1 ½ dl sokeria (valkoista tai fariini)
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita
Laita kaikki paksupohjaiseen kattilaan ja keittele (ei kiehuen) koko ajan sekoittaen (puulastalla), kunnes kastike sakenee (n. 20 min).
Tätä malesialaista kurkuman makuista verkkokreppiä voi käyttää käärittynä lisukkeena, esim. kana- tai kalaruuan kanssa tai sellaisenaan sen päälle tai alle rakentaen ruoka-annos.
Taikina:
2,5 kookosmaitoa
2 vettä
1 tl suolaa
2 tl kurkumaa
250 g vehnäjauhoja
2 munaa
3 rkl öljyä
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää nesteet. Sekoita tasaiseksi ja lisää munat sekoittaen. Anna taikinan hetki (15 min) muhia.
Laita taikinaa puolen litran muoviseen pulloon, jonka korkkiin on tehty kolme halkaisijaltaan n. 3 - 4 mm reikää, jotta taikina valuu tasaisesti pulloa puristettaessa ulos.
Kuumenna laakea paistinpannu ja sivele pullasudilla pintaan öljyä. Anna pannun kuumeta vähän yli keskilämmön ja purista pullosta taikinaa pannulle haluamasi muotoinen verkko/ristikko. Paista muutama minuutti ja käännä verkko lastalla ja paista toinen puoli. Verkkoa ei kannata paistaa liian rapeaksi, jotta se on helppo taitella tai kiertää rullaksi rikkoutumatta.
(tässä Siikli)
Valitaan kesätorilta tasakokoisia perunoita ja pestään hyvin puhtaaksi. Lisätään perunat kiehuvaan veteen ja keitetään 1-3 minuuttia (koosta riippuen). Keitinvesi kaadetaan pois ja perunat laitetaan kulhoon kylmään veteen. Jäähdytetään perunat vedessä (vettä vaihtaen), ettei niiden kypsyminen jatku.
Kuivaa perunat yksitellen erittäin hyvin. Laita kuivat perunat pakastepusseihin pakastimeen. Perunat keitetään joulupöytään normaalisti suolavedessä ja nautitaan esim. kalapöydässä 'uusien' perunoiden tapaan.
8 kiinteää perunaa
Suolaa
Mustapippuria
2 dl Kevyt ja paksu -ruokakermaa
1 pss Aurajuustomuruja
Laita kasariin kerma ja juusto ja kiehauta, jotta juusto sulaa. Pese, kuori ja viipaloi perunat n. ½ sentin viipaleiksi. Laita perunat kulhoon ja lisää n. 1 tl mustapippurirouhetta ja 1 rkl suolaa. Sekoita perunaviipaleet, jotta mausteet tarttuvat joka pinnalle. Lado perunat vuokaan ja kaada päälle juustokastike.
Paista uunissa 200 asteessa n. 40 min folion alla. Poista folio ja paista vielä, kunnes pinta on saanut väriä. Kokeile haarukalla, että perunat ovat kypsiä.
Tarjoa lihan tai kalan kanssa.
2 dl täysjyväriisiä
1 shalottisipuli
1 tl kurkumaa
1 tl currya
Öljyä
Suolaa
Kourallinen rusinoita
Keitä riisi. Kuullota kasarissa pieneksi kuutioitu sipuli. Lisää kurkuma ja curry sekä mahd. kuullotuksessä jäänyt öljy. Pehmennä rusinat mikrossa pienessä vesitilkassa. Lisää suolaa pikkuhiljaa maun mukaan. Lisää lopuksi rusinat ja sekoita.
Pieniä uusia perunoita
Kevätsipulin varsia
Dijon-sinappia
Kapriksia
Hunajaa
Valkoviinietikkaa
Suolaa ja sokeria
Mustapippuria
Keitä perunat ja jäähdytä. Pilko perunat kulhoon ja lisää 3 tl sinappia sekä 2 rkl kapriksia. Lisää 2 tl hunajaa ja ripaus sokeria, suolaa ja mustapippuria sekä 2 tl valkoviinietikkaa. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Voit lisätä myös tillisilppua, jos tarjoat kalan kanssa.
Tarjoaa kalan tai lihan kanssa esim. keitetyn kananmunan kera.
Lisuke sopii hyvin kalalle (2 - 4 annosta):
10 vaaleaa parsaa
Kasvisliemikuutio
3 dl vettä
1 shalottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1/4 tl sitruunapippuria
2 tl väkevää notkeaa sinappia
Kuori parsat ja katkaise kannasta n. 2 cm kovaa aineista pois. Kuullota kattilassa öljyssä silputut sipulit. Lisää vettä 3 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Kiehauta ja lisää paloiteltu parsa. Keitä parsa pehmeäksi ja siivilöi neste pois. Säilytä neste. Painele parsapalat siivilän läpi. Pyöräytä sose vielä tehosekoittimella. Laita sose takaisin kattilaan ja lisää sitruunapippuri ja sinappi. Lämmitä sose (älä keitä) ja maista suolaisuus. Parsan hienoa makua ei saa peittää mausteilla. Nestettä ei tarvitse lisätä, sillä parsassa itsessään on nestettä tarpeeksi.
Siivilöidyn nesteen voi pakastaa esim. sosekeittoja varten.
Tarjoa kalan kanssa.
6 isoa jauhoista perunaa
2 dl ruokakermaa (Kevyt&paksu 4 %)
2 rkl soijakastiketta
50 g emmentaljuustoraastetta
Maun mukaan suolaa
Keitä perunat, kuori ja pilko vuokassa. Lämmitä kattilassa ruokakerma, lisää soijakastike ja juustoraaste, kunnes juusto on sulanut. Lisää suolaa maun mukaan.
Sekoita vuokassa perunat ja kastike ja lisää päälle ohuelti juustoraastetta.
Paahda uunissa 210 asteessa n. 15 min, kunnes pinta on saanut väriä.
Kukkakaali
Parsakaali
100 g Gran Padano -juustoa raasteena
Mustapippuria
1 dl ruokakermaa
1 rkl soijakastiketta
Keitä pestyt ja pilkotut kaalit lähes kypsiksi. Valmista kastike kiehauttamalla ruokakerma, soijakastike ja 50 g Padano-juustoa sekä mustapippuria maun mukaan (esim. ½ tl).
Kaada kaalit vuokaan ja päälle kastike sekä mustapippuria ja loput juustoraasteet.
Gratinoi uunissa n. 15 min., kunnes pinta on saanut väriä.
Laita uunivuokan rasvaa noin n. 4 rkl (puolet voita ja puolet öljyä) ja
laita ne 190 asteiseen uuniin sulamaan.
Valuta vesi pois keitetyistä perunoista, anna niiden hetki vetäytyä. Viipaloi tai pilko perunat kuorineen (uudet perunat) tai kuorittuna ja kumoa ne kuumaan rasvaan uunivuokaan. Paista noin ½ tuntia.
Ota vuoka pois uunista, lisää öljyyn sekoitetut mausteet : pilkottua rosmariinia tai timjamia (valkosipulia halutessasi). Sekoita maut oikein hyvin joka puolelle.
Paista vielä 40-45 minuuttia välillä käännellen, kunnes perunat ovat sisältä pehmeitä ja päältä maukkaita ja rapeita.
Pilko porkkanat haluamaasi muotoon, Keitä höyryssä puolipehmeiksi. Laita pannulle reilusti voita ja hieman öljyä. Paista höyrytetyt porkkanat reilun aikaa eli kunnes saavat vähän väriä ja lisää hieman hunajaa ja timjamia. Paista loppuun, kunnes maut ovat tarttuneet porkkanoihin ja ne ovat reilusti paistetun näköisiä.
Hyvää lisukkeena melkein mille vain.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50