Pehmeän kuohkea, lempeänmakuinen mustajuurikeitto

Pehmeän kuohkea, lempeänmakuinen mustajuurikeitto

Mustajuurikeitto (kahdelle)

300 g mustajuurta

Pieni sipuli

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

Kasvisliemikuutio

Suolaa

Mustajuuri on ulkoapäin pikimusta mullan peitossa oleva pitkä juurikas, mutta se hämää sen sisusta, joka on vitivalkoinen. Kuoriessa kannattaa käyttää esim. silikonikäsineitä, sillä pinnasta tarttuu ns. pikeä käsiin.

Kuorittuasi mustajuuret pilko ne pieniksi ja laita heti kylmään veteen kattilaan, jotteivat tummu. Pilko myös sipuli rouheasti kattilaan. Vettä vain sen verran, että nämä peittyvät. Kun vesi on kuumaa, lisää liemikuutio. Keitä pehmeiksi ja pyöräytä soseeksi sauvasekoittimella. Kaada seos siivilään ja painele sen läpi lusikalla pieneen kulhoon, josta kaadat sen takaisin kattilaan. Lisää kattilaan maito ja ruokakerma ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna keitto ja maista sen suolaisuus. Lisää suolaa samoin kuin maitoa tarvittaessa.

Koristele yrteillä.

Myskikurpitsaa samettisen pehmeänä

Myskikurpitsaa samettisen pehmeänä

Kurpitsakeitto

500 g myskikurpitsaa (kokonaisena n. 1 kg)

5 dl kanalientä

2 dl maitoa

1 dl creme fraichea

 1 sipuli

½ chilipalko

1 valkosipulin kynsi

1/4 tl kurkumaa

1/4 tl garam masalaa

1/4 tl inkivääriä

1/4 tl muskottipähkinää

1/4 tl suolaa

½ rkl hunajaa

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Ota talteen siemeniä ja paahda ne uunissa 200 asteessa n. 10 min koristeeksi keiton pinnalle. Lohko kurpitsa n. 3 cm paloiksi. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle hieman öljyä. Paahda kurpitsaa 200 asteessa n. 20 min uunissa. Näin kurpitsan maku syvenee.

Pilko sipuli ja chili ja kuullota öljyssä valkosipulimurskan kanssa.

Sekoita mausteet ja lisää ne kuullotettuun sipuliin. Anna paahtua vielä pari minuuttia. Lisää edellisiin nesteet ja paahdettu kurpitsa ja keitä kurpitsa pehmeäksi. Sekoita sauvasekoittimella seos tasaiseksi ja lisää siihen creme fraiche ja kuumenna. Lisää tarvittaessa nestettä (vettä tai maitoa) sopivan vahvuuden saamiseksi.

Koristele keitto paahdetuilla siemenillä ja oliiviöljyllä.

Kasviskeitto ja juuston jämät

Kasviskeitto ja juuston jämät

Kasvisjuustokeitto

2 porkkanaa

Kukkakaali (halk. n. 15 cm)

5 dl kanalientä

2 dl ruokakermaa

Mustapippuria

Timjamia

Keittoon voit käyttää jääkaappiin jääneet juuston loput:

Tässä käytetty n. 1 dl Koskenlaskija-sulatejuustoa ja ½ dl Jalopeno-tuorejuustoa

Pese, pilko ja keitä kasvikset pehmeiksi. Soseuta ne tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi.

Kuumenna kanaliemi ja ruokakerma ja sekoita keittoon juustot. Kunnes ne ovat sulaneet, lisää mausteita makusi mukaan. Muista, että tärkeintä on maistaminen jokaisen lisäyksen jälkeen.

Lisää maustettuun keittoon kasvissose ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna ja lisää tarvitaessa nestettä (lämmintä maitoa, ruokakermaa tai vettä).

Koristele annoksen päälle oliiviöljyllä ja seesamsiemennäkkärin muruilla (tässä kuvassa).

Viherpippurikoskenlaskijaa

Viherpippurikoskenlaskijaa

Viherpippurijuustokeitto

Alkukeitoksi neljälle:

2/3 pkt Koskenlaskijan viherpippurijuustoa

2 dl kolmen juuston ruokakermaa

2 dl Kevyt&Paksu (4 %) ruokakermaa

4 dl maitoa (rasvatonta tai kevyt)

Lämmitä kattilassa ruokakermat. Lisää joukkoon paloiteltu juusto ja sulata se joukkoon kuumentamalla keittoa. Varo polttamasta kermaa pohjaan - teflonkattila paras. Lisää maito ja kuumenna edelleen. Maista juuston maku ja keiton paksuus ja lisää joko juustoa tai maitoa. 

Koristeeksi päälle esim. herneenverson lehtiä.

Vaaleaa parsaa ja Koskenlaskija-juustoa

Vaaleaa parsaa ja Koskenlaskija-juustoa

Vaalea parsakeitto

Neljälle alkuruuaksi ja kahdelle isompi annos:

600 g vaaleaa parsaa

2 dl keitinlientä

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

2 cm Koskenlaskija-juustoa pieninä paloina

½ tl valkosipulijauhetta

1/4 tl valkopippuria

1 tl suolaa

1 rkl voita

Koristeeksi oliiviöljyä

Pese ja kuori parsat ohuelti. Keitä pienessä vesimäärässä kuoria n. 10 min. Poista vedestä kuoret. Katkaise parsojen kantapäästä n. 2 cm kovaa osuutta pois ja samoin nuppupää, mikäli se näyttää huonolta. Paloittele parsa n. 2 cm paloiksi ja keitä kuorien keitinliemessä pehmeäksi.

Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Mikäli haluat samettisen pehmeää keittoa, siivilöi massa metallisiivilän läpi (painele massaa isolla lusikalla tai kauhalla siiviilä vasten, kunnes siivilässä on vain parsan säikeiset kuoriosat). Lisää ruokakerma, maito ja mausteet. Kuumenna keitto, lisää voi ja maista mausteet. Lisää nestettä, mikäli haluat ohuempaa keittoa.

Koristele lautasella oliiviöljyllä ja tarjoa esim. vaalean paahtoleivän tai paahdetun saaristolaisleivän kanssa.

Keiton voit tehdä valmiiksi esim. iltaa varten ja lämmittää uudelleen - maku ei siitä kärsi.

Pehmeällä kookosliemellä

Pehmeällä kookosliemellä

Kananuudelikeitto

300 g hunajamarinoituja kanasuikaleita

2 prk kookosmaitoa

½ l vettä

2 rkl punaista currytahnaa

Porkkanoita

Kukkakaalia

Kananuudeleita

Kurkumaa

Suolaa

Paista kanasuikaleet (ei tummiksi). Kuumenna kattilassa kookosmaito ja vesi. Lisää pilkotut kasvikset ja keitä lähes pehmeiksi keskilämmöllä. Lisää mausteita makusi mukaan. Lisää murustetut nuudelit ja kiehauta, kunnes nuudelit ovat pehmeitä. Lisää lopuksi kanasuikaleet. Sammuta liesi ja anna keiton hautua kannen alla.

Arkena jauhelihaa ja juureksia

Arkena jauhelihaa ja juureksia

Jauhelihakeitto

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

3 kiinteää perunaa

300 g tuoreita keittojuureksia (porkkanaa, lanttua ja purjoa)

2 kanaliemikuutiota

Suolaa

Mustapippuria

Tulista chilijauhetta

2 l vettä

Paista jauheliha ja mausta mustapippurilla ja tositosi pienellä määrällä chilijauhetta. Laita kiehuvaan veteen kanaliemikuutiot ja juurekset sekä pilkotut, kuoritut perunat ja keitä pehmeiksi. Mausta suolalla.

Palsternakkaa ja perunaa

Palsternakkaa ja perunaa

Palsternakkasosekeitto

300 g palsternakkaa

1 jauhoinen peruna

2 dl ruokakermaa

2 dl kasvislientä

2 dl maitoa

½ tl valkopippuria

½ tl mustapippuria

50 g cheddarjuustoa

1 rkl hunajaa

2 rkl suolakurkun tai jalopenon lientä

Päälle oliiviöljyä ja lisukkeeksi paahdettua ruisleipää.

Kuori ja paloittele palsternakka ja peruna. Keitä ne pehmeiksi kasvisliemessä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää maito ja ruokakerma. Kiehauta ja lisää juusto ja mausteet. Keitä keskilämmöllä kunnes juusto on sulanut. Lisää vettä tai maitoa saadaksesi haluamasi notkeuden ja kiehauta. Pyöräytä vielä kerran sauvasekoittimella ja tarjoa alkuruokana tai pääruokana.

Lempeän pehmeä sosekeitto

Lempeän pehmeä sosekeitto

Porkkana-kukkakaalisosekeitto

Kahdelle iso annos ja neljälle alkuruoka:

1 porkkana

1 pieni kukkakaali

2 dl ruokakermaa

2 rkl kolmen sipulin tuorejuustoa

½ tl chilijauhetta

Kasvisliemikuutio

Keitä höyryssä pehmeiksi kukkakaali ja porkkana paloiteltuna. Soseuta ne sauvasekoittimella. Säästä keitinlientä n.3 dl ja lisää ruokakerma, chilijauhe, tuorejuusto ja  1 dl:aan keitettyyn veteen sekoitettu kasvisliemikuutio.

Lisää kasvissose ja kiehauta. Maista suola ja pyöräytä vielä kerran sauvasekoittimella, jotta keitosta tulee kuohkeaa.

Päälle voit  valuttaa oliiviöljyä ja laittaa lusikallisen tuorejuustoa.

Erilainen sipulikeitto

Erilainen sipulikeitto

Vaalea sipulikeitto

2 isoa makeaa sipulia

1 keltasipuli

1 iso banaanishalottisipuli

Öljjyä

1 l kasvislientä

100 g homejuustoa

2 rkl väkevää sinappia

1 tl kuivattua timjamia

Suolaa

Hunajaa

Krutonkeja vaaleasta ja tummasta leivästä

Mozzarellaraastetta

Suikaloi sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Lisää homejuusto, sinappi ja timjami. Keitä sipulit pehmeiksi n. 30 min. Lisää maun mukaan suolaa ja hunajaa.

Laita syvälle lautaselle ja päälle krutongit ja mozzarellaa. Gratinoi uunissa 200 asteessa n. 10 min.

Juustoinen, samettinen kukkakaalikeitto

Juustoinen, samettinen kukkakaalikeitto

Juustoinen kukkakaalikeitto

Keskikokoinen kukkakaali

Puoli pkt mustaa Koskenlaskija-juustoa

2 dl kuohukermaa

2 dl rasvatonta maitoa

1 kasvisliemikuutio

Vettä

Paprikajauhetta

Hunajaa

Suolaa

Pese ja pilko kukkakaalin kukinnot (ei siis vartta ollenkaan). Keitä vähässä vedessä, johon lisäät kasvisliemikuution.Kuutioi juusto. Soseuta pehmeä kukkakaali sauvasekoittimella ja lisää kerma-maito ja kiehauta. Lisää joukkoon juusto ja keittele hiljakseen, jotta juusto sulaa. Lisää pari ruokalusikallista hunajaa, 1 tl paprikajauhetta ja suolaa maun mukaan. Tarkista keiton paksuus ja lisää tarvittaessati kermaa tai maitoa.

(HUOM! maitopohjaista keittoa on sitä keitettäessä lähes koko ajan hämmennettävä kattilan pohjaa myöten, jottei se pala pohjaan.)

Keiton voit koristella leipämuruilla tai rapeaksi paistetulla pekonilla. Keiton kanssa sopii esim. tumma tai vaalea paahdettu leipä.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu