Pohja:
100 voita/margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1 muna
½ tl suolaa
Nypi käsin kylmä rasva pieninä paloina jauhoihin ja lisää sen jälkeen muna, vesi ja suola ja sekoita käsin tasaiseksi. Painele taikina kevyesti piirasvuokaan ja pistele haarukalla pohjaan sinne tänne reikiä. Tämä estää pohjan kohoamisen esipaistossa uunissa. Laita vuoka 10 minuutiksi jääkaappiin viilenemään ja tämän jälkeen laita 5 minuutiksi esipaistumaan 200 asteiseen uuniin.
Täyte:
400 g kanajauhelihaa
1 tl Currya
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
3 munaa
2,5 dl maitoa
3 mietoa kokonaista pepperonia (purkissa, liemessä) pienittyinä siemenineen
1 dl pienittyjä sipulinvarsia
130 g mozzarella raastejuustoa
Paista jauheliha ja lisää siihen curry, suola ja mustapippuri.
Laita kulhoon kaikki täyteaineet ja sekoita ne kevyesti haarukalla tasaisesti sekaisin.
Ota piiraspohja uunista ja kaada täyte pohjalle, levitä täytteet tasaisesti koko piirakalle, ettei pelkkä neste valu reunoille. Laita takaisin uuniin noin 30 minuutiksi. Voit kokeilla keskeltä sormella, onko täyte vielä nestemäistä vai kimmoisaa ja valmista.
Maistuu vihersalaatin kanssa.
Riko muna lasiin. Laita piehenköön kattilaan vettä vähän alle puolet ja laita kattilan pohjalle matala lautanen, joka on hieman kattilan pohjaa pienempi. Keitä vesi kuplimaan kevyesti. Kaada muna lautasen päälle ja hauduta sitä vedessä n. 2 - 3 min, kunnes valkuainen on hyytynyt. Nosta muna lastalla paahtoleivän ja täytteiden päälle ja mausta suolalla ja salvialla.
Kaksi täytettä 8 ruisnapille:
* Sekoita keskenään ½ dl majoneesia, 2 tl dijon-sinappia, 1 tl hunajaa, ripaus sitruunapippuria ja suolaa sekä 1/4 pussia sulatettuja katkarapuja - koristele tuoreilla herneillä
* Sekoita keskenään ½ dl majoneesia, 2 rkl sweetchilikastiketta, ripaus mustapippuria ja suolaa sekä 1/4 sulatettuja katkarapuja - koristele tillillä
Katkarapujen sulattaminen onnistuu nopeasti lävikössä haalean veden alla.
Keitettyjä kananmunia
Majoneesia
Dijon-sinappia
Sitruunapippuria
Sitruunamehua
Suolaa
Mätiä
Keitä munat koviksi. Halkaise munat pituussuunnassa. Koverra kulhoon munista keltuaiset ja hienonna haarukalla. Lisää majoneesia haluamasi määrä notkistaaksesi seosta. Lisää maun mukaan sitruunapippuria, sitruunan mehua ja suolaa sekä Dijon-sinappia. Lisää lopuksi hieman mätia seokseen ja loput koristeeksi. Täytä munan valkuaiset seoksella ja koristele halutessasi myös tillillä.
Tarjoa salaattilehdella paahtoleivän kanssa.
Suolaisen piirakan pohja - pyöreä (kaupan pakasteesta)
Tämä annos on tehty pieneen (halk. 18 cm) kertakäyttövuokaan. Jos haluat suurempaan (halk. 24 cm) vuokaan, käytä koko piirakkataikina ja lisää täytettä 1/3.
Painele taikinasta 2/3 vuokan pohjalle ohuelti.
Täyte:
1,5 munaa
1 dl maitoa
75 g juustoraastetta
Sieniä
1 isohko sipuli
½ tl mustapippuria
Suolaa maun mukaan
Pilko sipuli suikaleiksi ja kuullota pannulla pehmeiksi sienien kanssa. Sekoita keskenään kaikki täytteen aineet kulhossa.
Paista taikinapohjaa uunissa n. 5 min 210 asteessa ja mikäli se kutistuu, painele se lusikalla vuokan reunoille saakka. Kaada täyte taikinan päälle ja paista n. ½ tuntia, kunnes piirakka päältä kokeillessa ei enää tunnu kovin pehmeältä.
1 iso lehtitaikinalevy
1 dl kinkkusuikaleita
1 keitetty kananmuna
2 rkl persiljasilppua
3/4 dl juustoraastetta
1 muna voiteluun
Sulata lehtitaikinalevy ja venytä sitä leivinpaperin päällä pellillä hieman leveämmäksi, jotta saat täytteet mahtumaan ja taikinakuoresta ei tule liian paksua. Ajattele levy puoliksi ja laita toiseen päähän levyä täytteet siten, että jätät reunoilta n. 1 cm tyhjäksi.
Lado pohjalle juustoa, kinkkua, persijaa ja siivutettu muna sekä päälle vielä loput juustot. Kastele vedellä tyhjäksi täytteestä jäänyt reuna ja käännä toinen puoli taikinasta päälle. Painele haarukalla kolme reunaa yhteen. Sekoita haarukalla toisen munan rakenne rikki (esim. lasissa) ja voitele taikinakuori munalla. Pistele haarukalla tai veitsellä muutamia reikiä taikinan pintaan.
Paista 210 asteessa n. 20 min, kunnes pinta on rapea ja saanut kullankeltaisen värin.
5 munaa
1,5 dl maitoa tai kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Pekonimakkaraa
Parsakaalia
Pilko parsasta kukinnot. Sekoita keskenään kaikki muut ainekset paitsi makkarat. Maista suola. Kaada seos vuokaan ja lado pinnalle makkarasiivut.
Paista 200 asteessa n. 30 min, kunnes päältä kokeillessa munakas tuntuu kiinteältä.
Kaksi täytettyä tortillaa:
2 maissi- tai vehnätortillaa
1 revitty kanankoipi
1 paprika
1 punasipuli
1 dl valmiiksi kypsytettyjä maissinjyviä
BBQ-kastiketta
öljyä
1 prk Texmex-juustokastiketta
Kuullota suikaloitu sipuli ja suikaloidut paprikat pannulla öljyssä ja lisää maissit ja BBQ-kastike. Anna paahtua lähes pehmeiksi. Lisää reivitty kana ja sekoita.
Lämmitä kattilassa juustokastike.
Laita täytettä tortillan keskelle reunasta reunaan ja pyöritä tortilla rullaksi. Laita vuokaan liitoskohta vuokaa vasten. Levitä juustokastike tortillan päälle.
Laita tortillat uuniin 200 asteeseen n. 10 minuutiksi.
Tarjoile salaatin tai tuoresalsan kanssa.
1 paistettu kanankoipi
1 dl keitettyä riisiä
1 dl Emmental-raastetta
Puolikas pieni punainen paprika
Pieni sipuli
2 jalopenoa viipaleina
1 tl currya
1 tl suolaa
4 rkl BBQ-kastiketta
1 muna
Pese ja pieni paprika ja paahda pannulla pilkotun sipulin kanssa öljyssä n. 5 min. Lisää pannulle BBQ-kastike, curry, suola, jalopeno, riisi ja revitty tai pilkottu koipiliha. Sekoita keskenään ja lisää juusto ja muna ja sekoita.
Kreppitaikina:
3 dl puoliksi vettä ja maitoa
1 tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 muna
Sekoita keskenään neste, suola, öljy ja jauhot tasaiseksi. Lisää lopuksi muna ja sekoita kevyesti.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50
Paista isoja räiskäleitä.
Laita täytettä jäähtyneen räiskäleen keskelle ja pyöräytä kreppi rullalle ja laita vuokaan liitoskohta alaspäin. Ripottele päälle vielä juustoraastetta ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes juusto on saanut väriä.
Värikäs salaatti:
Rapeaa salaatti (jää tai frisee), eri värisiä kirsikkatomaatteja puolitettuina, makeaa suippopaprikaa ja kokonaisia jalopenoja. Haluamaasi saalaattikastiketta.