Samettinen punajuurikeitto smetanalla

Samettinen punajuurikeitto smetanalla

Punajuurikeitto

Alkukeitoksi neljälle

800 g keitettyjä kuorittuja punajuuria tai 500 g valmista punajuuri(-peruna/juures) sosetta

1 iso kuorittu jauhoinen peruna, jos sitä ei ole valmissoseessa

Mustapippuria ja suolaa maun mukaan

4 - 6 dl  vettä

4 dl Kevyt&Paksu-ruokakermaa

1 prk smetanaa

Soseuta punajuuret ja peruna sauvasekoittimella ja laita sose kattilaan (parhaiten sopii teflon-kattila), lisää hieman suolaa ja mustapippuria, vettä aluksi 4 dl ja jos haluat ohuempaa keittoa, lisää vettä ja kiehauta seos. Lisää ruokakerma, kuumenna seos, mutta älä keitä. Maista mausteet. Pyöräytä pari kertaa sauvasekoittimella saadaksesi keitosta kuohkean. Lisää smetana ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Maista ja mausta vielä tarvittaessa. Koristele smetanalla.

Tarjoa keitto esim. paahdetun ruisleivän tai saaristolaisleivän kanssa.

Palsternakka-porkkanasosekeitto parmesanilla

Palsternakka-porkkanasosekeitto parmesanilla

Palsternakka-porkkanasosekeitto

(neljälle)

300 g palsternakkaa

1 keskikokoinen porkkana

1 kasvisliemikuutio

3 dl vettä

2 dl ruokakermaa

4 dl rasvatonta tai kevytmaitoa

3 rkl sulatejuustoa

½ dl parmesanraastetta

1/4 tl valkopippuria

1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Koristeluun porkkanaraastetta ja parmesanraastetta

Kuori palsternakka ja porkkana, paloittele ja keitä pehmeäksi kasvisliemessä (3 dl vettä ja kasvisliemikuutio). Soseuta juurekset sauvasekoittimella ja lisää ruokakerma ja maito. Kuumenna ja lisää mausteet ja juustot ja kuumenna kuumaksi, jotta juusto sulaa - älä keitä kiehuvaksi. Maista suolaisuus ja lisää tarvittaessa (sekä palsternakka että porkkana ovat makeita juureksia).

Tarjoile koristeltuna vaalean tai tumman leivän kanssa.

Mausteinen keitto sekä maustettu voitaikinatikku

Mausteinen keitto sekä maustettu voitaikinatikku

Aasialainen nuudelikeitto (kahdelle)

1 levy nuudeleita

2 levyä voi- tai lehtitaikinaa (= 6 leipätikkua)

Rosepippuria ja karkeaa merisuolaa tikkujen ja munien päälle mausteeksi

Keitto:

Öljyä paistamiseen ja n. 1 l frittiöljyksi nuudelikeksin tekemistä varten

1 shalottisipuli

pala inkivääriä (3 cm)

1 valkosipulin kynsi

1 reilun kokoinen porkkana

1 dl karkeaksi hienonnettua persiljaa

3/4 dl sweet-chilikastiketta

3 tl vaaleaa miso-tahnaa

2 rkl kalakastiketta

2 rkl soijakastiketta

1/4 tl suolaa

½ tl sokeria

n. 1 l vettä

Pilko sipuli, porkkana kuutioiksi ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Kuullota shalotti ja porkkana kattilassa pienessä määrässä öljyä ja lisää muutaman minuutin kuluttua valkosipuli ja persiljat. Anna hautua muutama minuutti ja lisää 3 dl vettä. Lisää muut aineet ja anna keiton poreilla n. 15 min. Siivilöi keitto ja kaada neste takaisin kattilaan. Maista keiton tasapaino. Lisää vettä n. 7 dl ja kiehauta. Lisää mitä tahansa edellä mainittuja aineksia lisää, jotta saat esille haluamasi makutasapainon. Muista, että miso-tahna ja kalakastike ovat erittäin suolaisia aineksia ja liika soijakastike saa keiton helposti maistumaan vain soijalta. Voit säätää edellä mainituilla keiton aineksilla makua haluttuun suuntaan.

Kun keitto on miedosti poreillen keittynyt (n. ½ tuntia) hieman kasaan, on se valmista. Lämmitä keitto vielä ennen tarjoilua tai kaada keitto kannuun/kastikenekkaan, jossa se on helppo lämmittää esim. mikrossa.

Keitä munia yksi per henkilö:

Laita munat kattilaan kuumaan veteen ja kiehauta vesi. Sammuta liedeltä virta ja anna munien olla kuumassa vedessä n. 12 min. Siirrä munat kylmään veteen n. 5 minuutiksi ja kuori varovasti, että munat säilyttävät ehjän pintansa.

Laita nuudelilevy kiehuvaan veteen ja keitä nuudeieita muutama minuutti kypsiksi. Siivilöi nuudeleista pois vesi ja kaada ne takaisin lämpimään kattilaan. Nostele pieni määrä (riippuen keksin koosta - katso kuva) nuudeleita talouspaperin päälle, että kosteus häviää öljyssä paistamista varten.

Kuumenna öljyä (n. 1 l) pienessä kattilassa 180 asteiseksi ja pudota nuudeleita talouspaperin päältä harvaksi tasaiseksi pinnaksi kuumaan rasvaan. Niistä muodostuu ohut, tasainen nuudelikeksi rasvan pintaan ja kun se muuttuu kullanruskeaksi on keksi nostettavissa reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeyty siihen.

Murskaa mortteissa rosepippureita ja merkisuolaa hienoksi jauheeksi.

Leikkaa taikinalevy pituussuunnassa kolmeen osaan ja voitele pinta kananmunalla. Ripota pinnalle pippuri-suolajauhetta. Paista 220 asteisessa uunissa kullankeltaisiksi.  

Kokoa annos lämpimälle lautaselle:

Keskelle nuudelikeko, joka päälle keitetty muna. Munan päälle suola-pippurijauhetta. Nuudelikeksi nojaamaan annoksen päälle. Lautasen reunalle leipätikku. Lämmin keitto kaadetaan nekasta annoksen reunoille.

Tulinen mausteliemi ja lihapasteijat

Tulinen mausteliemi ja lihapasteijat

Aasialainen liemi ja pasteijat

Lihapasteijoihin voitaikinalevyjä pakasteesta (5 levyä/pkt). Yhdestä sulatetusta levystä saat kaulitsemalla ohuemmaksi kolme neliön mallista taikinapohjaa pasteijalle.

Täyte:

n. 150 g paistettua jauhelihaa

pieni sipuli pilkottuna

1 muna

1 dl keitettyä riisiä

1 rkl soijakastiketta

1 tl rouhittua mustapippuria

tarvittaessa suolaa

Mausteeksi voit laittaa kuivattua rosmariinia, timjamia tai basilikaa.

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Laita lusikallinen täytettä taikinalevyn päälle ja voitele levyn kaksi reunaa vedellä. Käännä puolet taikinasta täytteen yli reunat vastakkain ja painele reunat tiiviisti kiinni esim. haarukalla. Voitele pasteija munalla ja paista 220 asteisessa uunissa n. 10 min, kunnes ovat kullanruskeita.

Aasialainen liemi (annoksesta riippuen 2 - 4 hengelle):

7 dl vettä

½ kanaliemikuutio

1 keskikok. porkkana sentin paloina

5 cm (halk. n. 2 cm) tuoretta inkivääriä pienehköinä kuutioina

3 punaista chilipalkoa viipaloituina (siemenet mukana) (ei vihreää kantaa)

3 tähtianista kokonaisina

3 rkl ruokosokeria

1 pitkä sipulinvarsi viipaloituna

1 keskikok. punasipuli

1 tl Worchester-kastiketta

1 rkl osteri- tai kalakastiketta

2 tl sitruunamehua

tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta

Keitä maustelientä keskilämmöllä n. tunti ja maista liemen tasapaino. Mikäli makua ei ole irronnut tarpeeksi, voit lisätä hunajaa, hieman sitruunamehua tai haluamiasi itämaisia mausteita esim. neilikkaa, kardemummaa tai vaikka hieman savupaprikaa tuomaan makua. Liemen on tarkoitus olla mausteinen.

Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi ja kaada takaisin kattilaan. Keitä lientä edelleen keskilämmöllä ja tarkista maku. Älä keitä lientä liikaa kokoon, ettei siitä tule liian paksua.

Liemen voit kaataa erilliseen kaatonekkaan. Laita pasteijat syvän lautasen pohjalle ja halutessasi pasteijoiden alle joko salaattia, pieneksi kuutioituja tomaatteja raikastukseksi ja jokainen voi kaataa pohjalle lientä makunsa mukaan. Koristele esim. persiljalla.

Alkukeitto neljälle tai lounaaksi kahdelle

Alkukeitto neljälle tai lounaaksi kahdelle

Pehmeän tulinen katkarapu-nuudelikeitto

1 shalottisipuli

2 valkosipulin kynttä

öljyä

5 dl kanalientä

1 pss pieniä katkarapuja

2 dl murskattuja rapunuudeleita

nuudelipaketin mausteet pusseista

2 dl kermaa

Kuullota öljyssä kuoritut, pienityt sipulit (älä polta). Lisää 2 dl kanalientä ja nuudelipaketin mausteita makusi mukaan. Keitä keskilämmöllä n. 10 min. Kaada liemi siivilän läpi toiseen kattilaan ja lisää liemeen loput kanaliemet ja kerma kuumentaen. Lisää nuudelit ja pehmennä kuumassa liemessä. Lisää tarvittaessa mausteita. Keiton voit tähän saakka tehdä valmiiksi jo vaikka edellispäivänä. Lisää sulaneet katkaravut vasta ennen ns. tarjoilukuumentamista, ettei niistä tule ylikypsiä ja kumimaisia.

Itse laitoin alkukeitot pieniin keramiikkapatoihin ja kansi kiinni uuniin 180 asteeseen n.15 minuutiksi. Näin keitto pysyy kuumana vaikka padat otetaan uunista hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Tarjosin keiton yritti- ja valkosipulipatongin kanssa.

Sieniä, juustoa ja krutonkia

Sieniä, juustoa ja krutonkia

Kanttarelli-juustokeitto (kahdelle)

2 dl pienittyjä kanttarelleja (tai muita sieniä)

1 keskikokoinen sipuli

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

Öljyä

1 prk kolmen juuston ruokakermaa

1 prk ruokakermaa 4 %

2 dl vettä

Puhdista ja pilko sienet (voit jättää muutaman pienen koristeeksi keiton pinnalle). Pilko sipuli. Kuullota sipuli ja sienet pienessä määrässä öljyä kattilassa (n. 5 min) ja lisää mausteet. Lisää kattilaan ruokakermat ja vesi. Hienonna keitto sauvasekoittimella ja kuumenna keitto. Anna hautua n. 5 min välillä sekoittaen.

Pinnalle voit laittaa krutonkeja tai muutaman kokonaisen pienen sienen.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu