Makeita katkarapuja ja purjoa

Makeita katkarapuja ja purjoa

Friteeratut katkaravut ja mustaa pastaa

Purjoa

Voita ja oliiviöljyä

2 dl kasvislientä

Isoja keitettyjä katkarapuja

200 g mustaa pastaa kahdelle

Koristeluun parmesanjuustoa

Friteeraustaikina:

1 dl vehnäjauhoja

½ suolaa

½ tl kurkumaa

1/4 tl valkopippuria

½ dl olutta

½ dl vettä

Rapujen uppopaistoon 1 l rypsiöljyä.

Valmista frittitaikina sekoittaen ensin kuivat aineet ja siihen nesteet. Anna tekeytyä puoli tuntia.

Kuullota purjo voissa ja öljyssä. Lisää kasvisliemi ja anna hautua, kunnes purjo on pehmeää. Lisää halutessasi hieman suolaa (ja hunajaa).

Keitä pasta aldente.Kuumenna öljy kuumaksi (varo polttamasta). Valuta ravut ja kuivaa talouspaperilla. Kierittele ravut vehnäjauhossa ja kastele frittikastikkeeseen. Laita ravut yksitellen kuumaan öljyyn ja paista, kunnes ovat kullanruskeita.

Laita lautaselle pastaa ja kaada päälle purjokastiketta. Asettele ravut päälle ja koristele parmesanilla. Nauti patongin kanssa.

Makeaa lohta lisukkeilla

Makeaa lohta lisukkeilla

Sweetchililohi

600 g lohifilettä

Pieniä porkkanoita

Paprika

5 jauhoista perunaa

2 dl ruokakermaa

Suolaa

Mustapippuria

2 rkl hunajaa

25 g voita ja 2 rkl öljyä

½ tl timjamia

Kapriksia

Ripottele hienoa merisuolaa lohifileelle. Voitele lohifile reilusti sweetchilikastikkeella. Laita päälle kapriksia. Laita uuniin 180 asteeseen, kunnes keskeltä haarukalla kokeillessa hajoaa helposti. Älä pidä liikaa uunissa, ettei kuivu.

Keitä viisi jauhoista perunaa ja kuori. Paloittele perunat vuokaan ja sekoita suolan ja mustapippurin kanssa. Kaada 2 dl joukkoon ja sekoita. Laita hieman juustoraastetta päälle ja paista uunissa 220 asteessa n. 15 min, kunnes pinta saa väriä.

Keitä porkkanoita ja paprikasuikaleita aldente ja laita pannulle 25 g voita ja muutama ruokalusikallinen öljyä sekä hunajaa. Paista timjamissa pyöritellyt porkkanat ja paprikat kuumalla pannulla, kunnes saavat väriä.

Pekonipastaa kapriksella ja jalopenojuustolla

Pekonipastaa kapriksella ja jalopenojuustolla

Pekoni-kaprispastaa

200 g minipennepastaa

100 g jalopenotuorejuustoa

Kapriksia

1 dl ruokakermaa

1 pkt pekonia

Mustapippuria

1 dl kanalientä

Keitä pasta aldente. Suikaloi pekoni kylmälle panulle ja paista rapeiksi. Lisää hieman mustapippuria, nesteet ja tuorejuusto. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti. Kaada pasta kastikkeeseen ja tarjoile kapristen kanssa.

Uunimakkaraa eri tavoilla

Uunimakkaraa eri tavoilla

Uunimakkara

1 lenkkimakkara

2 tomaattia

Vuohenjuustoa

Basilikaa

Koskenlaskijaa

Poista lenkistä kuori ja viipaloi. Laita vuokaan vuorotellen makkaraa, viipaloitua tomaattia, viipaloitua vuohenjuustoa ja basilikaa. Toisessa vaihtoehdossa makkaran väliin on viipaloitu Koskenlaskija-juustoa.

Paista uunivuokassa 220 asteessa, kunnes makkara on saanut väriä ja juusto sulanut.

Lohikiusaus

Lohikiusaus

Lohikiusaus

500 g peruna-sipulisekoitusta pakkasesta

8 isoa siivua kylmäsavulohta

2 dl ruokakermaa

2 munaa

1 dl kalalientä

Suolaa

Mustapippuria

Mozzarellaraastetta

Sekoita ruokakermaan munat, kalaliemi ja 1 tl mustapippuria ja 1 tl suolaa (suolan voi jättää pois, koska lohi on suolaista). Lado vuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoistusta ja lohisiivuja sekä hieman juustoraastetta. Ripottele aina perunan päälle hieman mustapippuria ja kaada hieman ruokakermaseosta. Laita viimeiseksi kerrokseksi peruna-sipulia ja kaada päälle loput ruokakermat ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista vuokassa 200 asteessa, kunnes perunat ovat haarukalla kokeillessa pehmeät (n. 50 min). Laita aluksi alumiinifolio tai vuokan kansi kiusauksen päälle uuniin, jottei pinta pala ja paista viimeiset 15 min ilman kantta.

Palamaksaa perinteisillä lisukkeilla - nopeaa!

Palamaksaa perinteisillä lisukkeilla - nopeaa!

Palamaksaa

Yhteen annokseen:

Pari siivua naudan maksaa

Suolaa

Rasvaa paistemiseen

Lisukkeina suolakurkkua ja puolukkahilloa sekä perunoita eri muodoissaan: ranskalaiset tai muussi tai paistinperunat.

Leikkaa maksa paloiksi (helpoiten saksilla) ja mausta kevyesti suolalla. Paista voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla vain muutama minuutti puoleltaan, kunnes pinta ruskistuu. Näin sisus jää hieman pinkiksi. Pidempään pannulla ja maksa on läpikypsää.

Naudan lehtipihvi ja valkosipulivoi

Naudan lehtipihvi ja valkosipulivoi

Lehtipihvi ja maustevoi

Naudan tai possun lehtipihvi (lihatiskiltä saa hyviä pihvejä valmiiksi nuijittuna)

Suolaa

Mustapippuria

Öljyä

Maustevoita: Sekoita huoneenlämpöistä voita ja valkosipulia tai yrttejä tai erilaisia pippureita - grillimaustekin käy. Laita voi kelmun sisään ja pyöritä se tiiviiksi rullaksi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Valmiin pihvn päälle voit leikata voitangosta viipaleita.

Öljyä pihvi molemmin puolin pullasudilla kevyesti. Mausta pihvi varovasti (pihvi on todella ohut) molemmin puolin suolalla ja pippurilla.

Paista kuumalla pannulla minuutti puoleltaan.

Tarjoa erilaisten perunoiden tai salaatin kanssa.

Täytteenä luumua ja vuohenjuustoa

Täytteenä luumua ja vuohenjuustoa

Täytetty pannupihvi

400 g naudan kevyttä (10 %) jauhelihaa

½ dl korppujauhoja

1 tl mustapippurirouhetta

½ tl rouhittua rosepippuria

½ tl chilijauhetta

1 rkl soijakastiketta

1 dl kanalientä

1 muna

Sekoita jauhelihaan muut ainekset - viimeiseksi muna. Vaivaa kevyesti tasaiseksi. Painele taikinasta pienehköjä, ohuehkoja pihvejä 6 kpl.

Täyte: Vuohenjuustotanko ja luumusosetta.

Laita puoleen pihvejä keskelle 1 tl luumusosetta ja yksi vuohenjuustokiekko. Paina toiset 6 pihviä edellisten päälle ja sulje reunat tiiviisti.

Paista pannulla, jossa on öljyä ja voita n. 1 minuutti puoleltaan, kunnes saavat väriä.

Nosta pihvit uunivuokaan ja paista pihvit lopuksi uunissa 200 asteessa n. 15 min.

Tarjoa ruskeassa kastikkeessa perunoiden kanssa tai pelkän salaatin kera.

Paprikaa ja jalopenoa

Paprikaa ja jalopenoa

Mausteista kanaa riisillä

300 g maustamattomia kanasuikaleita

1 rkl currya

1 rkl kurkumaa

1 rkl punaista currytahnaa

1 tl suolaa

1 iso porkkana

1 pieni vihreä paprika

1 dl maissia

4 jalopenoa

 1 tlk kookosmaitoa

Sekoita mausteet kanasuikleiden kanssa. Pese ja pilko porkkana ja paprika.

Lisää mausteet kanaan ja paista suikaleisiin hetki väriä. Lisää paloiteltu porkkana, paprika ja pakastemaissi. Lisää kookosmaito ja lisää jalopenot. Keitä keskilämmöllä pannussa kokoon puoleen alkuperäisestä määrästä. Maista suola.

Tarjoa riisin kanssa.

Lisukkeena riisiä ja voi-hunajaporkkanoita

Lisukkeena riisiä ja voi-hunajaporkkanoita

Viikunaiset kanarullat

Kanafileitä

Pekonia

Viikunahilloa

Homejuustoa tai vuohenjuustoa

Chili-paprikatuorejuustoa

Kastike: 1,5 dl kookosmaitoa, 1 dl ruokakermaa, 2 rkl soijakasteiketta

Nuiji kanafileet ohuiksi. Levitä fileelle ohuelti tuorejuustoa ja viikunahilloa ja laita toiseen päähän pala home- tai vuohenjuustoa. Kääri rullan ympärille pari pekonisuikaletta ja sulje rullan päät cocktail-tikuilla. Paista rullat pannulla, jotta pekoni rapeutuu ja saa väriä.

Laita uunivuokaan kookosmaitoa ja ruokakermaa sekä soijakastiketta - sekoita keskenään. Asettele paistetut rullat kastikkeeseen ja paista 200 asteessa n. 15-20 min. 

Turskaa ja rapea kuori

Turskaa ja rapea kuori

Mantelikalaa

250 g turskafile

1,5 dl ruokakermaa

3/4 dl korppujauhoja

suolaa

sitruunapippuria

mantelilastuja

Sekoita keskenään ruokakerma, korppujauhot, pari rkl mantelilastuja ja ½ tl suolaa. Ripottele hieman suolaa ja sitruunapippuria kalafileelle. Levitä fileen päälle ruokakermaseos ja sen päälle vielä mantelilastuja.

Kypsennä 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Tarjoa esim. kermaperunoiden kanssa.

Makuna jalopenot

Makuna jalopenot

Lihapullat ryynimakkaralla

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

2 ryynimakkaraa

1 iso makea sipuli

3 jalopenoa

1 rkl jalopenojen lientä

½ dl korppujauhoja

1 dl kasvislientä

3 rkl soijakastiketta

1 muna

Hienonna sipuli ja kuullota pannulla pehmeäksi. Laita jauheliha kulhoon ja tee keskellä kuoppa. Kuori ryynimakkarat ja hienonna haarukalla tai tehosekoittimisessa. Laita jauhelihaan tehtyyn kuoppaan kaikki aineet ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi.

Ota käsin n. 2 rkl kokoinen määrä lihamassaa ja muotoile kädessä pyöreäksi. Laita pullat leivinpaperin päälle pellille. Tästä annoksesta tulee pellillinen eli n. 20 - 25 lihapullaa.

Paista uunissa 200 asteessa n. 15 - 20 min, kunnes lihapullat ovat kauniin ruskeita.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu