Fusilli-pastaa 200 g (keittämättömänä)
8 siivua pekonia
1 prk creme fraichea
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
50 g raastejuustoa (parmesan, emmental tai muu voimakas juusto)
päälle sipulinvarsia
Keitä fusillit al dente. Paista pekoni suikaloituna pieniksi (esim. saksilla) lähes rapeiksi kuivalla pannulla. Laita ruokakerma teflonpohjaiseen kattilaan tai pannuun ja sekoita siihen mausteet ja juusto. Kunnes juusto on sulanut lisää creme fraiche ja nostele kastikkeeseen pasta pasta- tai reikäkauhalla suoraan keitinvedestä, jotta pastaan jää tahmeaa tarttumapintaa kastikkeelle. Älä siis siivilöi pastaa veden alla.
Koristele pasta kevätsipulinvarsilla.
600 g haukifilettä (ei nahkaa)
1 dl creme fraichea
2 pientä munaa (yht. n. 80-100 g)
½ dl hienonnettua tilliä
½ tl valkopippuria
1 ½ tl suolaa
½ dl korppujauhoja
Laita paloiteltu haukifile tehosekoittimeen ja pyöräytä pari kertaa. Lisää creme fraice, korppujauhot ja munat ja sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet ja ja veitsellä pienitty tilli ja sekoita tasaiseksi massaksi. Maista suolan ja valkopippurin maku ja lisää tarvittaessa.
Pyörittele pellille leivinpaperin päälle palloja (halk.4-5 cm) ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.
Aurajuustoperunat
8 - 10 keskikok. kiinteää perunaa
1 pss aurajuustomuruja
suolaa
2 dl ruokakermaa
Keitä kuoritut, kiinteät perunat pehmeiksi. Viipaloi (paksuus n. 1-1 ½ cm) perunat uunivuokaan ja ripottele väliin suolaa ja reilusti aurajuustomuruja. Kaada päälle ruokakermaa 2 dl (Valion kevyt & paksu 4 % tai maustettua, esim. kolme juustoa -ruokakermaa) ja paista 200 asteessa n. 30 min.
Perunat voit laittaa uuniin n. 10-15 min ennen haukipullapeltiä ja ruoka on valmista samaan aikaan.
Lisukkeena esim. suolakurkkua tai salaattia.
Kokonaisia kookkaita perattuja muikkuja (tässä n. 500 g)
Vehnäjauhoja (n. ½ rkl/muikku)
Ruisjauhoja (n. ½ rkl/muikku)
Suolaa (3 tl)
Voita
Rypsiöljyä
Huuhdo ja kuivaa (painele talouspaperille levitettyjä muikkuja talouspaperilla) peratut muikut. Ripottele hieman suolaa muikkujen päälle. Laita kulhoon jauhot ja suola ja sekoita hyvin. Laita kaikki muikut jauhoseokseen ja pyörittele käsin niin, että kalat ovat jauhojen peitossa. Laita pannulle 50 g voita ja 3 rkl öljyä ja kuumenna 3/4-teholla. Levittele muikut pannulle ja paista muutama minuutti puoleltaan, kunnes muikut ovat saaneet väriä ja ovat rapeita.
Mikäli et heti paiston jälkeen syö kaloja, älä peitä niitä foliolla tai kulhon kannelle, sillä kalojen pinnan rapeus häviää.
Tarjoa salaatin ja/tai perunoiden, perunamuusin tai juures/kasvisgratiinin kanssa.
5 keskikokoista kiinteää perunaa
½ lenkkimakkara
2 dl ruokakermaa (Kevyt ja Paksu)
1 dl Koskenlaskija-chilidippijuustoa
½ dl Emmental- ja Mozzarella-raastetta
2 tl soijakastiketta
Mustapippuria
Suolaa
Persijaa
Pese, kuori ja keitä perunat lähes kypsiksi. Viipaloi perunat n. sentin viipaleiksi, samoin lenkkimakkara. Kumenna ruokakerma kattilassa ja lisää siihen dippijuusto, juustoraaste ja soija ja sekoita tasaiseksi. Lado perunat vuokan pitkille sivuille ja makarat keskelle. Sirottele hieman perunoiden päälle mustapippuria ja suolaa ja kaada kastike kaiken päälle tasaisesti. Leikkaa päälle persiljaa. Halutessasi voi ripotella kaiken päälle hieman juustoraastetta.
Paista 220 asteisessa uunissa noin 20 min ja kunnes pinta on saanut väriä.
400 g kanafileitä (ei ohuita)
3 porkkanaa
8 vihreää tankoparsaa
Maun mukaan erivärisiä paprikoita ja ananasta.
1 punainen chili
1 rkl punaista currytahnaa
½ tl kurkumaa
½ tl Garam masalaa
2 tl currya
2 rkl sweetchilikastiketta
Öljyä paistamiseen
Leikkaa kanafileet kookkaiksi paloiksi. Lisää joukkoon mausteet. sweetchilikastike ja pieneksi pilkottu chili ilman siemeniä. Anna maustua jääkaapissa folion alla vartista tuntiin kiireen mukaan. Laita lautaselle pieniksi pilkotut porkkana, parsa ja chili (poista siemenet) ja mahd. paprikat ja ananas.
Öljyä pannuun n. ½ dl. Paista ensin kanapaloihin pintaan väriä ja lisää joukkooon kasvikset. Paista n. 15-20 min keskilämmöllä, kunnes kana on kypsää ja kasvikset sopivan rapsakoita.
Voit tarjota wokin riisin kanssa kastikkeena esim. hunajalla, suolalla ja pippurilla maustettua creme fraichea.
3 maustamatonta kanafilettä
2 rkl currya
2 rkl kurkumaa
Iso prk Uncle Bens -sweet&sour-kastiketta
8 varsiparsaa
1 pieni keltainen paprika
1 pieni punainen paprika
Leikkaa fileet isoiksi paloiksi ja sekoita kulhossa mausteiden kanssa. Leikkaa parsoista n. 1 cm varsien päistä ja poista lehdet sekä paloittele varret. Jätä kukintanuput kokonaisiksi. Poista paprikoista siemenkodat ja paloittele n. 3 cm lohkoiksi. Paista kanaa pannulla (ei kuumimmalla) ja lisää lähes alkuvaiheessa kasvikset, paitsi parsanuput, jotka vasta lopuksi ennen kastiketta. Paista hetki ja lisää purkista kastike. Huuhtele purkki vähällä vedellä ja kaada se seokseen. Anna hautua n. 15 min.
Keitä lisukeeksi riisiä.
Vaaleaa tai mustaa pastaa keitettynä (aldente) n. 80 - 100 g/hlö
Lämminsavulohta n. 120 g/hlö
Kastike/liemi (kahdelle):
½ l vettä
Yhdestä tai kahdesta (riippuu miten tulista liemestä halutaan) kana- tai kalanuudelipaketista pienet maustepussit
n. ½ dl salvian lehtiä pienittyinä tai kokonaisina koosta riippuen
Punainen chili siivuina
Keitä lientä n. 20 min. Maista suola ja lisää tarvittaessa. Pienennä tehoa ja lisää halutessasi lohet paloiteltuna liemeen tai kaada liemi pastan ja lohipalojen päälle suoraan lautaselle. Raasta annoksen päälle parmesan-juustoa.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50