Suklaata ja kuivattua mansikkaa

Suklaata ja kuivattua mansikkaa

Maitosuklaamuffinssit (8 kpl)

1 muna

1 dl sokeria

75 g sulatettua voita

3/4 dl maitoa

1 tl vaniliinisokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 riviä maitosuklaata 200 g:n suklaalevystä

Kuivattuja mansikoita tai muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä

Sekoita muna ja sokeri sekä vaniliinisokeri (ei koneella). Sekoita siihen sulanut voi ja maito. Lisää hieman jauhoja. Sulata mikrossa suklaa. Varo, ettet kuumenna liikaa, ettei suklaan rakenne muutu rakeiseksi. Lisää sulanut suklaa taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita.

Täytä 3/4 muffinssivuokien korkeudesta. Laita päälle kuivatut mansikat. Paista 200 asteessa n. 15 min. tai kunnes keskeltä kokeillessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Hunajaiset kaurasämpylät

Hunajaiset kaurasämpylät

Kaurasämpylät

2 dl vettä

2 dl vichyä

1 pss kuivahiivaa

2 dl kaurahiutaleita

1 tl suolaa

3 rkl hunajaa

½ dl rypsiöljyä

Vehnäjauhoja

Lämmitä vesi ja vichy mikrossa n. 42 asteiseksi. Lisää kaurahiutaleisiin kuivahiiva ja suola ja sekoita. Lisää hiutaleseos nesteeseen ja sekoita lusikalla tai kauhalla. Lisää seokseen hieman (n. 1 dl vehnäjauhoja) ja sekoita. Lisää öljy ja hunaja ja sekoita. Lisää seokseen vehnäjauhoja sen verran, että taikina jää vain aavistuksen tahmeaksi.

Kohota taikinaa liinan alla puolituntia. Painele kohonunt taikina kasaan ja pyöritä jauhotetuilla käsillä sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kohota liinan alla vielä 15 min.

Paista 230 asteessa n. 15 min, kunnes ovat saaneet väriä.

Täytteessä myös sitruunaa

Täytteessä myös sitruunaa

Tuorejuusto-lakkakakku

150 g kaurakeksejä

50 g sulatettua voita

1 prk sitruunatuorejuustoa

2 dl kevytvispikermaa

½ dl sokeria

3 liivatelehteä

Päälle: 2 dl juoksevaa lakkasosetta, 2 liivatelehteä, 2 rkl vettä

Murskaa keksit ja sekoita murskaan sulatettu voi. Painele keksiseos tiiviisti irtopohjavuokaan (halk. n. 18 cm), jonka pohjalle olet laittanut leivinpaperin.

Laita liivatteet (3) kylmään veteen 10 minuutiksi pehmenemään. Sekoita tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi. Vatkaa kerma ja lisää seokseen. Kaada seos keksipohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään.

Laita päällisen liivatteet samoin kylmään veteen. Liuota pehmeät liivatteet kuumaan vesitilkkaan ja kaada nauhana lakkasoseeseen. Kaada seos kakkuvuokaan tuorejuuston päälle ja tasoita seos lusikalla tai veitsellä. Laita folio vuokan päälle ja vuoka jääkaappiin n. tunniksi, jotta kiille jähmettyy.

Voit koristella lakoilla tai mandariinilohkoilla. 

Mausteinen kuohkea piimäkakku jouluksi

Mausteinen kuohkea piimäkakku jouluksi

Puolukka-piimäkakku

4 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia

½ tl kardemummaa

2 dl sokeria

3 dl piimää

100 g sulatettua voita tai margariinia

2 rkl siirappia

1 dl pakastepuolukoita

Sekoita puukauhalla tai isolla lusikalla keskenään kuivat aineet. Sulata rasva ja sekoita nesteet jauhoseokseen. Lisää viimeiseksi puolukat. Sekoita taikina tasaiseksi (älä vatkaa liikaa, jottei tule sitkeäksi) ja paista jauhotetussa reikävuokassa 175 asteessa n.50 min -  tunti, kunnes irtoaa hieman reunoista ja tuntuu keskeltä kokeillessa kiinteältä.

Voit koristella myös tomusokerilla.

Jouluisia makuja

Jouluisia makuja

Maustekakku

3 munaa

3 dl sokeria

150 g sulatettua voita tai margariinia

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniliinisokeria

1 tl kardemummaa

2 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia

1 dl maustamatonta tuorejuustoa

½ dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää jauhoihin mausteet, leivinjauhe ja vaniliinisokeri. Sekoita keskenään tuorejuusto ja maito. Sulata rasva.

Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen vuorotellen rasvaa ja jauhoseosta ja lopuksi tuorejuusto-maito.

Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. Paista kakku 180 asteessa n. 45 min tai kunnes pinta tuntuu kiinteältä ja kakku hieman irtoaa vuoan reunoista.

Koristele tomusokerilla.

Erilainen ulkomuoto joulutortulla

Erilainen ulkomuoto joulutortulla

Joulutorttupitko

Laita pellille kaksi torttulevyä pitkittäin. Levitä runsaasti luumuhilloa keskelle ja viillä veitsellä haluamasi levyiset suikaleet hillovanan molemmin puolin. Paisna 225 asteessa n. 15 min tai kunnes pitko saa kullankeltaisen värin.

Mukava, erilainen tapa joulutortulle, jota haluat hieman pienempiä leivonnaisia kuin tavallinen joulutorttu. Helppo leikata viipaleiksi.

Koristele tomusokerilla.

Tomusokerikoristeella

Tomusokerikoristeella

Inkiväärikakku

2 munaa

2 dl sokeria

50 g sulatettua voita tai margariinia

1 dl vaniljarahkaa

1 dl maitoa

2 tl jauhettua inkivääriä

2 rkl raastettua inkivääriä

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

3 dl vehnäjauhoja

Sekoita käsin munat ja sokeri. Lisää rasva, rahka ja maito. Sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhoon leivinjauhe ja mausteet. Lisää jauhoseos muuhun taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Paista 190 asteessa n. 35 min kunnes kakku keskeltä kokeillessa tuntuu kiinteältä.

Sekoita tomusokeria ja pieni määrä sitruunamehua/vettä, jotta seos jää paksuksi. Laita massa pursottimeen ja koristele kakku mielesi mukaan.

Gluteiiniton omenapiirakka - makea ja mehukas

Gluteiiniton omenapiirakka - makea ja mehukas

Omenapiirakka omenahillolla

100 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

1 muna

2 ½ dl gluteiinitonta vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 omenaa

2 dl omenahilloa

2 rkl sokeria

2 rkl vettä

½ tl kanelia

Päälle: 2 dl vaniljarahkaa, 1 muna, ½ tl kanelia sekoitettuna tasaiseksi

Vatkaa vaahdoksi sokeri ja voi. Lisää muna ja jauhoseos (leivinjauheella). Laita voideltuun vuokaan.

Kuumenna kattilassa paloitellut omenat, 2 rkl vettä ja sokeria. Kiehauta hetki, jotta omenat vähän pehmenevät. Jäähdytä seos ja lisää siihen omenahillo. Omenahilloon saat näin rakennetta omenapaloista.

Kaada jäähtynyt seos pohjan päälle. Levitä omenahillon päälle vaniljarahkaseos. Päälle voit vielä halutessa ripotella hieman kanelia.

Paista 200 asteessa n. 40 min.

Äidin peruja pannupullaa (vaikkakin enemmän kakkua) :)

Äidin peruja pannupullaa (vaikkakin enemmän kakkua) :)

Pannupulla sokerikiilteellä

2 munaa

2 dl sokeria

1 dl piimää tai rahkaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl kardemummaa

½ tl kanelia

2 tl vaniliinisokeria

150 g sulaa voita tai margariinia

Sokerikiille: 2 dl tomusokeria, 1 rkl sitruunamehua, 1 rkl vettä

Sekoita munat ja sokeri käsivispilällä. Lisää voisula ja piimä tai rahka. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Paista 180 asteessa n. 40 min, kunnes keskeltä tikulla kokeillessa siihen ei tartu taikinaa.

Sekoita kiilleainekset ohueksi (lisää vettä tarpeen mukaan, mutta erittäin pienissä erissä). Kaada kiille jäähtyneen pullakakun päälle.

Perinteinen tiikerikakku appelsiinitvistillä

Perinteinen tiikerikakku appelsiinitvistillä

Appelsiini-tiikerikakku

200 g voita tai margariinia

3 dl sokeria

2 tl vaniliinisokeria

3 munaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ dl appelsiinin mehua

Puolen appelsiinin kuori raastettuna

2 tl tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota sokeri, vaniliinisokeri ja pehmeä voi vatkaimella vaaleaksi. Lisää munat yksitellen mukana pari tl vehnäjauhoja (jottei taikina juoksetu). Lisää appelsiinin mehu ja kuoriraaste sekä loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.

Ota taikinasta 1/3 eri astiaan ja lisää siihen kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.

Rasvaa ja jauhota korppu- tai vehnäjauhoilla kakkuvuoka. Laita vuokan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta, sen päälle kaakaojauheella värjätty ja lopuksi loput vaaleasta taikinasta. Pistele haarukalla taikinaa vuokan ympäri, jotta saat valmiiseen kakkuun kuvion kaakaosta (kts. kuva).

Paista 180 asteessa n. 45 min. Koeta tikulla kakun kypsyys. Kun kakku irtoaa hieman vuokan reunoista, on se valmis.

Raesokerikuorrutuksella..

Raesokerikuorrutuksella..

Sokeripullat

1,5 dl maitoa

1 dl vichyä

 50 g juoksevaa margariinia

½ pss kuivahiivaa

1 tl hienonnettua kardemummaa

½ tl suolaa

1 dl sokeria

N. 5 - 7 dl vehnäjauhoja

Sekoita maito ja vichy ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää margariini ja sekoita. Lisää nesteeseen sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen haarukalla. Kun taikina on paksuuntunut, vaihda haarukka käteen ja alusta taikinaan jauhoja sen verran, että se on notkeaa ja irtoaa juuri ja juuri käsistä. Taputtele taikina kulhoon ja anna kohota huoneen lämmössä kelmun alla n. 45 min.

Pyörittele jauhotetulla alustalla tai jauhotetuin käsin taikinasta pyöreitä, reilunkokoisia pullia, jotka voitelet kohoamisen jälkeen kananmunalla ja laita päälle reilusti raesokeria.

Paista pullat leivinpaperilla peitetyllä pellillä 200 asteessa n. 15 min tai kunnes ovat saaneet kullanruskean värin.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu