Isohko paprika
Täyte:
100 g jauhelihaa
Pieni sipuli
1 dl keitettyä riisiä
1 dl kolmen sipulin ruokakermaa
3 cm:n pala Koskenlaskija-juustoa (tässä savuporo)
1 jalopeno pienittynä
1/4 tl mustapippuria
2 rkl silputtua persiljaa
Päälle: Vuohenjuustokiekko (n. 1 cm paksuudeltaan)
Pese ja halkaise paprika pituussuunnassa. Poista siemenet ja valkeat kohdat varovasti, ettet puhkaise paprikaa. Keitä paprikan puolikkaita höyryssä 5 - 7 min, kunnes ovat ns. puolipehmeät.
Paista jauheliha ja pienitty sipuli. Lämmitä ruokakerma kattilassa ja sulata siihen Koskenlaskija-juusto. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Laita paprikan puolikkaat vuokaan ja täytä jauheliha-riisitäytteellä. Laita päälle vuohenjuustokiekko.
Paista 200 asteessa n. 15 min, kunnes juusto on hieman saanut väriä ja sulanut.
Lohta, kampasimpukoita, jättikatkarapuja ja siikaa
Sipulia
Smetanaa
Hunajaa
Perunaa
Merileväkaviaaria
Kirjolohen mätiä
Porkkanaa
Sokeriherneitä
Kananmunaa
Yrttejä
Sinappikastiketta
Sweetchilikastiketta
Marinoi lohipalat sweetchilissä.
Paista siikaa paloina.
Sinappikastike: 1 rkl dijon-sinappia, 2 rkl öljyä, 7 pientä kaprista pienittynä, hunajaa ja hieman suolaa. Sekoita kaikki keskenään ja lisää hunajaa makusi mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa n. ½ tuntia.
Perunakakku: Keitä 2 jauhoista perunaa ja tee niistä kiinteää perunamuusia; muussaa perunat, lisää suolaa, maitoa ja 1 kananmuna. Laita pienee vuokaan uuniin 200 asteeseen n. ½ tunniksi.
Friteeraa jättikatkaravut. Tee frittitaikina: 1 dl vehnäjauhoja, 3 rkl Maizena-tärkkelystä, 1/4 tl suolaa, 1 - 2 dl maitoa. Kuumenna rypsiöljyä kattilassa ja testaa öljyn kuumuus: pudota pieni määrä taikinaa öljyyn. Kun se nousee lähes heti pintaan ja muuttuu kullanruskeaksi, on öljy tarpeeksi kuumaa. Kasta katkaravut ja sipulirenkaat taikinaan ja nosta ne öljyyn. Paista kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu paperiin.
Paista marinoitu lohi pannulla: vajaa minuutti joka puolelta. Paista samoin kampasimpukat molemmin puolin n. 2 min.
Paahda hunajoidut porkkanasuikaleet ja sokeriherneet pannulla aldente.
Sekoita smetanaan kaviaaria makusi mukaan.
Keitä lisukkeeksi kananmuna ja koristele lautanen mädillä, sinappikastikkeella ja yrteillä.
1 avocado
3 tl sitruunamehua
150 g katkarapuja
1 rkl creme fraichea
1 rkl smetanaa
1 rkl chilimajoneesia
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa
Tilliä koristeeksi
Halkaise avokado ja poista siemen. Koverra lusikalla hedelmäliha kulhoon ja lisää 2 tl sitruunamehua. Voitele tyhjät kuoret sisältä lopulla sitruunamehulla, jotteivat ne tummu, minkä avocado nopeasti tekee. Muussaa hedelmäliha haarukalla lähes tasaiseksi.
Lisää soseutettuun avocadoon loput ainekset ja pienityt katkaravut (jätä muutama koristeeksi) ja sekoita.
Täytä avocado-kuori ja tarjoa paahdetun saaristolaisleivän kanssa.
Saaristolaisleipää
Päälle smetanaa, merileväkaviaaria, punasipulia tai ruohosipulia.
Vain mielikuvitus on rajana.
Yksi pienehkö pitsa (halk. n. 20 cm):
Pohja: 3/4 dl haaleaa vettä, 1/4 tl kuivahiivaa, 1/4 tl suolaa, 2 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva ja suola veteen ja lisää lopuksi jauhot. Sekoita käsin ja lisää nestettä tai jauhoja saadaksesi notkeaa taikinaa. Kaulitse ohut pohja.
Päällys:
Ketsuppia
75 g leikkelekinkkua
75 g Mozzarellaraastetta
Ananaspaloja
Kokonaisia mietoja jalopenoja
Mustapippuria
Oreganoa
Levitä ohuelti ketsuppia pohjan päälle. Suikaloi ohut leikkelekinkku ja laita se ketsupin päälle. Laita ananaspalat ja kokonaiset jalopenot kinkun päälle ja lopuksi Mozzarellaraaste. Mausta kevyesti juuston päälle mustapippurilla ja oreganolla.
Paista 230 asteessa n. 12 min uunin keskitasolla.
Valmiita tortillalevyjä
Marinoituja kanasuikaleita
Jalopenoa
Tomaattia
Salsaa
Juustokastike: 2 dl ruokakermaa, 1 rkl soijakastiketta, 50 g emmental-juustoraastetta ja 50 g cheddarjuustoraastetta, lisäksi maun mukaan homejuustomuruja. Kuumenna niin, että juustot sulavat juokseviksi.
Levitä tortillalevyn päälle salsaa ja juustokastiketta. Laita keskelle paistettuja kanasuikaleita, puolitetut jalopenot ja halkaistut kirsikkatomaatit.
Pyöritä levyt rullaksi vuokaan ja laita päälle hieman juustokastiketta ja juustoraastetta.
Paista 220 asteisessa uunissa n. 15 min.
Pohja:
50 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
½ muna
1 rkl vettä
Täyte:
1 pkt pekonisiivuja
1 dl pilkottuja kevätsipulin varsia
1 muna
1 ½ dl maitoa
1/4 tl mustapippuria
50 g Emmental-juustoraastetta
50 g Mozzarella-juustoraastetta
Sekoita käsin pehmennyt voi, jauhot ja suola. Lisää muna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on löysää.
Voitele matala vuoka ja levitä taikina ohuelti pohjalle. Laita vuoka 5 minuutiksi jääkaappiin - näin taikina ei uuniin laitettaessa ns. kutistu. Pistele taikina kevyesti haarukalla, jottei se uunissa kohoa.
Paista pohjaa 5 min 210 asteessa.
Paista saksilla ohueksi suikaloitu pekoni täysteholla kuivalla pannulla rapeaksi ja lisää pilkottu sipuli. Anna sipulin hautua n. 5 min pekonin joukossa puolitehoisella lämmöllä.
Sekoita haarukalla keskenään muna ja maito ja lisää muut ainekset - lopuksi juustot.
Lisää täyte kuumalle piirakkapohjalle ja paista 210 asteessa n. 25 min.
Kaksi levyä lehti- tai voitaikinaa
Pekonia
Tuorejuustoa (tässä ruohosipulituorejuustoa)
Lipstikkaa tai jotain muuta yrttiä
Kaulitse sulaneet taikinalevyt hieman pidemmiksi ja leveämmiksi. Levitä taikinalevyn päälle ohuelti tuorejuustoa ja ripottele päälle paistettua pieniksi pilkottua pekonia ja pilkottua tuoretta yrttiä.
Pyöritä taikina pituussuunnassa rullalle ja leikkaa n. 2 cm palasia. Käännä palat leivinpaperin päälle, nipistä taikinarullan pää kiinni rullaan, jottei se paistettaessa leviä ja paina hieman kanapeeta kasaan.
Paista 210 asteessa, kunnes saavat väriä.
Tarjoile alkupalana tai naposteluruokana.
500 g simpukoita
3 dl valkoviiniä
2 dl kanalientä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
½ tl chilirouhetta
Oliiviöljyä
3 rkl hunajaa
½ tl suolaa
Kourallinen silputtua persiljaa
Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit ja chili kattilassa oliiviöljyssä. Lisää kanaliemi ja valkoviini ja kiehauta. Lisää hunaja ja suola ja keitä puolella teholla noin puoleen alkuperäisestä määrästä.
Pese simpukat ja heitä roskiin avautuneet eli kuolleet, jotka kopauttamalla pöytään eivät itsestään sulkeudu. Poista kuoren välistä mahdollinen simpukan 'parta'.
Laita simpukat kuumaan liemeen kattilaan ja laita kansi päälle. Anna kiehua 2 - 3 minuuttia ja ravistele kattilaa, jotta simpukat marinoituvat kastikkeesta. Heitä kiinni jääneet simpukat roskiin. Lisää persiljasilppu ja sekoita kauhalla.
Valmista tarjottavaksi vaalean leivän kanssa.
Voitaikinalevyjä
1 muna
Parmesanraastetta
Leikkaa taikinasta ohuita (n. 1-1 ½ cm) leveitä suikaleita. Kastele suikaleet rikottuun munaan ja pyörittele juustoraasteessa. Kierrä taikinasuikale käsissäsi kierteelle ja laita leivinpaperin päälle pellille.
Paista 220 asteessa, kunnes saavat väriä. Tarjoile jäähtyneinä.
Suuret kovakuoriset ja sisältä pehmeät vaaleat sämpylät
Keitto kuin keitto
Juustoraastetta
Leikkaa sämpylästä päältä kansi ja koverra sisus pois. Laita sämpylät uuniin 200 asteeseen hetkeksi, kunnes lämpenevät.
Täytä vaikka edellispäivän keitolla - tässä kananuudelikeittoa. Hyvää myös sipuli- tai lohikeitolla. Täytä lämmitetyllä keitolla ja laita päälle hieman juustoraastetta. Paahda vielä uunissa 240 asteessa hetki, jotta juusto sulaa.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50