Poron vasan kaulakiekot uunissa

Poron vasan kaulakiekot uunissa

Poron kaulakiekot uunissa

n. 1 kg poron kaulakiekkoja

3 rkl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

1 tl valkopippuria

3 rkl öljyä

30 g voita

10 kokonaista maustepippuria

2 laakerinlehteä

8 dl vettä

4 kiinteää perunaa

1 iso porkkana

3 keskikokoista salottisipulia

suolaa

Sekoita jauhoihin suola ja valkopippuri. Kasta kiekot jauhoseokseen ja paista pintaan väri öljy-voiseoksessa pannulla. Laita lihat pannuun. Laita pannuun vesi, maustepippurit ja laakerinlehdet.

Laita pata ilman kantta 170 asteiseen uuniin 2 tunniksi pyöritelleen lihaa välillä. Mikäli neste haihtuu liiaksi, lisää kuumaa vettä niin, että lihat lähes peittyvät. Lisää kuorittu, lohkottu sipuli ja kuorittu, pienitty porkkana.

Kunnes liha on lähes mureaa eli irtoaa haarukalla kokeillessa luusta, lisää kuoritut, lohkotut perunat pinnalle ja laita pataan kansi päälle.

Paista vielä sen verran, että perunat ovat pehmeitä.

Nauti esim. puolukoiden ja suolakurkkujen kanssa.

Ankan rintaa, makeaa appelsiinikastiketta ja uunijuureksia

Ankan rintaa, makeaa appelsiinikastiketta ja uunijuureksia

Ankan rintaa ja appelsiinikastiketta (kahdelle)

1 ankan rintafile (n. 400 g) (pakasteesta)

1 jauhoinen peruna

1 pieni nauris

Pala lanttua

1 porkkana

Hieman öljyä ja merisuolaa

Kourallinen ruusukaalia

Kastike:

1 appelsiini

1 rkl tummaa siirappia

2 dl kuohukermaa

1 pala kana- tai kasvisfondia

Mustapippuria

Suolaa

Pese, kuori ja pilko juurekset (ei ruusukaalia) haluamasi kokoisiksi. Laita matalaan vuokaan ja pyörittele pienessä määrässä öljyä ja merisuolaa. Paahda 200 asteessa koosta riippuen, kunnes ovat aldente. (Noin 2 cm palat kypsyvät n. tunnissa). Pyörittele juureksia välillä paahtaessasi, jotta öljy ja suola leviävät tasaisesti. Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja leikkaa pois kanta. Keitä suolavedessä, kunnes ovat aldente.

Laita kattilaan kaikki kastikeainekset: raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Anna keittyä (vähän yli keskilämmöllä) paksuksi kastikkeeksi (n. ½ tuntia). Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää tarvittaessa.

Laita rintafile kylmälle pannulle vähän yli keskilämmölle ja anna fileen rasvakerroksen sulaa paistettaessa (n. 20 min tai kauemmin). Paista niin kauan, että rasvakerroksen pinta on rapea ja ruskea. Käännä file ja paista n. 4 min. Laita file lautaselle tai vuokaan 200 asteiseen uuniin ja paista fileen paksuudesta riippuen 10 - 15 min. Liha saa jäädä punertavaksi. Laita file folion sisään vetäytymään n. 10 minuutiksi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Helppo ja herkullinen juhlaruoka!

Broiskua ja kasviksia paholaisenhillolla

Broiskua ja kasviksia paholaisenhillolla

Barbeque-koipiset ja mausteinen kasvisriisi

6 kpl broilerin koipisia

2 tl currya

2 tl garam-masalaa

1 tl mustapippuria

Reilusti Barbeque-kastiketta (smoky-maku)

4 dl kanalientä

2 dl riisiä

2 tl suolaa

2 rkl hunajaa

Paprikaa

Kukkakaalia

Porkkanaa

Sipulia

Purjoa

Hiero koipisiin curry, garam-masala, mustapippurirouhe ja runsaasti barbeque-kastiketta. Anna maustua jääkaapissa folion alla n. tunti.

Laita vuokaan koipiset ja kanaliemi. Kypsennä 180 asteisessa uunissa n. tunti tai kunnes liha irtoaa luusta haarukalla kokeillessa.

Pese ja pilko kasvikset. Paahda niitä wok-pannulla keskilämmöllä, kunnes ovat aldente. Lisää hunaja. Keitä riisi aldente ja mausta suolalla ja currylla. Sekoita keskenään riisi ja kasvikset ja pyörittele wok-pannussa n. 5 min.

Ahventa kukkakaalipyreellä, naurista, porkkanaa ja hernettä

Ahventa kukkakaalipyreellä, naurista, porkkanaa ja hernettä

Ahvenrullat (kahdelle)

6 ahvenfilettä

Tuorejuustoa; tässä jalopenotuorejuustoa

Pieni kukkakaali

1 porkkana

Sokeriherneitä

1 pieni nauris

2 rkl ruokakermaa

Valkopippuria

Suolaa

Hunajaa

Voita

Kuori nauris, koverra hieman juuren kohdalle kuoppa ja viiltele pinnasta lohkoiksi. Valmista, kuten uuniperuna ja ota foliosta sopivan kokoinen pala. Laita folion keskelle öljyä ja suolaa. Hiero nauris joka puolelta seokseen ja aseta kovera puoli yläspäin, johon laitat teelusikallisen voita. Sulje folio ja paahda uunissa 180 asteessa n. tunti nauriin koosta riippuen eli kunnes haarukalla kokeillessa se on pehmeä.

Mausta ahvenfileet kevyesti suolalla ja sitruunapippurilla. Levitä ohuelti tuorejuustoa fileen sisäpinnalle ja rullaa file. Kiinnitä se parilla cocktail-tikulla, jottei aukea. Laita jääkaappiin odottamaan paistamista.

Keitä lohkotun kukkakaalin kukinnot pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma, valkopippuria hippusen ja maun mukaan suolaa. Sekoita tasaiseksi. Lämmitä ennen lautaselle levittämistä esim. mikrossa.

Paista ahvenfileet joka puolelta ja laita vuokaan 170 asteiseen uuniin n. 10  minuutiksi, kunnes ovat kypsiä. Ota uunista folion alle odottamaan annoksen kokoamista.

Paahda pannulla porkkanasuikaleet sekä herneet tilkassa hunajaa aldente. Lohko nauris annospaloiksi.

Kokoa annos haluamaasi muotoon.

Savunmakua paprikasta ja juustosta

Savunmakua paprikasta ja juustosta

Savupaprikalihapullat ja kasvisperunagratiini

400 g naudan jauhelihaa (10 % tai 17 %)

1 rkl savupaprikajauhetta

1 tl mustapippuria

4 rkl soijakastiketta

½ dl korppujauhoja

1 dl kanalientä

½ dl raastettua savujuustoa (tässä savuchilijuustoa)

1 rkl säilöttyjen jalopenojen lientä

Laita jauheliha kulhoon ja sekoita siihen kaikki ainekset hyvin keskenään. Pyöritä käsissäsi leivinpaperin päälle pellille pullia halkaisijaltaan noin 3 - 4 cm. Paista 190 asteisessa uunissa n. 15 min.

Kasvisperunagratiini:

500 g perunasipulisekoitusta pakasteesta

200 g kasvissuikaleita pakasteesta

1 tl mustapippuria

1 ½ dl kana- tai kasvislientä

2 dl ruokakermaa

2 rkl soijakastiketta

1 muna

Sekoita vuokaan keskenään pakasteet ja mustapippuri. Kaada päälle kana/kasvisliemi. Sekoita ruokakermaan soijakastike ja muna ja kaada ne vuoan päälle. Pistele paistosta ronskisti haarukalla, että liemet sekoittuvat pakasteisiin. Ripottele halutessasi hieman juustoraastetta pinnalle.

Paista 190 asteessa n. tunti eli kunnes tikulla tai haarukalla kokeillessa perunat ja kasvikset ovat pehmeitä. 

Täytetyt silakkarullat

Täytetyt silakkarullat

Silakkarullat

8 isoa silakkafilettä

Suolaa

Tilliä

Pinaattia

Inkivääri-sitruunaruohotuorejuustoa

1 keitetty kananmuna

1 dl ruokakermaa

2 rkl soijakastiketta

Mausta silakkafileet sisäpuolelta suolalla ja tillisilpulla (tai kuivatulla tillillä). Levitä pintaan tuorejuustoa ja kokonaisia pinaatin lehtiä. Kääri fileet rullaksi ja lado vuokaan. Kuumenna ruokakermaa ja lisää 2 rkl tuorejuustoa sekä soijakastike. Sekoita tasaiseksi. Kaada kastike silakkafileiden päälle ja murustele keitetty kananmuna pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 10 min folion alla ja toiset 10 min ilman foliota.

Tarjoa kasvisgratiinin, salaatin tai perunoiden kanssa. 

Sieniä ja kampasimpukkaa neljälle

Sieniä ja kampasimpukkaa neljälle

Sienirisotto ja kampasimpukkaa

2 dl Aborio-riisiä

2 Shalottisipulia

2 valkosipulin kynttä

Öljyä paistamiseen

2 dl valkoviiniä

6 dl kanalientä

1 dl kermaa 

3 dl pienittyä kanttarellejä

Kampasimpukoita 

20 g kirkastettua voita paistamiseen

50 g Parmesan-raastetta

Persiljaa

Paista pilkottuja sieniä öljyssä n. 3 min.

Pieni sipulit hienoksi silpuksi ja kuullota öljyssä. Lisää viini ja hauduta sekoittaen keskilämmöllä  n. 3 min. Lisää vähitellen kanalientä, n. desi kerrallaan, ja anna imeytyä lähes koko ajan sekoittaen. Kunnes riisit ovat lähes kypsiä, lisää kerma ja sekoita. Kun neste on melkein imeytynyt, lisää sienet, juusto ja persilja ja sekoita. Parasta risotto on, kun riisi on aldente. Riisin kypsymiseen menee n. puoli tuntia.

Paista kampasimpukoita kirkastetussa voissa n. 3 min puolelta,  kunnes saavat hieman paistetun pinnan. Annostele valmiin  risoton päälle simpukat. 

Kookosta ja luumua

Kookosta ja luumua

Mausteista kanaa ja paistettua riisiä

3 paksua kanan rintafilettä

½ dl sweetchilikastiketta

1 tl currya

1 tl kurkumaa

1 tl garam masalaa

Sekoita mausteet chilikastikkeeseen ja levitä kastike fileisiin. Laita jääkaappiin maustumaan n. tunniksi.

100 g riisiä/henkilö

Keitä riisi suolavedessä lähes kypsäksi vaikka jo edellispäivänä.

1 sipuli

1 iso porkkana

½ pss pakasteherneitä

4 pientä tummaa luumua

Suikaloi sipuli ja paloittele porkkana. Poista luumuista kivet. Pilko luumut pituussuunnassa neljään osaan. Pehmennä sipuli öljyssä pannulla. Lisää sekaan luumut puoleksi minuutiksi. Poista sipulit ja luumut pannulta ja laita siihen porkkanat ja jäiset herneet muutamaksi minuutiksi.

250 g kookosmaitoa

2 rkl soijakastiketta

Poista pannulta luumut ja sipuli ja lisää siihen kookosmaito ja soijakastike ja kuumenna sekoittaen.

Paista kanafileiden pinnalle väriä öljyssä n. 3 min puoleltaan.

Voitele vuoka ja laita pohjalle porkkanat ja herneet. Lado niiden päälle kanafileet ja asettele niiden päälle sipuli ja luumut. Kaada päälle kookoskastike.

Paista uunissa n. 15 - 20 min 200 asteessa.

Paista kevyesti öljytyllä pannulla viimeiseksi riisi hieman rapeaksi (n. 5 min). Varo polttamasta.

Pastaa äyriäisliemessä salviavoilla

Pastaa äyriäisliemessä salviavoilla

Äyriäispastaa (kahdelle)

Äyriäisliemi:

½ l vettä

1 dl valkoviintä

1 iso porkkana

Kourallinen kuorellisia katkarapuja (tässä isoja pyrstökuori tallella)

1 keskikok. sipuli

1 valkosipulin kynsi

½ sitruunan mehu

4 kuivattua kaffirlimetin lehteä

4 rkl kalakastiketta

Hunajaa maun mukaan

Voita

Kuullota kattilassa hetki isoiksi pilkotuttuja sipuleita voissa, lisää paloiteltu porkkana, limetinlehdet ja nesteet ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää katkaravut ja anna poreilla kunnolla n. 20 min.

Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan. Maista ja lisää 1 rkl voita ja hunajaa maun mukaan tasoittamaan liemen makua.

Keitä lientä kasaan, kunnes se on hieman paksuuntunut.

Salviavoi:

50 g voita

Kourallinen tuoreita salvian lehtiä

Anna voin hieman ruskistua ja lisää lehdet. Paahda lehtiä voissa kunnes ne on rapeita.

Keitä pastaa kahdelle.

Lisää sulaneet katkaravut ja simpukat salviavoihin ja pyöräytä hetki, kunnes lämpenevät.

Laita lautaselle pastaa, päälle äyriäisiä salviavoissa ja kaada päälle äyriäislientä. Koristele parmesanlastuilla.

Ahvenfileet, kukkakaalipyre, kanttarellisipuliporkkanahöystö varhaisperunoilla

Ahvenfileet, kukkakaalipyre, kanttarellisipuliporkkanahöystö varhaisperunoilla

Ahvenfileet lisukkeilla

KKahdelle:

Kukkakaalipyre:

Pieni kukkakaali

½ dl ruokakermaa

½ tl valkopippuria ja 1 tl suolaa

Keitä pesty ja pilkottu kukkakaali ja pyöräytä sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja mausteet ja sekoita.

Höystö:

Pilko sipuli, sipulin varsia ja kuorittu porkkana ohuiksi suikaleiksi. Pieni kanttarellit. Hauduta keskilämmössä paistinpannulla voi-öljyseoksessa lähes kypsiksi muut paitsi kanttarellit. Paista erikseen kanttarellit voi-öljyseoksessa aldente (eli puolikypsiksi). Yhdistä kaikki.

Paista suolalla ja sitruunapippurilla maustetut ahvenfileet voi-öljyseoksessa (n. 3 min puoleltaan).

Keitä lisäksi perunoita.

Kanttarelleja pihvissä ja soosissa

Kanttarelleja pihvissä ja soosissa

Jauhelihapihvit ja kanttarellisoosi

Pihvit:

400 g naudan jauhelihaa

1 dl pilkottuja kanttarelleja

1 kevätsipuli

3 rkl kapriksia

3/4 dl korppujauhoja

1 dl kanalientä

2 rkl soijakastiketta

1 tl mustapippuria

Paista pannulla pilkotut kanttarellit ja pieniksi pilkottu sipuli. Pilko kaprikset ja sekoita kaikki ainekset jauhelihaan ja muovaa massasta paksuhkoja pihvejä. Laita pihvit leivinpaperilla peitetylle pellille uuniin 180 asteeseen n. 15 - 20 minuutiksi pihvin koosta riippuen.

Kanttarellisoosi:

½ l kanttarelleja

1 sipuli

2 dl ruokakermaa

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

Laita kattilaan voi-öljyseokseen pilkotut kanttarellit ja sipuli. Kuullota n. 10 min ja lisää ruokakerma ja mustapippuri ja maun mukaan suolaa. Kuumenna soosia n. 10 min.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu