Paahdetut punajuuret ja homejuusto - ihana makupari

Paahdetut punajuuret

2 isoa raakaa punajuurta

50 g voita

1/4 tl valkopippuria

1 rkl sitruunamehua

½ tl suolaa

1 rkl hunajaa

1 tl kuivattua timjamia

Kuori ja pilko punajuuret. Sulata kattilassa voi ja lisää kaikki mausteet - sekoita. Lisää punajuurilohkot, sekoita ja kiehauta. Laita uunivuokaan ja paahda 200 asteessa n. 50 min tai kunnes punajuuret on lähes pehmeitä tai pehmeitä. Pyörittele lusikalla välillä, jotteivat kuivu pinnasta. Kaada punajuuret lävikköön, jotta liika neste saadaan pois.

Tarjoa esim. homejuuston tai hunajan tai molempian kanssa tai vaikka sellaisenaan.

Lisukkeena lihalle tai kalalle

Peruna-sienigratiini

4 keskikokoista kiinteää perunaa

1 ½ ruokakermaa

Kevätsipulia ja varsia

2 dl pilkottuja sieniä (tässä siitakesieniä)

Oliiviöljyä

Mustapippuria

Suolaa

Juustoraastetta

Pese perunat hyvin ja viipaloi ohueksi (voit jättää kuorimatta). Pehmennä sieniä hieman oliiviöljyssä sipulin kanssa pannulla (ei varsia) lisäten ½ tl mustapippuria. Voitele vuoka öljyllä ja lado kerroksittan perunaa, sieniä, sipulin varsisilppua ja juustoraastetta laittaen joka väliin hieman mustapippuria ja suolaa ja ruokakermaa. Laita päällimmäiseksi peunaviipaleita ja ripottele päällimmäiseksi ohuelti juustoraastetta.

Paista 200 asteessa n. 1 h ja 15 min ensin folion alla ja viimeiset puolituntia 180 asteessa ilman foliota. Perunoiden kypsyys kannattaa kokeila tikulla tai haarukalla.

Tomaatteja etanapannussa

Tomaattipannu

Halkaise kirsikkatomaatit. Laita puolikkaat oliiviöljyllä voideltuun etanapannuun ja ripottele päälle hieman öljyä ja kuivattua basilikaa ja halutessasi hieman juustoraastetta.

Paista 200 asteessa n. 7 min.

Nauti lisukkeena tai alkupalana.

Perussalaatti

Kesäinen salaatti

Salaattia (tässä keräsalaatti)

Tomaattia (tässä German Giant)

Kurkkua

Sipulin varsia

Piristystä salaattiin saat esim. eri muotoisilla tomaateilla.

Sopii perunoiden ja kalan lisukkeeksi

Kanttarellikastike (kahdelle)

½ l tuoreita kanttarelleja

2 dl ruokakermaa (4 % kevyt&paksu Flora) ilman varsia

1 kevätsipuli

Mustapippuria

Suolaa

Pese sienet hyvin ja pilko pienemmiksi. Pilko sipuli pieneksi. Ryöppää sienet ja sipuli pannulla pienessä määrässä öljyä ja lisää 1 tl mustapippuria ja ½ tl suolaa. Sienistä irtoaa paljon nestettä. Kun sienet ovat vielä ns. aldente, nostele ne reikäkauhalla pieneen kattilaan ja lisää ruokakerma. Kiehauta kastiketta muutama minuutti ja mausta tarvittaessa suolalla.

Herkullista muun ruuan lisukkeena.

Hyvä makuyhdistelmä

Viikunasalaatti

Viikunaa, mansikoita, homejuustoa, pähkinöitä, friseesalaattia, ilmakuivattua kinkkua tai salamia.

Kastikkeena parhaan makuelämyksen antaa balsamico.

Syntisen suklaista

Pehmeä suklaakastike

50 g tummaa suklaata (70 %)

3/4 dl fariiisokeria

1 dl kermaa

1 rkl voita

Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kuumenna, kunnes sakenee. Helppoa kuin heinänteko kesällä 🙂

Sopii hyvin kalan ja kanan kanssa - ehkäpä muullekin lihalle..

Paholaisen hillo

1 punainen paprika
2-4 chilipalkoa
1 jalopeno
1 pieni sipuli
(pari valkosipulin kynttä jos haluaa)
1 dl hillosokeria
n.200 g tomaattimurskaa tai kuorittuja tomaatteja mehussaan
1 rkl etikkaa (valkoviini-, hunaja-, ym.)
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Leikkaa paprikat ja sipuli (myös valkosipuli) erittäin pieniksi kuutioiksi. Halkaise chili ja poista siemenet, pilko pieniin osiin. 

Laita kaikki ainekset pieneen kattilaan ja keitä hiljalleen, kunnes seos on paksumpaa. Hillo säilyy viikkoja jääkaapissa.

 

Omppuhilloa - namnam..

Omenahillo kanelilla ja vaniljalla

Tässä hillossa on käytetty makeaa ja hapokasta Heta-omenaa. Kuori ja pilko omenat. Laita isoon kattilaan omenakiloa kohti 300 g hillosokeria, ½ dl vettä, 2 rkl kanelia ja 2 rkl vaniliinisokeria. Keitä lähes pehmeiksi ja pyöräytä pari kertaa sauvasekoittimella, jotta osa omenoista soseutuu täysin ja osaa jää kokonaisiksi paloiksi ns. suutuntumaksi. Lisää halutessasi kanelia ja vaniliinisokeria.