauhoja tilkkaan kylmää vettä ja lisää kuumaan keittoon. Näin saat keitosta paksumpaa. Keitä kananmunat kovaksi n. 9 min. Halkaise valmiin keiton päälle halkaistu muna.