Sikaa, nautaa, sipulia ja porkkanaa

Karjalanpaisti

300 g possua paloina

300 g nautaa paloina

10 kokonaista maustepippuria

2 laakerinlehteä

3 kanaliemikuutiota

3 porkkanaa paloina

2 sipulia lohkoina

Vettä niin, että lihat peittyvät.

Paista lihoihin ruskea pinta. Lisää pataan lihat ja sipulit, maustepippurit ja laakerinlehdet sekä vesi.

Paista 180 asteisessa uunissa 2 tuntia ja lisää porkkanat. Anna paistua uunissa vielä 1 - 2 tuntia, jotta lihat ovat täysin mureita.

Tarjoa perunamuusin kanssa.

Mausteinen kookoskastike

Kanafileet kookoskastikkeessa

4 maustamatonta kanafilettä

1 tl kurkumaa

1 tl currya

1 tl inkivääriä

½ tl muskottipähkinää

½ tl garam masalaa

½ dl pilkottua sitruunamelissaa

½ dl sweetchilikastiketta

2 dl kermaista kookosmaitoa

1 dl kanalientä

Laita fileet mausteiden ja chilikastikkeen kanssa marinoitumaan n. puoleksi tunniksi.

Paista kuumalla panulla öljyssä käännellen, jotta pinnat saavat väriä (n. 7 min). Kaada pannulle kookosmaito ja kanaliemi. Vähennä lämpö puoleen ja hauduta fileitä ja keitä kastiketta kokoon noin puoleen alkuperäisestä. Kun kastike on keittynyt kokoon, ovat fileet myös kypsiä (n.15 min).

Tarjoa fileet riisin ja salaatin kera.

Lisukkeina sokerihernettä, mozzarellaa ja suolakurkkua

Paistettua lohta bataatti-kukkakaalisoseella

Lohta

Sitruunapippuria ja suolaa

Pieni bataatti ja kukkakaali

Muskottipähkinää ja suolaa

Ruokakermaa

Sokeriherneitä

Keitä huuhdottu ja paloiteltu kukkakaali ja bataatti pehmeiksi esim. höyrykattilassa. Kaada pehmeät kasvikset kulhoon ja lisää suolaa ja hieman muskottipähkinää sekä n. ½ dl ruokakermaa ja hienonna sauvasekoittimella soseeksi.

Paista suolalla ja sitruunapippurilla molemmin puolin (myös nahkapuolelta) maustettu lohipala voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla ensin nahkapuoli alaspäin niin kauan, että nahka on rapeaa. Pienennä hieman lämpöä ja paista lohipalaa joka puolelta muutamia minuutteja, jotta se kypsyy myös sisältä.

Keitä höyryssä sokeriherneitä muutama minuutti ja siirrä ne kylmään veteen, jottei kypsyminen jatku ja herneistä tulee liian pehmeitä. 

Lisukkeita voit käyttää makusi mukaan.

 

Voimakkaita mausteita

Tandorikanariisi

300 g kanasuikaleita

1,5 dl riisiä

1 dl herneitä

3 porkkanaa

Ananaspaloja

2 dl ruokakermaa

1 tl tandorimaustetta

5 kuivattua chiliä

2 rkl sweetchilikastiketta

1 tl currya

½ dl hunajaa

Keitä riisi. Mausta kanasuikaleet murskatulla chilillä, currylla, tandorilla ja sweetchilikastikkeella. Paista öljyssä pilkotun porkkanan ja herneiden kanssa. Lisää ruokakerma ja hunaja sekä ananakset. Keitä hieman kokoon ja lisää keitetty riisi.

Tarjoa patongin kanssa.

Kinkkulisukkeella

Juustomakaroni

400 g pennepastaa

4 dl ruokakermaa (tässä 4 % Kevyt&Paksu)

3 dl Gruyere-juustoa

2 dl Cheddar-juustoa

1 rkl mustapippuria

½ tl suolaa

1 rkl sinappia

Parmesania päälle

Keitä makaronit. Kuumenna isossa kattilassa ruokakerma ja lisää juustot ja mausteet sekä sinappi ja sekoita, kunnes juustot ovat sulaneet. Sekoita kastike ja makaronit ja kaada vuokaan. Raasta päälle parmesania. Paista 220 asteessa n. 15 min (kunnes pinta on saanut väriä).

Tässä kastikkeeseen on lisätty 1 pss kinkkusuikaleita. Mikäli juustomakaronia syödään lihan, esim. kanan lisukkeena, ei kinkkua tarvita.

Kanaa ja chorizoa

Chorizo-täytteiset kanankoivet

3 reilunkokoista kanankoipea

2 kypsää chorizo-makkaraa

persiljaa (ei tarvitse hienontaa)

voita

currya

1 kanaliemikuutio

vettä

Venytä käsin koiven nahkaa sitä rikkomatta muodostaen lihan ja nahan väliin tilaa täytteelle. Pieni chorizot ja persilja ja paloittele voi ohuiksi siivuiksi. Työnnä reilusti käsin nahan alle chorizoa ja persiljaa ja päällimmäiseksi reilusti voiviipaleita. Voit sulkea nahkan ja lihan reunan muutamalla cocktail-tikulla, jotta täyte pysyy sisällä. Voi antaa kosteutta ja tekee nahasta rapean. Liuota liemikuutio kuumaan veteen ja kaada vuokan pohjalle. Laita koivet vuokaan, voitele öljyllä ja ripottele päälle currya.

Paista 200 asteessa n. 40 min. Vuokan pohjalle on valunut maukasta öljyistä kastiketta chorizosta ja voista. Valele lusikalla tätä kastiketta paiston aikana useasti koipien päälle, jottei koivet kuivu liikaa.

Tarjoa koivet esim. riisin tai salaatin kanssa.

Lohta lounaaksi

Paistettua lohta lisukkeineen

Esim. viikonlopun lounaaksi nopeasti valmistettava lohi lisukkeineen on kevyt vaihtoehto.

Pari muutaman sentin palaa lohifileestä.

Porkkana, persiljaa, kanttarelleja tai muita sieniä, tomaatti, pala kurkkua, jalopeno.

Hunajaa ja mustapippuria.

Paista pienityt sienet voissa kevyesti (ei pehmeäksi mössöksi) ja höyrytä lohkottu porkkana puolikypsäksi ja paista/paahda keskilämmössä pannulla pienessä määrässä voita ja hunajaa kypsemmäksi sekä lisää hieman mustapippuria.

Pilko tomaatin liha (poista vetinen siemenkeskusta) ja kurkku sekä jalopeno pieniksi kuutioiksi ja sekoita keskenään.

Paista lohi ensin nahkapuolelta rapeaksi ja sen jälkeen muilta sivuilta hetken aikaa (n. 1 min  palan paksuudesta riippuen), jotta palaan saadaan väriä ja se kypsyy sopivan mehukkaaksi (hieman punertava sisältä).

Kokoa mieleisesi annos koristaen persiljalla.

Ahventa ja parsaa Hollandaise-kastikkeella

Paistettua ahventa ja parsaa

Mausta ahvenfileet sitruunapippurilla ja suolalla.

Huuhdo parsat ja katkaise kantapäästä parsa siitä kohtaa, mistä se helposti käsin taittaen katkeaa. Laita parsat kattilaan tai pannulle kiehuvaan hieman  suolalla maustettuun veteen ja keitä ns. puolikypsiksi. Laita kuhoon kylmää vettä ja nostele parsat veteen, jotta niiden kypsyminen loppuu. Pidä siinä muutama minuutti ja nosta pois vedestä. Laita folio päälle ja uuniin n. 100 asteeseen, jotteivat kylmene.

Valmista Hollandaise kastike: 1 munan keltuainen, 70 g voita, suolaa, valkopippuria, 1 rkl vettä, 2 rkl sitruunamehua. Kuumenna sekoittaen vesihauteessa munan keltuainen, suola ja valkopippuri, kunnes seos sakenee. Lisää voi nokareina ja sekoita voimakkaasti tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita edelleen. Lisää lopuksi sitruunamehu. Sekoittele hiljaisella lämmöllä kunnes kastike on kirkasta ja tasaista. VINKKI: Kaupasta saat hyviä valmiita Hollandaise-kastikkeita, mikäli et halua käyttää aikaa oman tekemiseen.

Paista voi-öljyseoksessa pannulla ahvenfileet - vain n. 1 min. puoleltaan.

Timjamiperunat ja rosmariiniset kanansiivet

Keskikokoisia jauhoisia perunoita

Merisuolaa

Tuoretta timjamia

Öljyä

Lohko perunat, kaada öljyä päälle ja pyörittele käsin, jotta jokainen pinta on öljytty. Ripottele päälle hienonnettua merisuolaa ja tuoretta hienonnettua timjamia. Pyörittele taas käsin, jotta mausteet sekoittuvat perunoihin. Laita matalaan vuokaan.

 

Kanan siipiä

Worchester-kastiketta

Rosmariinin oksia

Voitele (pullasuti on tässä hommassa hyvä) siivet kauttaaltaan kastikkeeseen ja laita joukkoon rosmariinin oksia n. tuntia ennen paistoa. Laita siivet matalaan vuokaan vieritysten, lisää päälle kastiketta. Peitä vuoka foliolla ja laita keskitasolle uuniin 180 asteeseen noin tunniksi. Valele välillä kastikkeella molemmilta puolilta.

Lisää perunavuoka uuniin noin puoleksi tunniksi yhtä aikaa siipien kanssa. Kääntele lusikalla perunoitakin välillä. Ota pois vasta, kun haarukalla kokeillessa ovat pehmeitä. 

Nosta lämpötila 230 asteeseen ja lisää taas kastiketta siiville. Paista ylätasolla, kunnes siivet ovat saaneet tumman värinsä.

Hyvää perusruokaa

Mausteiset lihapullat ja muusi sekä juustoinen kermakastike

Jauhoisia perunoita

Suolaa

Maitoa/ruokakermaa

Voita

 

400 g jauhelihaa, käytän mielelläni vähärasvaista naudan jauhelihaa

1 sipuli

½ dl korppujauhoja tai murustettua leipää 

1 kanaliemikuutio

3 rkl soijakastiketta

2 jalopenoa

1 chili

1 tl mustapippuria

1 - 2 munaa

Kastike: 2 dl ruokakermaa, soijakastiketta, pippurisulate-/tuorejuustoa, suolaa

Kuori, lohko ja keitä perunat kypsiksi. Tee muusi: Survo keitetyt perunat. Lisää suolaa ja maitoa/ruokakermaa notkistaaksesi muusi halutun notkeaksi. Lopuksi pari ruokalusikallista voita antamaan makua. VINKKI: Mikäli et omista survinta voit käyttää survomiseen vaikkapa lasipulloa, jonka olet pessyt hyvin.

Laita jauheliha tarpeeksi suureen kulhoon, jotta sekoittaminen on helpompaa. Puolita chilipalko ja poista sisältä siemenet, jos et halua tosi tulisia lihapullia. Pilko sipuli, chili ja jalopenot pieniksi. Painele jauhelihan keskelle kuoppa ja lisää siihen kaikki aineet. Sekoita kaikki keskenään joko käsin tai isolla lusikalla. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jottei lihapullista tule kypsinä kovia. Maista raakaa taikinaa ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Laita pellille leivinpaperi ja pyörittele käsin kevyesti (juuri sen verran painaen, että pysyvät koossa) kookkaita lihapullia. Paista uunissa 190 asteessa n. 20 min.

Kastike: Lämmitä kattilassa ruokakerma, lisää juustoa pari ruokalusikallista ja hieman soijakastiketta (antaa väriä ja suolaista makua). Älä keitä vaan kuumenna kastike niin, että juusto sulaa.

Mukaeltu makaronilaatikko

Makaronilaatikko

400 g makaronia

400 g jauhelihaa

1 sipuli

1 tl mustapippuria

2 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

1 dl porkkanaraastetta

3 dl maitoa

2 dl kanalientä: 2 dl kiehuvaa vettä ja 1 kanaliemikuutio

1 muna

Paista silputtu sipuli jauhelihan kanssa. Keitä makaronit. Yhdistä edelliset ja lisää joukkoon 1 dl juustoraastetta, porkkanaraaste ja mustapippuri ja suola. Sekoita maito ja muna keskenään ja sulata kanaliemikuutio kiehuvaan veteen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita hieman haarukalla. Ripottele päälle 1 dl juustoraastetta ja laita vuokaan kansi, esim. folio. Paista 200 asteessa 45 min ja ota kansi pois. Paista vielä 15 min, jotta pinta saa väriä.

 

Vaihteeksi mustaa pastaa

Simpukka-katkarapupasta

Neljälle n. 250 g pastaa

Simpukoita ja katkarapuja tai jokiravun pyrstöjä (kypsiä)

Shalottisipuli ja 2 valkosipulin kynttä

Puolikas chilipalko tai ½ tl chilijauhetta

Oliiviöljyä

2 dl kermaaa, 2 dl valkoviiniä ja 4 rkl osterikastiketta

Koristeluun persiljaa, parmesan-lastuja, merileväkaviaaria tai mätiä

Pakastehyllystä saa valmiita kuorettomia simpukoita, jos et halua itse keittää kuorellisia. Kuorelliset ovat annoksessa näyttävän näköisiä, mutta niitä ei voi lautaselle laittaa niin paljon kuin pakkasesta sulatettuja. Simpukoiden ja katkarapujen sulattaminen käy kätevästi lävikössä, lämpimän veden alla.

Kuullota oliiviöljyssä hienonnettu shalottisipuli, valkosipulit ja chili tai chilijauhe. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai osterikastiketta (tai kalafondia). Keitä kastike kokoon puoliksi sillä aikaa, kun keität pastan aldente. Vähän ennen pastan valmistumista höyrytä simpukat ja katkaravut pienessä määrässä vettä (n. 2 min). Laita siivilässä valutettu (ei liian kuivaksi valutettu) tai pastakauhalla vedestä nosteltu (suosittelen) pasta takaisin kattilaan ja pyöräytä pienessä määrässä oliiviöljyä - kansi päälle, kunnes annos on valmis aseteltavaksi lautaselle. Kaada kastiketta syvälle lautaselle ja annostele pasta keoksi keskelle. Laita simpukat ja katkaravut päälle ja koristele parmesan-lastuilla, persiljalla ja 'kaviaarilla'.

Duunattu pasta

Pinaattiraviolit

Valmiita tuorepasta-ravioleja, pinaatti-ricotta

Pekonia

Keitetty muna

Kanttarelleja

Voita

Mustapippuria

Parmesania

Paista pekoni rapeaksi, ohuiksi suikaleiksi (katso pekonin paisto-ohje Vinkkejä-sivulta). Keitä kananmuna ja pyöräytä kanttarellit pannulla voissa. Keitä ravioleja suolavedessä muutama minuutti ja nosta ne reikäkauhalla pannulle ja pyöräytä voissa puoli minuuttia, jotta saavat makua.

Annostele lautaselle raviolit ja päälle pienittyä pekonia ja munaa sekä kanttarelleja. Raasta päälle parmesania ja ripottele mustapippuria. Halutessasi kastikkeeksi vähän voisulaa päälle.

Paljon aineksia, mutta helppo vain sekoittaa keskenään

Rapukroketit

700 g jokiravun lihaa
200 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä paprika
1/2 pnt persiljaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
0,5 tl raastettua inkivääriä
1 sitruunan kuoriraaste
1 dl murskattuja suolakeksejä
2 kananmunaa
1 tl sitruunamehua
1/2 dl majoneesia
1/4 dl dijonsinappia
tabascoa
worcesterkastiketta
ripaus muskottipähkinää
ripaus jauhettua maustepippuria
mustapippuria
suolaa
korppujauhoja leivittämiseen
1,5 l öljyä paistamiseen

Purista taskuravun lihoista ylimääräinen neste pois. Hienonna katkaravut, sipuli, valkosipuli, paprika ja yrtit. Raasta inkivääri ja sitruunankuori.

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja tarkista maku.
Muotoile massasta pyöryköitä ja leivitä (pyöräytä kananmunassa ja korppujauhoissa).
Kuumenna öljy kattilassa. Voit kokeilla rasvan kuumuutta pudottamalla vähän taikinaa rasvaan ja mikäli se nousee pintaan, on rasva tarpeeksi kuumaa. Uppopaista öljyssä. Jos sinulla on lämpömittari, öljyn on oltava 175 asteista. Voit myös paistaa pyörykät pannulla.

Kuhaa uunissa

Kuhaa pinaatilla

500 g kuhafile

100 g tuoretta pinaattia

Sieniä tuoreina tai säilykkeinä

2 dl ruokakermaa

1 rkl Dijonsinappia

2 rkl kapriksia

2 rkl hunajaa

1 tl sitruunapippuria

Kanttarelli-tuorejuustoa

Juustoraastetta

Ryöppää pinaatit öljyssä pannulla muutama minuutti. Laita vuokaan kuhafile ja päälle sitruunapippuria. Levitä päälle tuorejuusto, sienet ja pinaatti. Kuumenna ruokakerma ja lisää siihen kaprikset ja hunaja. Kaada fileen päälle ruokakerma ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 190 asteessa n. 20 - 30 min.

Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Risotto parsalla ja jokiravuilla

Jokirapurisotto

(kahdelle)

2 dl Aborio-risottoriisiä

Öljyä

3 dl valkoviiniä

4 dl kanalientä

1 sipuli

Parsaa

Tilliä

½ sitruunan mehu

Jokirapuja

Risoton valmistuksen idea on, että sitä sekoitetaan lastalla koko ajan.

Pieni sipuli pieniksi kuutioiksi. Kaada reilusti öljyä pannulle ja kuullota sipulit riisin kanssa. Kun riisit ovat läpikuultavia (n. 5 min) lisää valkoviini kahdessa erässä ja kuumenna seosta, kunnes se imeytyy riisiin. Lisää pienissä erissä kuumaa kanalientä sekoittaen riisiä. Sekoittaminen irroittaa riisistä tärkkelystä ja siitä tulee kermaista. Älä anna riisin kuivua vaan lisää kanalientä aina, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin.

Suikaloi parsa ja leikkaa erilleen parsan nuput. Risotossa riisin ydin on oltava ns. aldente eli hieman kovahkoa, ennen kuin se on valmista. Tähän menee n. 30 min. Lisää hieman ennen valmistumista parsan nuput ja hetken kuluttua parsan suikaleet, silputtu tilli ja puolen sitruunan mehu ja lopuksi jokiravun pyrstöt. Ravun tarvitsee vain lämmetä riisin seassa.

 

Spagettia ja jauhelihaa

Spagetti jauhelihakastikkeella

300 g spagettia (kokeile täysjyvää)

400 g jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl ruokakermaa

2 dl kanalientä

2 rkl soijaa

Parmesanjuustoa

Persiljaa

Laita spagetti kiehuvaan veteen ja keitä aldente eli lähes kypsäksi. Paista jauheliha pilkotun sipulin kanssa korkeareunaisessa tai wokkipannussa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja anna hetki (1 min) hautua. Lisää ruokakerma ja kanaliemi ja sekoita tasaiseksi. Lisää soija ja n. ½ dl parmesanraastetta. Kuumenna, jotta juusto sulaa. Nostele spagetti spagettikauhalla hieman vettä valuvana jauhelihakastikkeen joukkoon ja sekoita. Koristele lautasella parmesanilla ja persiljalla.

Tulista kanaa

Kanacurry

300 g maustamattomia kanasuikaleita

1 porkkana

5 parsaa

1 sipuli

1 chili

½ paprika

Ananaspaloja

Punaista currytahnaa

Prk kookosmaitoa

Garam masalaa, Kurkumaa, Sweetchilikastiketta, Mustapippuria, Hunajaa, Inkivääriä, Chilijauhetta, Suolaa

Riisiä lisukkeeksi

Pilko sipuli ja chili, josta olet poistanut siemenet. Sekoita ne kanasuikaleiden joukoon, johon lisäät sweetchilikastiketta n. 3 rkl, 1 rkl currytahnaa, 1 rkl kurkumaa, ½ rkl garam masalaa, ½ rkl mustapippuria ja ½ rkl inkiväärijauhetta tai raastettua tuoretta inkivääriä. Paista suikaleet mausteineen yhdessä porkkanapalojen, paprikapalojen ja parsapalojen kanssa. Kun kanat on kypsät, lisää kookosmaito, hunaja ja ananaspalat. Keitä kokoon puolella teholla, kunnes kastike on puoliintunut. Mausta halutessasi suolalla.

Tarjoa keitetyn riisin ja patongin kanssa.