Täytteenä vuohenjuustoa, rusinoita ja jalopenoa

Täytteenä vuohenjuustoa, rusinoita ja jalopenoa

Täytetyt kanarullat

4 kanafilettä

8 siivua vuohenjuustoa

Kourallinen rusinoita

4 kokonaista jalopenoa

4 tl snappia

Currya

Suolaa

2 dl ruokakermaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

Nuiji kanafileet yksitellen muovipussin sisässä n. 1 cm paksuiseksi. Mausta currylla ja levitä 1 tl sinappia fileen toiselle puolelle. Lisää leveämpään päähän kaksi pientä vuohenjuustokiekkoa, rusinoita ja juuston päälle kokonainen jalopeno. Kääri file tiukaksi rullaksi ja kiinnitä cocktail-tikuilla sekä päältä että päädyistä niin, ettei täyte valu paistettaessa ulos. Mausta rulla päältä suolalla ja currylla.

Paista rullat voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla ruskeiksi.

Kaada matalaan vuokaan ruokakerma, soijakastike, hunaja ja currya ja sekoita. Lado rullat vuokaan vierekkäin ja laita 15 minuutiksi 200-asteiseen uuniin. Poista tikut ennen tarjoilua.

Näköä perusruokaan

Näköä perusruokaan

Hasselbackan perunat ja kalaletti

Kiinteitä perunoita

Öljyä

Korppujauhoja

Parmesanjuustoa

Vaaleaa kalaa (tässä kuhaa) ja graavilohisiivuja

Sitruunapippuria ja suolaa

Pese perunat hyvin. Laita peruna laakeaan kauhaan ja viipaloi terävällä veitsellä ohuin siivuin siten, että perunan alaosa jää kiinni. Kaada hieman öljyä perunan päälle ja samoin hieman suolaa. Laita uuniin 200 asteeseen folion alle vuokaan n. puoleksitoista tunniksi. Kokeile haarukalla perunan kypsyys.

Kun perunat on kypsiä, laita uuni 220 asteeseen ja lisää perunan päälle korppujauho-parmesanjuustoraasteseosta ja pidä uunissa, kunnes pinta on kullanruskea.

Kierrä kalan ohuista suikaleista ns. letit ja mausta sitruunapippurilla ja suolalla. Paista uunissa n. 200 asteessa 10 min.

Jäljelle jääneen kalan voit paistaa pannulla rapeaksi ja lisätä murustetun keitetyn kananmunan paistetun kalan joukkoon. Näin saat lautaselle hyvän lisukkeen.

Nauti salaatin kanssa. Kastiketta ei tarvita, mutta halutessasi voit perunan päälle kaataa voisulaa.

Perinteinen kaalilaatikko

Perinteinen kaalilaatikko

Keskikokoinen kaali

400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa (10 %)

1 ½ dl täysjyväriisiä

1 sipuli

½ dl hunajaa

3 dl kanalientä

2 munaa

3 dl maitoa

2 tl mustapippuria

1 rkl suolaa

½ tl valkopippuria

Paista jauheliha ja pilkkottu sipuli. Keitä riisi. Pilko kaali pieneksi ja kuullota pannulla öljyssä pienissä erissä n. 5 min.

Sekoita kannelliseen vuokaan kaali, jauheliha, sipuli ja riisi. Sekoita mausteet maitoon. Kaada päälle muna-maitoseos ja kanaliemi sekä hunaja. Ripottele halutessasi päälle korppujauhoja.

Paista 190 asteessa n. 2 tuntia. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

Kääryleet kesän tuoreesta kaalista

Kääryleet kesän tuoreesta kaalista

Kaalikääryleet

1 vihreä keräkaali (halk. 25 cm)

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

2 punasipulia

3 dl keitettyä riisiä

½ dl siirappia täytteeseen + siirappia voiteluun

2 tl mustapippuria

½ dl soijakastiketta

2 munaa

1 kanaliemikuutio

Koverra kaalista kanta veitsellä. Laita kaali kiehumaan keskilämmöllä suureen kattilaan - vettä kaalin puoleen väliin saakka. Käännä kaalia välillä kattilassa, jotta lehdet pehmenevät joka puolelta. Lehtien täytyy olla sen verran pehmeitä, etteivät ne kääriessä halkea.

Sekoita keskenään pieniksi pilkottu, kuullotettu (= paista keskilämmöllä pari minuuttia) sipuli, paistettu  jauheliha ja keitetty riisi sekä munat, mustapippuri, siirappi ja soijakastike.

Nosta kaali pöydälle ja irrota varovasti lehti kerrallaan täyttämistä varten. Laita täytettä pari ruokalusikallista lehden kantapuolelle ja kun olet kerran pyöräyttänyt täytteen piiloon, taita lehti sivuilta keskelle ja pyöritä rullaksi. Lado rullat vuokaan vieritysten saumakohta alaspäin. Voitele kaalit siirapilla ja laita vuoan pohjalle n. 2 cm korkeudelta kanalientä. Valele kääryleitä sudilla paiston aikana vuoan pohjalla olevalla liemellä ja siirapilla muutaman kerran, jotteivat kuivu.

Paista folion alla 180 asteessa n. 1,5 tuntia ja sen jälkeen ilman foliota n. ½ tuntia, kunnes haarukalla kokeillessa kaali on pehmeää ja kääryleet saaneet väriä.

Tarjoa puolukkahillon kanssa.

Helppo kesäateria

Helppo kesäateria

Ahventa ja kanttarellikastiketta

Ahvenfileet

Suolaa

Sitruunapippuria

Kanttarellikastike:

Pese ja pieni kanttarellit ja kuumenna niitä pannulla, kunnes kaikki vesi on haihtunut sienistä. Lisää sieniin mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kaada sienille prk ruokakermaa ja kuumenna seosta, kunnes se paksuuntuu. Kastike on valmis.

Mausta fileet molemmin puolin pippurilla ja suolalla ja halutessasi pienellä määrällä sitruunankuoriraastetta ja paista muutama minuutti puoleltaan.

Tarjoa uusien perunoiden, kanttarellikastikkeen ja kesäisen salaatin kera.

Edellisen päivän eväitä pyttipannuksi

Edellisen päivän eväitä pyttipannuksi

Pyttipannu

Keitetyt uudet perunat

Grillimakkaraa

Munia

Kapriksia

Timjamia

Suolaa

Puolita edellispäivänä keitetyt perunat. Viipaloi grillimakkarat. Paista munat. Laita perunat kulhoon ja kaada muutama rkl oliiviöljyä ja maun mukaan suolaa sekä vähän timjamia mausteeksi. Pyörittele perunoita, että joka pinnalle tulee öljyä ja suolaa. Paista perunat öljy-voi-seoksessa rapeiksi. Paista toisella pannullla munat ja niiden jälkeen makkarat. Laita kaikki toiseen paistinpannuun ja lisää kaprikset ja sekoita. Lado päälle paistetut munat.

Helppo ja maukas 'mässy'ruoka on valmis.

Jauhelihapihvit ja kasvisgratiinia

Jauhelihapihvit ja kasvisgratiinia

Feta-jauhelihapihvit

400 g naudan jauhelihaa

½ dl korppujauhoja

1/4 dl soijakastiketta

1 prk fetaa kokonaisena palana

1 muna

1 reilunkokoinen kevätsipuli varsineen

2 rkl hunajaa

Mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään käsin, jotta saat ne hyvin sekoittumaan. Muotoile leivinpaperin päälle pellille kämmenen kokoisia pihvejä.

Paista 190 asteessa n. 20 min.

Kasvisgratiini:

Keitä kasviksia, tässä kukkakaalia ja porkkanaa, lähes kypsiksi. Laita vuokaan, mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita päälle mozzarella-raastetta. Paista uunissa 220 asteessa n. 15 min, kunnes pinta on saanut väriä. 

Kanaa kookoskastikkeella

Kanaa kookoskastikkeella

Kookoskanaa

2 kanafilettä

Pieni prk kookosmaitoa

½ dl barbequekastiketta

1 tl kurkumaa

Pienehköjä porkkanoita

Riisiä

Mausta fileet barbequekastikkeella. Aseta fileet uunivuokaan. Sekoita kookosmaitoon 2 rkl barbequekastiketta ja 1 tl kurkumaa ja kaada fileiden päälle. Pese ja kuori porkkanat. Laita porkkanat kokonaisina fileiden sekaan kookosmaitokastikkeeseen. Jos porkkanat ovat paksuja, puolita ne. Paista fileitä uunissa 190 asteessa n. 40 min. Keitä riisi lisukkeeksi.

7. Kesä, 2015

Kuharullat ja uunissa paahdetut uudet perunat - tomaatti-mozzarellasalaattia

Kuharullat ja uunissa paahdetut uudet perunat - tomaatti-mozzarellasalaattia

Kuharullat kuorrutteella

6 kuhafilettä

Sitruunapippuria

Suolaa

1,5 dl ruokakermaa

2 rkl soijakastiketta

Päälle: 2 rkl pinjansiemieniä, 2 rkl parmesanraastetta, 1 rkl oliiviöljyä, 2 rkl tillisilppua, 1 tl merisuolaa, 1 dl murustettua kuivaa vaalea leipää ja 2 hapankorppua

Hienonna siemenet ja leivät morttelissa tai kulhossa vaikka pullonpohjalla😉 ja sekoita muut ainekset muruihin. 

Leikkaa kalafileet pitkittäin puoliksi ja mausta molemmin puolin sitruunapippurilla ja suolalla. Rullaa filesuikaleet kiekoksi ja laita rullat vuokaan vieri viereen. Sekoita ruokakermaan soijakastike ja kaada seos vuokaan kuharullien väliin - ei päälle. Laita muruseosta rullien päälle reilusti.

Paista rullia 200 asteessa n. 15 - 20 min. 

Uunissa paahdetut rapeat uudet perunat

Uunissa paahdetut rapeat uudet perunat

Uudet perunat uunissa

Uusia perunoita halkaistuna matala uunivuokallinen

Oliiviöljyä siten, että vuokan pohja kunnolla peittyy (n. ½ - 1 dl)

Suolaa

Rosmariinia (tuoretta tai kuivattua)

Pese perunat puhtaiksi ja leikkaa paksuiksi viipaleiksi tai pitkittäin neljään osaan lohkoperunoiksi eli ns. veneiksi. Keitä perunat lähes kypsiksi. Valuta perunat siivilässä ja ravistele kevyesti ja anna kuivahtaa n. 5 min. Näin perunoiden pinta vähän rikkoutuu ja mausteet tarttuvat paremmin perunoiden pintaan ja perunoista tulee uunissa rapeampia.

Laita öljy vuokaan ja vuoka uuniin 200 asteeseen n. 7 minuutiksi. Näin saat öljyn kuumaksi perunoiden paistoa varten. Lisää perunat vuokaan ja laita päälle suolaa ja rosmariinia ja pyörittele öljyssä. Paahda perunoita 200 asteessa n. 40 min välillä käännellen.

Tuorepastaa ja katkarapukastiketta

Tuorepastaa ja katkarapukastiketta

Katkarapupasta kahdelle

250 g tuorepinaattipastaa

Kastike:

1,5 dl ruokakermaa

2 - 4 rkl osterikastiketta

1 tl sitruunapippuria

½ tl suolaa

2 rkl katkaraputuorejuustoa

1 keitetty muna

1 - 2 dl pieniä katkarapuja

10 kpl isoja katkaravun pyrstöjä

Koristeluun sitruunamelissaa

Laita kaikki kastikkeen ainekset ilman katkarapuja kattilaan ja kiehauta. Lisää pienet katkaravut kuumaan kastikkeeseen ja vähennä lämpö minimiin. Hienonna keitetty muna ja lisää kastikkeeseen.

Keitä pastaa n. 5 min tai kunnes se on haluamaasi. Kaada vesi pois lävikön avulla (älä huuhtele) ja laita pasta takaisin kattilaan. Laita joukkoon hieman oliiviöljyä ja sekoita.

Paista isoja ravun pyrstöjä pari minuuttia öljyssä. Kuumenna kastike, mikäli se on jäähtynyt.

Kokoa annos: alle pastaa, päälle kastiketta ja isot ravun pyrstöt ja koristeeksi sitruunamelissaa.

Katkarapuja ja perunaa juustokastikkeessa

Katkarapuja ja perunaa juustokastikkeessa

Katkarapuruukku kahdelle

4 jauhoista perunaa

200 g katkarapuja

50 g homejuustoa

100 g emmentaljuustoraastetta

Sitruunapippuria

Tilliä

Soijakastiketta

2 dl ruokakermaa

Keitä perunat kypsiksi.

Juustokastike: Sekoita ruokakermaan juustot 1 tl sitruunapippuria, 2 rkl soijakastiketta ja 1 tl kuivattua tai puoli desiä tuoretta pilkottua tilliä. Kiehauta, jotta juustot sulavat.

Lado annosastiaan vuorotellen perunoita, kastiketta ja katkarapuja ja ripottele päälle hieman juustoraastetta.

Laita uuniin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi ja lisää lämpöä 220 asteeseen ja gratinoi n. 10 min.

Tarjoa patongin tai muun vaalean leivän kanssa.

Kesä mielessä

Kesä mielessä

Savustettu pannusiika

4 pientä siikaa = pannusiikaa

1 prk smetanaa

Tilliä ja ruohosipulia

2 rkl sinappia

Uusia perunoita

Pinaattia

Tomaattia ja mozzarellaa

Valkokastiketta = Hauduta hetki pari ruokalusikallista jauhoja voissa tai öljyssä ja lisää muutama desi maitoa tai ruokakermaa. Sekoita tasaiseksi ja lisää sitruunapippuria ja suolaa maun mukaan.

Tee kalan pintaa viillot ja laita kalan sisälle hieman merisuolaa sekä hiero merisuolaa kalan pintaan. Anna kalan maustua muutama tunti.

Paista kalojen pintaan pannulla hieman väriä ennen täyttämistä.

Tee kalan sisälle smetanaseos: prk smetanaa, hienonnettua tilliä ja ruohosipulia, 2 rkl sinappia.

Täytä kala seokselle ja laita uuniin savustuspussiin ja paista pussin ohjeen mukaan.

Keitä perunat ja ryöppää 1 -  2 min. tuoretta pinaattia pannulla voi-öljyseoksessa.

Tarjoa tomaati-mozzarellan ja sitruunan kanssa.

Pekonia, munaa ja kermakastike

Pekonia, munaa ja kermakastike

Pekoni-munapasta

Pennepastaa

Pekonia

2 keitettyä munaa

2 dl ruokakermaa

50 g juustoraastetta

Mustapippuria

Kanaliemikuutio

Persiljaa koristeluun

Keitä pasta aldente. Keitä munia 8 - 10 min. Leikkaa pekoni (saksilla) suikaleiksi ja paista pannulla rapeaksi. Laita pieneen kattilaan ruokakerma, juustoraaste, kanaliemikuutio ja ½ tl mustapippuria. Kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Kaada kastike pekonin joukkoon ja nostele pasta reikäkauhalla kastikkeeseen. Pieni munat haarukalla ja sekoita pastaan. Sekoita keskenään ja nauti.

Silakkapihvit

Silakkapihvit

Perinteiset silakkapihvit

300 g silakkafileitä

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

suolaa

öljyä

Kaada kulhoon silakkafileet ja ripottele suolaa n. 2 tl päälle sekoittaen käsin, jotta suola tarttuisi mahdollisimman hyvin joka pinnalle. Riko toiseen kulhoon munat ja kaada sinne silakat sekoittaen. Kaada jauhot lautaselle ja poimi silakat munaseoksesta yksitellen jauhoten molemmilta puolilta.

Lämmitä öljy paistinpannulla kuumaksi ja paista fileet ensin nahkapuolelta rapeiksi - kääntäen myös toiselta puolelta. Mitä pidempään maltat pitää pannulla, sitä rapeampia näistä tulee.

Juustoinen gratiini

Juustoinen gratiini

Kasvisgratiini kukka- ja parsakaalilla

Pieni kukkakaali

Pieni parsakaali

2 dl ruokakermaa

100 g raastejuustoa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

Pieni kaalit ja höyrytä puolikypsäksi. Kaada vuokaan ja ripottele päälle suola. Kaada pieneen kattilaan ruokakerma ja siihen juusto ja mustapippuri. Kuumenna hämmentäen niin, että juusto sulaa. Kaada seos kasvisten päälle ja laita uuniin 210 asteeseen, kunnes pinta on haluamasi värinen - tässä reseptissä n. 15 min.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu