(n. 16 kpl halk. n. 8-10 cm)
100 g voisulaa
1 1/4 dl sokeria
½ dl tummaa siirappia
½ muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl pähkinä-maitosuklaamuruja
1 dl suolapähkinöitä (tai suolattomat) murskattuna
Käytä sekoittamiseen mielellään puukauhaa, jottei taikina tartu. Sekoita voisulaan sokeri ja siirappi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää leivinjauhe ja suola vehnäjauhoihin.Sekoita seokset keskenään. Leikkaa kylmä suklaa veitsellä karkeiksi muruiksi ja lisää siihen murskatut pähkinät. Lisää nämä taikinaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Ota ruokalusikalla noin pingispallon kokoisia kekoja leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa n. 13 min, kunnes keksit ovat saaneet väriä. Pellille mahtuu 9 cookieta, sillä taikina leviää paistuessaan.
Pohja
1 muna
1 dl sokeria
75 g voisulaa
100 g tummaa suklaata
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Lisää voisula ja mikrossa (välillä sekoittaen) sulatettu suklaa keskenään. Lisää seos muna-voivaahtoon. Lisää siivilöiden keskenään sekoitetut jauhot.
Vuoraa 18 cm halk. irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Paista kakku 200 asteessa n. ½ h tai kunnes se tuntuu keskeltä kokeillessa lähes kypsältä. Mutakakku jää aina hieman tahmeaksi/pehmeäksi. Ota pohja pois irtopohjavuokasta ja anna jäähtyä.
Täyte:
200 g (1 prk) maustamatonta tuorejuustoa (tässä Philadelphia)
2 tl vaniljasokeria
1,25 dl kuohukermaa
2 x 3 rkl sitruunamehu
½ sokeria
3 liivatetta
Notkista kulhossa tuorejuusto ja lisää siihen sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustoon 3 rkl sitruunamehua ja kermavaahto.
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 15 minuutiksi. Kuumenna 3 rkl sitruunamehua ja puristele liivatteista vesi pois ja sekoita liivate sitruunamehuun. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Laita kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on laitettu leivinpaperi.
Kaada tuorejuustoseos kakkupohjan päälle ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään.
Kiillepäällys:
1 prk hedelmäistä lastenruokaa
1 ½ liivalelevyä
½ dl sokeria
3 rkl sitruunamehua
Pehmennä liivatteita n. 15 min kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita vedestä puristellut liivatteet mehuun. Sekoita kulhossa hedelmäsose ja sokeri ja kaada liivateneste nauhana soseeseen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada hedelmäsoseseos hyytyneen tuorejuustokerroksen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ja koristele mieleiseksesi.
1 muna
1 dl sokeria
40 g sulatettua voita
½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl levinjauhetta
1 omena, tilkka vettä ja sokeria maun mukaan
Sekoita keskenään muna ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu voi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos edellisiin ja sekoita tasaiseksi.
Kuori ja lohko omena ilman siemenkotaa n. 1 cm paloiksi. Laita kaikki kattilaan ja kuumenna, kunnes omenat ovat lähes pehmeitä. Valuta neste pois.
Laita taikinaa muffinivuokiin kolmeneljäsosan täydeltä ja laita päälle ruokalusikallinen omenahilloketta.
Paista 200 asteessa n. 10 - 15 min.
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ sitruunan mehu
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää munat yksitellen sekoittaen pienen jauhomäärän kanssa. Lisää sitruunan mehu ja sekoita.
Voitele ja jauhota korppujauhoilla tai vehnäjauhoilla kakkuvuoka.
Paista 180 asteessa n. 40 min tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista ja on kiinteä päältä kokeillessa.
Muffinit (8 isoa)
3 munaa
3 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
100 g voisulaa
1 dl maitoa
Sekoita keskenään vispilällä munat ja sokeri. Lisää voisula ja maito ja sekoita. Lisää jauhoihin leivinjauhe, vaniliinisokeri ja kaakaojauhe. Laita taikina muffinivuokiin 3/4 täyteen.
Paista 180 asteessa 10 - 15 min, kunnes päältä kokeillessa muffini tuntuu kiinteältä.
Anna muffinin jäähtyä ennen kuorrutteen laittoa.
Kuorrute: Sekoita keskenään 200 g suklaatuorejuustoa, 1 ½ dl vispattua kermaa ja 3 rkl tomusokeria.
Koristele strösseleillä.
3 munaa
3 dl sokeria
100 g sulatettua voita
½ dl maitoa
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl omenasosetta
Vatkaa käsin kevyesti munat ja sokeri (ei vaahdoksi). Lisää jauhoihin leivinjauhe. Sekoita muna-sokeriin voisula ja maito. Lisää seokseen jauhoseos ja lopuksi omenasose.
Laita halkaisijaltaan n. 24 cm matalaan vuokaan.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Kakku jää sisältä pehmeän tahmeaksi ja on hyvää sellaisenaan tai jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
250 g vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa (n. 6 g)
1 tl suolaa
1 ½ kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä + öljyä pintaan
Leipään voi sekoittaa oliiveja tai mausteita (rakuunaa, timjamia, rosmariinia, oreganoa ym.)
Tässä 1 rkl kuivattua basilikaa
Siivilöi jauho kulhoon ja tee keskelle kuoppa, johon lisäät suolan, hiivan ja mahdolliset mausteet (ei oliiveja tässä vaiheessa). Sekoita kuivat aineet keskenään ja tee uusi kuoppa keskelle jauhoseosta. Lisää kuoppaan vesi ja öljy ja sekoita taikina tasaiseksi puukauhalla. Tässä vaiheessa voit lisätä pilkotut oliivit ja lopuksi vaivaa taikina tasaiseksi käsin.
Anna taikinan kohota kulhossa lämpimässä liinan alla tunti. Muotoile leipä haluamaasi muotoon. Tee pintaan viillot ja voitele oliiviöljyllä.
Paista 220 asteessa n. 25 min leivän koosta riippuen. Voit kokeilla kypsyyttä siten, että leivän pohjasta koputtamalla kuuluu ontto ääni. Parasta lämpimänä voin kanssa ja paistopäivänä.
3 munaa
3 dl sokeria
100 g sulatettua voita
½ dl maitoa
½ dl sitruunamehua
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Pari desiä sileää omenahilloa.
Sekoita käsin munat ja sokeri. Lisää voisula ja sekoita. Lisää maito ja sitruunamehu ja sekoita. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Paista 180 asteessa jauhotetussa irtopohjavuokassa n. 45 min, kunnes keskeltä tikulla kokeillessa, siihen ei jää taikinaa.
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
1 rkl voita
Sulata pilkottu suklaa ja kerma kattilassa. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää tilkka maitoa ja sekoita voimakkaasti, jotta saat kuorrutteen tasaisen kiiltäväksi. Anna kuorrutteen hieman jäähtyä.
Halkaise jäähtynyt kakku ja laita väliin omenahilloa. Laita kakun päälle myös omenahilloa ennen kuorrutuksen levittämistä. Anna jäähtyä ennen koristelua
2,5 dl maitoa
½ pss kuivahiivaa
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
70 g sulatettua voita
n. 6 dl vehnäjauhoja
Täytteeseen:
1 prk rahkaa
1 rkl sitruunamehua
3 tl vaniliinisokeria
1/4 dl sokeria
1 muna
Lämmitä maito hieman lämpimämmäksi kättä. Sulata voi. Lisää maitoon sokeri, suola ja kardemumma sekä voisula. Sekoita desiin vehnäjauhoja hiiva ja lisää se maitoseokseen. Lisää loput jauhot vähitellen sekoittaen - sen verran, että taikina on juuri ja juuri käteen tarttumatonta sitä vaivatessasi. Laita taikina kohoamaan liinan alle huoneen lämpimään. Kunnes taikina on kaksinkertainen, pyöritä taikinasta käsissäsi pyöreitä suurehkoja pullia. Laita leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Anna kohota n. 20 min.
Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa.
Paina pullien keskelle juomalasin pohjalla (reilusti painaen peltiin saakka) syvennys, jonka täytät rahkatäytteellä.
Voitele pullien reunat munalla.
Paista uunissa 210 asteessa n. 15 min tai kunnes pullat saavat haluamasi värin.
100 g pehmeää voita
½ dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 muna
1/4 dl mantelijauhetta
1/4 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa
vadelmahilloa ja tomusokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat
aineet vähitellen kerman kanssa samalla sekoittaen.
Laita taikina muffinivuokiin.
Paista keskitasolla 175 astetta n. 20 min.
Sekoita tomusokerista ja vedestä kiinteä massa ja laita muovipussiin. Leikkaa pussin kulmasta pala ja pursota massasta jäähtyneen muffinssin päälle rengas, jonka sisään laita lusikallinen vadelmahilloa.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50