Makea, sopivasti tulinen lohen pinta

Makea, sopivasti tulinen lohen pinta

Sweetchililohi

Nahallinen lohifile (tässä n. 700 g)

Sweetchilikastiketta

Ruohosipulia

1 punainen keskikokoinen chilipalko

Suolaa

Sitruunapippuria

2 dl ruokakermaa

Laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele lohen pintaan hieman suolaa ja sitruunapippuria. Sivele pintaan reilusti sweetchilikastiketta ja hienonna pinnalle ruohosipulia. Leikkaa chilistä ohuita renkaita (älä käytä siemeniä) ja ripottele renkaat lohen päälle. Kaada ruokakerma lohen reunoille vuokaan.

Paista 200 asteessa lohen paksuudesta riippuen n. 15 - 25 min. Haarukalla hieman raottaen lohen pintaa näet, onko liha kypsynyt keskeltä. Älä paista liikaa, ettei lohi kuivu.

Mehukas taimen haudutettu suolakuoressa

Mehukas taimen haudutettu suolakuoressa

Taimen haudutettu suolakuoressa

Kokonainen perattu taimen (tai muu kokonainen kala)

- tässä kalan koko on 850 g (hyvin neljälle hengelle)

Sitruunapippuria

2 kg merisuolaa

Hienoa suolaa maustamiseen

1 sitruuna

Muutama tillin varsi

Pese kala hyvin sisältä ja päältä ja kuivaa talouspaperille. Laita kala folion päälle uunipellille.

Tee kalan pintaan muutamia kevyitä viiltoja. Mausta sisäpuolelta kevyesti hienolla suolalla ja sitruunapippurilla. Laita kalan sisään siivutettu sitruuna ja tillinoksat. Kaada kalan päälle 2 kg merisuolaa ja peitä kala sillä mahdollisimman hyvin, ettei jää paljaita kohtia. Ripottele suolan päälle hieman vettä, jotta saat sen paremmin pysymään kalan päällä. Nosta reunoille jääneet folion reunat kalan reunoille. Näin mahdollinen irtoava neste ja suola pysyvät paremmin kalan ympärillä.

Paista kalaa 200 asteessa n. 30 min/kg. Tämä kala oli tasan 30 min. Anna kalan vetäytyä n. 15 min ennenkuin poistat suolakuoren. Kuori lähtee hyvin paloina ja varo, ettei kalan nahka lähde suolan mukana. Nosta kala tarjoiluastiaan.

Tuloksena on todella mehukkaan maukas kala, jonka voit tarjota esim. uusien perunoiden kanssa. Itse tein aterialle vielä sienimuhennoksen. 

Täytetty jauhelihatasku

Täytetty jauhelihatasku

Jauhelihagalzone

400 g jauhelihaa

1 tl dijon-sinappia

½ tl mustapippuria

½ dl soijakastiketta

3/4 dl korppujauhoja

Herne-maissi-paprika-sekoitus pakasteesta

Koskenlaskija-juustoa

BBQ-kastiketta voiteluun

Sekoita jauhelihaan kaikki ainekset juustoa ja vihanneksia lukuun ottamatta. Älä vaivaa taikinaa liiaksi, ettei paistoksesta tule liian kiinteää ja sitkeää. Parhaiten sekoittaminen onnistuu käsin (voit käyttää silikonikäsineitä).

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille neliön/suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja painele pakastevihannekset ohueksi kerrokseksi puolikkaalle taikinalevylle. Lisää vihannesten päälle juustoviipaleita. Käännä toinen puoli taikinasta vihannespuolen päälle ja tiivistä sormin ns. jauhelihataskun reunat, ettei juusto valu paistettaessa ulos. 

Voitele pullapensselillä BBQ-kastiketta paistoksen päälle antamaan makua ja kiiltoa.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min.

Tuoretta pinaattia ja kahta juustoa

Tuoretta pinaattia ja kahta juustoa

Pinaatti-pekonipasta

Penne-pastaa

4 dl Kevyt&Paksu ruokakermaa (4 %)

1 pkt pekonia (n. 10 siivua)

50 g Mozzarella-raastejuustoa

50 g Parmesan-raastejuustoa

(Aura-juustomuruja maun mukaan)

1 tl Mustapippuria

1 tl Suolaa tarvittaessa (juustoista ja pekonista tulee jo suolaisuutta)

Tuoretta pinaattia silputtuna maun mukaan

Keitä n. 300 g pastaa aldente (viittä vaille pehmeiksi).

Pinoa pekoniviipaleet ja leikkaa saksilla n. 1 cm suikaleiksi kylmälle paistinpannulle. Paista suikaleet sekoittaen (etteivät pala), kunnes ovat kypsyneet (lähes rapeita). Silppua veitsellä tuoretta pinaattia haluamasi määrä. Sekoita juustot ruokakermaan ja kuumenna, kunnes ovat sulaneet. Laita pekonit, mausteet ja pinaatti juustokastikkeeseen. Maista pippurin ja suolan määrä. 

Sekoita pasta kastikkeeseen ja tarjoa vaalean leivän kanssa.

Jauhelihaperunapaistos

Jauhelihaperunapaistos

Shepherd's pie

400 g jauhelihaa

1 sipuli

1 tl mustapippuria

2 porkkanaa

½ selleri

½ purjo

pieni lanttu

3 rkl vehnäjauhoja

2 dl kanalienä

suolaa

Perunamuussi:

4 isoa jauhoista perunaa

suolaa

1 dl kermaa

maitoa

20 g voita

Pilko sipuli, porkkana, purjo, selleri ja lanttu. Kuullota pannulla öljyssä, kunnes juurekset ovat puoliksi pehmenneet. Paista toisella pannulla jauheliha ja lisää mustapippuri. Sekoita juresten kanssa ja lisää halutessasi suolaa. Lisää jauhot ja anna hetken hautua. Lisää kanaliemi ja sekoita ja hauduta, jotta seos hieman paksunee.

Valmista perunamuusi: Kuori ja lohko perunat. Keitä ne pehmeiksi ja muussaa voin ja kerman kanssa. Lisää maitoa, jotta saat muussista paksuhkoa. Lisää makusi mukaan suolaa.

Kaada reunalliseen vuokaan juurekset ja tasoita päälle perunamuussi siten, että se ylettyy reunoille saakka. Vedä haarukalla muussin pinnalle juovia.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 min kunnes muussi on kullankeltaista.

Pehmeän kermainen risotto

Pehmeän kermainen risotto

Rapurisotto (kahdelle)

2 dl Aborio-riisiä

1 shalottisipuli

Öljyä

1 ½ dl valkoviiniä

6 dl kuumaa kanalientä

3 - 5 dl kiehuvaa vettä

n. 3 dl sulaneita jokiravun pyrstöja tai katkarapuja

40 g Pecorino-juustoa raasteena

1 dl kuohukermaa

Pilko pieneksi sipuli ja kuullota keskilämpöisellä pannulla n. ½ dl:ssa rypsiöljyä. Lisää riisi ja lisää öljyä niin, että riisi juuri ja juuri peittyy. Kuullota riisi koko ajan sekoitellen läpikuultavaksi. Lisää hieman lämpöä ja valkoviini sekoittaen. Kaada hetken kuluttua n. 3 dl kanalientä ja jatka sekoittamista lähes koko ajan, kunnes neste on haihtunut. Lisää loput kanaliemet ja sekoittele, kunnes neste on taas lähes haihtunut. Älä anna riisin palaa tai kuivua. Lisää kiehuvaa vettä sekoittaen ja keitä keskilämmöllä, kunnes riisi on al'dente. 

Lisää ravut, juusto ja kerma ja sekoita, kunnes juusto on sulanut ja risotto on kermaisen paksua. Älä enää keitä vaan kuumenna juuston ja kerman lisäyksen jälkeen.

Voit lisätä halusi mukaan vielä persiljaa ja tarjota risoton patongin kanssa.

Makeaa ja tulista

Makeaa ja tulista

Sweet- ja hotchilikoipiset

Maustamattomia kanankoipisia

Chilijauhetta

Currya

Sweetchilikastiketta

Öljyä

Hiero käsin koipisiin hyvin curry- ja chilijauheseos. Jauheita saa olla runsaasti, n. ½ tl/koipi. Lado koipiset matalaan vuokaan ja laita folion alle jääkaappiin maustumaan tunniksi. Lisää koipisten päälle runsaasti sweetchilikastiketta ja sen päälle BBQ:n hotchilikastiketta ja pyörittele ne käsin joka puolella koipisia. Laita vuokan pohjalle desi vettä. 

Laita uuniin 200 asteeseen n. puoleksi tunniksi, kunnes pinta on tummahkon ruskea ja käännä koipiset ylösalaisin. Laita kastikkeita tälle vaaleammalle puolelle makusi mukaan ja laita vuoka vielä uuniin n. 20 minuutiksi. 

Jos koipiset näyttävät uunissa liian tummilta, laita vuokan päälle folio.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Perinteisesti raakaa kananmunaa

Perinteisesti raakaa kananmunaa

Carbonara

(kahdelle)

300 g spagettia

1 pkt amerikan pekonia

Parmesania

1 muna

Öljyä

(suolaa ja mustapippuria)

Keitä spagetti. Laita suikaleiksi pienitty pekoni (helppo leikata saksilla) kylmälle paistinpannulle ja lisää lämpöä lähes maksimiin. Sekoittele pekonia, jotta suikaleet irtoavat toisistaan. Lisää pari rkl öljyä pannulle ja lisää lämpöä ja paista pekoni rapeaksi.

Nostele keitetty pasta suoraan keitinvedestä pastakauhalla (liikaa vettä valuttaen) lautaselle ja tee keskelle pieni kuoppa. Laita pekoni ja siitä irronnut rasva spagetin päälle reunoille ja riko kananmuna keskelle kuoppaan. Raasta parmesania annoksen päälle. Sekoita kaikki keskenään ateriointia varten. Halutessasi voit lisätä suolaa ja mustapippuria.

Tarjoile patongin kanssa.

Mustalla pastalla meren makua

Mustalla pastalla meren makua

Avocado-rapupasta

(kahdelle)

200 g pastaa; mustaa pastaa on vaikea Suomesta löytää, joten vaalea tagliatelle käy hyvin

150 g valmiita, kuorittuja jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja

1 iso avocado

1 rkl sitruunamehua

5 rkl kalakastiketta

3 dl vettä

Mietoa chili-jauhetta maun mukaan

Suolaa maun mukaan

Lehtipersiljaa ja parmesania koristeeksi päälle

Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolaiseen veteen ja keitä aldente (lähes pehmeäksi).

Pastan kiehumisen aikana sulata ravut (jos pakkasesta) lämpimän juoksevan veden alla lävikössä. Halkaise avocado ja napauta terävä veitsi keskellä olevan kiven päälle ja pyöräytä - näin saat kiven parhaiten irti. Koverra hedelmäliha lusikalla irti kuoresta ja paloittele avocado syvälle lautaselle ja lisää 1 rkl sitruunamehua pyöritellen avocadon palaset mehussa. Näin estät avocadon tummumisen, minkä se tekee olleessaan ilman kanssa kosketuksissa. Lämmitä keskilämmöllä kattilassa sekoittaen kalakastike, vesi ja pienissä määrin mahd. suola ja chili-jauhe.

Kun pasta on valmista, lisää ravut kattilaan kalakastikkeen joukkoon ja lämmitä muutama minuutti. Maista suola  ja chili ja lisää maun mukaan.

Nostele  pasta kulhoon reikä- tai pastakauhalla suoraan keitinvedestä ja kaada päälle rapukastike ja pienitty avocado. Koristele päälle raastetulla parmesan-juustolla ja lehtipersiljalla. Lisukkeena pastan kanssa maistuu aina patonki.

Pennepastaa kanalla

Pennepastaa kanalla

Kanapasta

½ l pastaa

400 g broilerisuikaleita

1 rkl kurkumaa

1 rkl currya

3 rkl BBQ-kastiketta

1 dl parmesanraastetta

1 prk kolmen juuston ruokakermaa

Keitä pasta. Mausta broilersuikaleet kurkumalla, currylla ja BBQ-kastikkeella. Anna maustua n. ½ tuntia. Paista suikaleet ja lisää ruokakerma. Kuumenna ja lisää parmesanraaste. Sekoita pasta kastikkeeseen ja raasta päälle parmesanjuustoa. Nauti patongin kanssa.

Pinaattia, pekonia ja kasviksia

Pinaattia, pekonia ja kasviksia

Pinaattikreppi-pekonivuoka

Krepit:

2 dl kevyttä ruokakermaa

1 dl maitoa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

½ dl rypsiöljyä

1 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl kaurahiutaleita

1 muna

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää ruokakerma, maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää muna ja sekoita. Anna taikinan turvota kulhossa vähintään 15 min.

Paista pannulla isohkoja lettuja rapeaksi. Kreppien ei tarvitse pysyä ehjinä. Lado krepit vuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja lisää kerrosten väliin täytettä.

Täyte (sekoita kulhossa):

1 ½ dl keitettyä riisiä

1 pkt pekonia

Pilko kasvikset: tässä paprikaa, jalopenoa, sipulia

Paista pekoni suikaleina rapeaksi ja lisää lopuksi pienityt kasvikset ja hauduta lähes pehmeiksi.

3 rkl tuorejuustoa (käy myös makutuorejuustot)

1 muna

Suolaa maun mukaan.

Viimeiseksi kerrokseksi kreppejä ja päälle raastettua Mozzarella-juustoa.

Laita uuniin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi.

Tarjoa salaatin kanssa.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu