Paahdetut punajuuret
2 isoa raakaa punajuurta
50 g voita
1/4 tl valkopippuria
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
Kuori ja pilko punajuuret. Sulata kattilassa voi ja lisää kaikki mausteet - sekoita. Lisää punajuurilohkot, sekoita ja kiehauta. Laita uunivuokaan ja paahda 200 asteessa n. 50 min tai kunnes punajuuret on lähes pehmeitä tai pehmeitä. Pyörittele lusikalla välillä, jotteivat kuivu pinnasta. Kaada punajuuret lävikköön, jotta liika neste saadaan pois.
Tarjoa esim. homejuuston tai hunajan tai molempian kanssa tai vaikka sellaisenaan.
Peruna-sienigratiini
4 keskikokoista kiinteää perunaa
1 ½ ruokakermaa
Kevätsipulia ja varsia
2 dl pilkottuja sieniä (tässä siitakesieniä)
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
Juustoraastetta
Pese perunat hyvin ja viipaloi ohueksi (voit jättää kuorimatta). Pehmennä sieniä hieman oliiviöljyssä sipulin kanssa pannulla (ei varsia) lisäten ½ tl mustapippuria. Voitele vuoka öljyllä ja lado kerroksittan perunaa, sieniä, sipulin varsisilppua ja juustoraastetta laittaen joka väliin hieman mustapippuria ja suolaa ja ruokakermaa. Laita päällimmäiseksi peunaviipaleita ja ripottele päällimmäiseksi ohuelti juustoraastetta.
Paista 200 asteessa n. 1 h ja 15 min ensin folion alla ja viimeiset puolituntia 180 asteessa ilman foliota. Perunoiden kypsyys kannattaa kokeila tikulla tai haarukalla.
Tomaattipannu
Halkaise kirsikkatomaatit. Laita puolikkaat oliiviöljyllä voideltuun etanapannuun ja ripottele päälle hieman öljyä ja kuivattua basilikaa ja halutessasi hieman juustoraastetta.
Paista 200 asteessa n. 7 min.
Nauti lisukkeena tai alkupalana.
Kesäinen salaatti
Salaattia (tässä keräsalaatti)
Tomaattia (tässä German Giant)
Kurkkua
Sipulin varsia
Piristystä salaattiin saat esim. eri muotoisilla tomaateilla.
Kanttarellikastike (kahdelle)
½ l tuoreita kanttarelleja
2 dl ruokakermaa (4 % kevyt&paksu Flora) ilman varsia
1 kevätsipuli
Mustapippuria
Suolaa
Pese sienet hyvin ja pilko pienemmiksi. Pilko sipuli pieneksi. Ryöppää sienet ja sipuli pannulla pienessä määrässä öljyä ja lisää 1 tl mustapippuria ja ½ tl suolaa. Sienistä irtoaa paljon nestettä. Kun sienet ovat vielä ns. aldente, nostele ne reikäkauhalla pieneen kattilaan ja lisää ruokakerma. Kiehauta kastiketta muutama minuutti ja mausta tarvittaessa suolalla.
Herkullista muun ruuan lisukkeena.
Viikunasalaatti
Viikunaa, mansikoita, homejuustoa, pähkinöitä, friseesalaattia, ilmakuivattua kinkkua tai salamia.
Kastikkeena parhaan makuelämyksen antaa balsamico.
Pehmeä suklaakastike
50 g tummaa suklaata (70 %)
3/4 dl fariiisokeria
1 dl kermaa
1 rkl voita
Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kuumenna, kunnes sakenee. Helppoa kuin heinänteko kesällä 🙂
Paholaisen hillo
1 punainen paprika
2-4 chilipalkoa
1 jalopeno
1 pieni sipuli
(pari valkosipulin kynttä jos haluaa)
1 dl hillosokeria
n.200 g tomaattimurskaa tai kuorittuja tomaatteja mehussaan
1 rkl etikkaa (valkoviini-, hunaja-,
ym.)
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Leikkaa paprikat ja sipuli (myös valkosipuli) erittäin pieniksi kuutioiksi. Halkaise chili ja poista siemenet, pilko pieniin osiin.
Laita kaikki ainekset pieneen kattilaan ja keitä hiljalleen, kunnes seos on paksumpaa. Hillo säilyy viikkoja jääkaapissa.
Omenahillo kanelilla ja vaniljalla
Tässä hillossa on käytetty makeaa ja hapokasta Heta-omenaa. Kuori ja pilko omenat. Laita isoon kattilaan omenakiloa kohti 300 g hillosokeria, ½ dl vettä, 2 rkl kanelia ja 2 rkl vaniliinisokeria. Keitä lähes pehmeiksi ja pyöräytä pari kertaa sauvasekoittimella, jotta osa omenoista soseutuu täysin ja osaa jää kokonaisiksi paloiksi ns. suutuntumaksi. Lisää halutessasi kanelia ja vaniliinisokeria.
Uusimmat kommentit
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)