Täytetty riisi-jauhelihapaprika vuohenjuustolla

Täytetty riisi-jauhelihapaprika vuohenjuustolla

Vuohenjuustopaprika (2 puolikasta)

Isohko paprika

Täyte:

100 g jauhelihaa

Pieni sipuli

1 dl keitettyä riisiä

1 dl kolmen sipulin ruokakermaa

3 cm:n pala Koskenlaskija-juustoa (tässä savuporo)

1 jalopeno pienittynä

1/4 tl mustapippuria

2 rkl silputtua persiljaa

Päälle: Vuohenjuustokiekko (n. 1 cm paksuudeltaan)

Pese ja halkaise paprika pituussuunnassa. Poista siemenet ja valkeat kohdat varovasti, ettet puhkaise paprikaa. Keitä paprikan puolikkaita höyryssä 5 - 7 min, kunnes ovat ns. puolipehmeät.

Paista jauheliha ja pienitty sipuli. Lämmitä ruokakerma kattilassa ja sulata siihen Koskenlaskija-juusto. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Laita paprikan puolikkaat vuokaan ja täytä jauheliha-riisitäytteellä. Laita päälle vuohenjuustokiekko.

Paista 200 asteessa n. 15 min, kunnes juusto on hieman saanut väriä ja sulanut.

Kalaa, katkarapuja ja kampasimpukoita lisukkeineen

Kalaa, katkarapuja ja kampasimpukoita lisukkeineen

Lohta, kampasimpukoita, jättikatkarapuja ja siikaa

Sipulia

Smetanaa

Hunajaa

Perunaa

Merileväkaviaaria

Kirjolohen mätiä

Porkkanaa

Sokeriherneitä

Kananmunaa

Yrttejä

Sinappikastiketta

Sweetchilikastiketta

Marinoi lohipalat sweetchilissä.

Paista siikaa paloina.

Sinappikastike: 1 rkl dijon-sinappia, 2 rkl öljyä,  7 pientä kaprista pienittynä, hunajaa ja hieman suolaa. Sekoita kaikki keskenään ja lisää hunajaa makusi mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa n. ½ tuntia.

Perunakakku: Keitä 2 jauhoista perunaa ja tee niistä kiinteää perunamuusia; muussaa perunat, lisää suolaa, maitoa ja 1 kananmuna. Laita pienee vuokaan uuniin 200 asteeseen n. ½ tunniksi.

Friteeraa jättikatkaravut. Tee frittitaikina: 1 dl vehnäjauhoja, 3 rkl Maizena-tärkkelystä, 1/4 tl suolaa, 1 - 2 dl maitoa. Kuumenna rypsiöljyä kattilassa ja testaa öljyn kuumuus: pudota pieni määrä taikinaa öljyyn. Kun se nousee lähes heti pintaan ja muuttuu kullanruskeaksi, on öljy tarpeeksi kuumaa. Kasta katkaravut ja sipulirenkaat taikinaan ja nosta ne öljyyn. Paista kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu paperiin.

Paista marinoitu lohi pannulla: vajaa minuutti joka puolelta. Paista samoin kampasimpukat molemmin puolin n. 2 min.

Paahda hunajoidut porkkanasuikaleet ja sokeriherneet pannulla aldente.

Sekoita smetanaan kaviaaria makusi mukaan.

Keitä lisukkeeksi kananmuna ja koristele lautanen mädillä, sinappikastikkeella ja yrteillä.

Avocadoa ja katkarapuja

Avocadoa ja katkarapuja

Avocado katkaraputäytteellä

1 avocado

3 tl sitruunamehua

150 g katkarapuja

1 rkl creme fraichea

1 rkl smetanaa

1 rkl chilimajoneesia

1/4 tl cayennepippuria

1/4 tl mustapippuria

1/4 tl suolaa

Tilliä koristeeksi

Halkaise avokado ja poista siemen. Koverra lusikalla hedelmäliha kulhoon ja lisää 2 tl sitruunamehua. Voitele tyhjät kuoret sisältä lopulla sitruunamehulla, jotteivat ne tummu, minkä avocado nopeasti tekee. Muussaa hedelmäliha haarukalla lähes tasaiseksi.

Lisää soseutettuun avocadoon loput ainekset ja pienityt katkaravut (jätä muutama koristeeksi) ja sekoita.

Täytä avocado-kuori ja tarjoa paahdetun saaristolaisleivän kanssa.

Alkupalaksi tai illanistujaisiin

Alkupalaksi tai illanistujaisiin

Kaviaarileipäset

Saaristolaisleipää

Päälle smetanaa, merileväkaviaaria, punasipulia tai ruohosipulia.

Vain mielikuvitus on rajana.

Nopea ja maukas, mutta tulinen

Nopea ja maukas, mutta tulinen

Jalopenopitsa

Yksi pienehkö pitsa (halk. n. 20 cm):

Pohja: 3/4 dl haaleaa vettä, 1/4 tl kuivahiivaa, 1/4 tl suolaa, 2 dl vehnäjauhoja 

Liuota hiiva ja suola veteen ja lisää lopuksi jauhot. Sekoita käsin ja lisää nestettä tai jauhoja saadaksesi notkeaa taikinaa. Kaulitse ohut pohja.

Päällys:

Ketsuppia

75 g leikkelekinkkua

75 g Mozzarellaraastetta

Ananaspaloja

Kokonaisia mietoja jalopenoja

Mustapippuria

Oreganoa

Levitä ohuelti ketsuppia pohjan päälle. Suikaloi ohut leikkelekinkku ja laita se ketsupin päälle. Laita ananaspalat ja kokonaiset jalopenot kinkun päälle ja lopuksi Mozzarellaraaste. Mausta kevyesti juuston päälle mustapippurilla ja oreganolla.

Paista 230 asteessa n. 12 min uunin keskitasolla.

Tortilla juustokastikkeella

Tortilla juustokastikkeella

Täytetty tortilla

Valmiita tortillalevyjä

Marinoituja kanasuikaleita

Jalopenoa

Tomaattia

Salsaa

Juustokastike: 2 dl ruokakermaa, 1 rkl soijakastiketta, 50 g emmental-juustoraastetta ja 50 g cheddarjuustoraastetta, lisäksi maun mukaan homejuustomuruja. Kuumenna niin, että juustot sulavat juokseviksi.

Levitä tortillalevyn päälle salsaa ja juustokastiketta. Laita keskelle paistettuja kanasuikaleita, puolitetut jalopenot ja halkaistut kirsikkatomaatit.

Pyöritä levyt rullaksi vuokaan ja laita päälle hieman juustokastiketta ja juustoraastetta.

Paista 220 asteisessa uunissa n. 15 min.

Pekonia ja kevätsipulia kahdella juustolla

Pekonia ja kevätsipulia kahdella juustolla

Pekoni-kevätsipulipiiras

Pohja:

50 g voita

1,5 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

½ muna

1 rkl vettä

Täyte:

1 pkt pekonisiivuja

1 dl pilkottuja kevätsipulin varsia

1 muna

1 ½ dl maitoa

1/4 tl mustapippuria

50 g Emmental-juustoraastetta

50 g Mozzarella-juustoraastetta

Sekoita käsin pehmennyt voi, jauhot ja suola. Lisää muna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on löysää.

Voitele matala vuoka ja levitä taikina ohuelti pohjalle. Laita vuoka 5 minuutiksi jääkaappiin - näin taikina ei uuniin laitettaessa ns. kutistu. Pistele taikina kevyesti haarukalla, jottei se uunissa kohoa.

Paista pohjaa 5 min 210 asteessa.

Paista saksilla ohueksi suikaloitu pekoni täysteholla kuivalla pannulla rapeaksi ja lisää pilkottu sipuli. Anna sipulin hautua n. 5 min pekonin joukossa puolitehoisella lämmöllä.

Sekoita haarukalla keskenään muna ja maito ja lisää muut ainekset - lopuksi juustot.

Lisää täyte kuumalle piirakkapohjalle ja paista 210 asteessa n. 25 min. 

Pienet makupalat eli kanapeet

Pienet makupalat eli kanapeet

Kanapeet

Kaksi levyä lehti- tai voitaikinaa

Pekonia

Tuorejuustoa (tässä ruohosipulituorejuustoa)

Lipstikkaa tai jotain muuta yrttiä

Kaulitse sulaneet taikinalevyt hieman pidemmiksi ja leveämmiksi. Levitä taikinalevyn päälle ohuelti tuorejuustoa ja ripottele päälle paistettua pieniksi pilkottua pekonia ja pilkottua tuoretta yrttiä.

Pyöritä taikina pituussuunnassa rullalle ja leikkaa n. 2 cm palasia. Käännä palat leivinpaperin päälle, nipistä taikinarullan pää kiinni rullaan, jottei se paistettaessa leviä ja paina hieman kanapeeta kasaan.

Paista 210 asteessa, kunnes saavat väriä.

Tarjoile alkupalana tai naposteluruokana.

Alkuruokana tai pääruokana määrästä riippuen

Alkuruokana tai pääruokana määrästä riippuen

Simpukat valkoviinissä

500 g simpukoita

3 dl valkoviiniä

2 dl kanalientä

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

½ tl chilirouhetta

Oliiviöljyä

3 rkl hunajaa

½ tl suolaa

Kourallinen silputtua persiljaa

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit ja chili kattilassa oliiviöljyssä. Lisää kanaliemi ja valkoviini ja kiehauta. Lisää hunaja ja suola ja keitä puolella teholla noin puoleen alkuperäisestä määrästä.

Pese simpukat ja heitä roskiin avautuneet eli kuolleet, jotka kopauttamalla pöytään eivät itsestään sulkeudu. Poista kuoren välistä mahdollinen simpukan 'parta'.

Laita simpukat kuumaan liemeen kattilaan ja laita kansi päälle. Anna kiehua 2 - 3 minuuttia ja ravistele kattilaa, jotta simpukat marinoituvat kastikkeesta. Heitä kiinni jääneet simpukat roskiin. Lisää persiljasilppu ja sekoita kauhalla.

Valmista tarjottavaksi vaalean leivän kanssa.

Naposteltavaa tai keiton kanssa

Naposteltavaa tai keiton kanssa

Parmesantikut

Voitaikinalevyjä

1 muna

Parmesanraastetta

Leikkaa taikinasta ohuita (n. 1-1 ½ cm) leveitä suikaleita. Kastele suikaleet rikottuun munaan ja pyörittele juustoraasteessa. Kierrä taikinasuikale käsissäsi kierteelle ja laita leivinpaperin päälle pellille.

Paista 220 asteessa, kunnes saavat väriä. Tarjoile jäähtyneinä.

Keittoa koverretussa leivässä

Keittoa koverretussa leivässä

Keitto leipäkuoressa

Suuret kovakuoriset ja sisältä pehmeät vaaleat sämpylät

Keitto kuin keitto

Juustoraastetta

Leikkaa sämpylästä päältä kansi ja koverra sisus pois. Laita sämpylät uuniin 200 asteeseen hetkeksi, kunnes lämpenevät.

Täytä vaikka edellispäivän keitolla - tässä kananuudelikeittoa. Hyvää myös sipuli- tai lohikeitolla. Täytä lämmitetyllä keitolla ja laita päälle hieman juustoraastetta. Paahda vielä uunissa 240 asteessa hetki, jotta juusto sulaa.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu