Mustikkaa ja vaniljarahkaa

Mustikkaa ja vaniljarahkaa

Mustikkamuffinssit

(n. 12 muffinssia) - HELPOT

Sekoita kulhossa esim. käsivispilällä tasaiseksi (älä vatkaa):

2 munaa

1 tl vaniljasokeria

1,5 dl sokeria

Lisää tämän jälkeen:

1 dl vaniljarahkaa

½ dl maitoa

75 g sulatettua voita

Sekoita keskenään ja lisää edellisten seokseen vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe:

3 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Lisää lopulta 1 dl mustikoita.

Sekoita taikina tasaiseksi. Laita pellille leivinpaperi ja sen päälle muffinssivuo'at. Kaada tai lusikoi taikinaa muffinssivuokiin - 3/4 vuokan korkeudesta.

Kun muffinssit ovat paistuneet 180 asteessa muutaman minuutin, ota pelti uunista ja lisää pinnalle mustikoista ja ripottele hieman sokeria. Laita pelti takaisin uuniin. Paista kunnes väri on kullanruskea ja keskeltä kevyesti sormella kokeillessa taikina tuntuu kiinteältä. Kaikkiaan paistoaika on n. 10 - 15 min.

HUOM! Taikinan tekovaiheessa lisätyt mustikat painuvat paistaessa helposti vuoan pohjalle ja  myöhemmin kesken paiston lisätyt mustikat jäävät pinnalle.

Ruiskakkuset riisitäytteellä

Ruiskakkuset riisitäytteellä

Ruiskakkuset

Ruistaikina: (n. 10 - 15 kpl taikinapohjan paksuudesta riippuen)

2 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

½ dl vettä

75 g pehmeää voita

Sekoita keskenään kuivat aineet, vesi ja pehmeä rasva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina tarttuu helposti käsiin, lisää vähän vehnäjauhoja. Laita taikina kelmun sisään jääkaappiin viilenemään.

Kaulitse taikinasta erittäin ohuita soikeita tai pyöreitä piirakkapohjia ja lado ne lomittain pöydälle hieman vehnäjauhoja väliin, etteivät tartu toisiinsa.

Täyte:

1 dl riisiä (monikin laji sopii: pitkä- tai lyhytjyväinen)

Keitä riisi. Lisää 1 tl suolaa ja esim. pieniksi pilkottuja kasviksia. Sekoita joukkoon 2 kananmunaa ja sekoita täyte tasaiseksi.

Lisää täytettä ruistaikinapohjalle siten, että reunoilta n. 1,5 cm jää tyhjäksi. Rypytä taikina täytteeseen päin aloittaen yhtäaikaa molemmin käsin keskeltä päähän päin.

Paista 250 - 275 asteessa n. 10 - 15 min. Paiston jälkeen voit voidella reunat sulalla rasvalla.

Suklaamuffini ja sitruunainen kuorrute

Suklaamuffini ja sitruunainen kuorrute

Pääsiäiskuppikakut

Muffinssi:

70 g sulatettua voita

2 dl sokeria

2 tl vaniliisokeria

1 ½ tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl tummaa kaakaota

1 ½ dl maitoa

2 munaa

3 rkl sitruunanmehua

Sulata voi ja anna hetken jäähtyä. Sekoita vispilällä (älä vaahtouta) muniin sokeri ja vaniliinisokeri. Sekoita jauhoihin kaakao ja leivinjauhe. Lisää muna-sokeriseokseen voisula, maito ja sitruunanmenu. Lisää lopuksi jauhoseos ja sekoita tasaiseksi.

Paista uunissa 180 asteessa, kunnes keskeltä kevyesti sormella kokeillessa tuntuvat kypsiltä (n. 10-15 min).

Kuorrute:

75 g voita

5 dl tomusokeria

200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)

3 rkl sitruunanmehua

2 rkl vaniliinisokeria

½ tl keltaista elintarvikeväriä

Anna voin ja tuorejuuston pehmetä kulhossa huoneenlämmössä. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi ja lisää tomusokeri sekä vaniliinisokeri sekoittaen. Lisää sitruunanmehu ja elintarvikeväri ja sekoita tasaiseksi.

Kuorruta jäähtyneet muffinssit pursottimella ja koristele esim. nonparelleilla.

Perinteistä laskiaista

Perinteistä laskiaista

Laskiaispulla

Peruspullataikina:

1 ½ dl maitoa

1 ½ dl kivennäisvettä

1 pss kuivahiivaa

1,5 dl sokeria

1 tl suolaa

Vehnäjauhoja sen verran, että taikina alustaessa juuri ja juuri irtoaa käsistä.

Sekoita nesteet kulhossa ja lämmitä esim. mikrossa hieman n. kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja suola. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita taikinaan. Lisää loput vehnäjauhot vähitellen välillä sekoittaen taikina tasaiseksi.

Kohota taikinaa kulhossa huoneenlämmössä keittiöliinan tai talouspaperin (2 arkkia päällekkäin) alla n. kaksinkertaiseksi korkeudeltaan.

Pyörittele käsissä pyöreitä pullia leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna hieman kohota liinan alla huoneenlämmössä. Voitele pullan pinta kananmunalla ja ripottele päälle sokeria.

Paista uunissa 200 asteessa n. 10 - 15 min, kunnes väri on kullanruskea. Pullan kypsyyttä voit kokeilla myös kopauttamalla lusikalla pullan pohjaan. Jos ääni on kumea/ontto :), on pulla kypsä sisältä.

Leikkaa jäähtyneestä pullasta ns. hattu ja laita alaosan päälle lusikallinen hilloa ja kermavaahtoa ja laita hattu päälle.

Hyvää laskiaista!

Trio-maut: vanilja, suklaa ja sitruuna

Trio-maut: vanilja, suklaa ja sitruuna

Trio-murokakku

Murokakkupohja:

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Väreihin: 4 rkl sitruunamehua, 1 rkl tummaa suklaata, 2 tl vaniliinisokeria ja ½ tl punaista karamelliväriä

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää yksitellen munat pienen määrän vehnäjauho/leivinjauheseosta kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Jaa syville lautasille tai kulhoihin taikina kolmeen osaan: n. 500 g, 400 g ja 300 g.

Lisää 500 g:aan 4 rkl sitruunamehua, 400 g:aan 1 rkl tummaa kaakaota ja 300 g:aan ½ tl punaista karamelliväriä ja 2 tl vaniliinisokeria.

Voitele kakkuvuoka voipalalla ja jauhota kakkuvuoka korppujauholla. Lisää vuokaan pohjalle punainen taikina, keskelle tumma ja päälle vaalea sitruunataikina.

Paista 170 asteessa n. 40 min. Kokeile tikulla keskeltä vuokaa, ettei taikina jää tikkuun ja katso, että kakku hieman irtoaa reunoista. Tällöin kakku on valmis. Anna hieman (n. 10 min) vetäytyä vuokassa ja kaada kakku lautaselle.

Kahvin makua

Kahvin makua

Cappucino-kakku

150 g sulatettua voita

1 prk (150 g) Creme fraichea

3 munaa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 tl vaniliinisokeria

2,5 dl sokeria

2 dl kuumaa vettä

5 rkl cappucino-jauhetta

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita rasvaan creme fraiche ja munat. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita kuiviin aineksiin rasvaseos. Keitä vesi ja sekoita siihen cappucino-jauhe. Siivilöi kahvi ohuen siivilän läpi taikinaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Täytä jauhotettu kakkuvuoka 3/4:aan korkeudesta ja paista 175 asteessa n. 45 min (kunnes keskeltä tikulla kokeiltaessa, siihen ei jää taikinaa).

Koristelu:

Tomusokeria

130 g maitosuklaata

3/4 dl kuohukermaa

Lämmitä kerma ja suklaa kattilassa (älä anna kiehua).

Siivilöi kakun päälle tomusokeri.

Laita pakastepussi (2 - 3 l) suureen vesilasiin siten, että taitat pussin reunat reilusti lasin ulkopuolelle. Kaada suklaaseos pussiin. Anna jäähtyä jääkaapissa haaleaksi. Tee pussista pursotin puristamalla seos toiseen kulmaan pussia. Leikkaa pussin kulmasta pieni pala ja pursota kakun päälle seosta nauhana. 

Tuorejuusto-tomusokeri-voikuorrute

Tuorejuusto-tomusokeri-voikuorrute

Kuppikakut

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

½ tl leivinjahetta

ripaus suolaa

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 muna

50 g sulatettua voita

½ dl creme fraichea

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita muna jäähtyneeseen voihin ja lisää creme fraice tasaiseksi massaksi. Sekoita seokset keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää taikinaa muffinivuokaan 3/4 sen korkeudesta.

Paista 180 asteessa n. 10 min, kunnes pinta on pehmeän kypsä.

Kuorrutus:

50 g pehmeää voita

150 g Philadelphia-tuorejuustoa

2 - 3 dl tomusokeria

Jaa kuorrutus puoliksi ja lisää toiseen puoleen esim. tippa punaista elintarvikeväriä ja sekoita kuorrute tasaisen väriseksi.

Laita kuorrute pursottimeen ja koristele jäähtyneet muffinit kuorrutteen päälle vielä strösseleillä.

Lisää jouluisia makuja

Lisää jouluisia makuja

Mausteiset muffinssit

8 isoa muffinssia

1 muna

1 ½ dl sokeria

50 g voisulaa

½ dl maitoa tai kermaa

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

2 rkl tummaa siirappia

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Sekoita käsin kulhossa muna ja sokeri. Lisää maito, siirappi ja voisula. Sekoita tasaiseksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita.

Laita taikinaa vuokiin vähän yli puolet korkeudesta ja paista 180 asteessa n. 15 min. 

Koristele tomusokerilla.

Vähän jouluista makua

Vähän jouluista makua

Luumupullat

Pullataikina:

3 dl lämmintä vettä (n. 40 asteista)

1,5 dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl hienonnettua kardemummaa

1 pss kuivahiivaa

n. 5 dl vehnäjauhoja

Sekoita jauhot ja hiiva keskenään. Lisää veteen sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita kuivat aineet nesteeseen tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ja sekoita käsin siten, että taikina juuri ja juuri irtoaa kädestä. Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Levitä matalalle lautaselle luumusosetta. Pyöritä taikinasta n. 15 pitkiä n. 1 ½ cm paksuisia tankoja ja pyöritä ne luumusoseessa. Kierrä tanko rullalle ja laita muffinivuokiin ja ripottele päälle hienoa sokeria.

Paista 200 asteessa n. 15 min, kunnes pulla on kohonnut ja tuntuu kiinteältä.

Nopeat herkut

Nopeat herkut

Suklaamuffinssit

1 muna

1 dl sokeria

2 tl vaniliinisokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

½ dl maitoa

50 g voisulaa

Sekoita keskenään muna ja sokeri käsivispilällä (ei vaahdoksi). Lisää seokseen maito ja voisula ja sekoita tasaiseksi. Lisää edellisiin keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. 

Laita taikinaa muffinssivuokaan sen 3/4 korkeudelta ja paista uunissa 200 asteessa n. 10 min, kunnes keskeltä kokeillessa muffinssi tuntuu kiinteältä mutta pehmeältä.

Koristele tomusokeri/vesi-seoksella ja kaakaojauheelle.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu