Purjoa
Voita ja oliiviöljyä
2 dl kasvislientä
Isoja keitettyjä katkarapuja
200 g mustaa pastaa kahdelle
Koristeluun parmesanjuustoa
Friteeraustaikina:
1 dl vehnäjauhoja
½ suolaa
½ tl kurkumaa
1/4 tl valkopippuria
½ dl olutta
½ dl vettä
Rapujen uppopaistoon 1 l rypsiöljyä.
Valmista frittitaikina sekoittaen ensin kuivat aineet ja siihen nesteet. Anna tekeytyä puoli tuntia.
Kuullota purjo voissa ja öljyssä. Lisää kasvisliemi ja anna hautua, kunnes purjo on pehmeää. Lisää halutessasi hieman suolaa (ja hunajaa).
Keitä pasta aldente.Kuumenna öljy kuumaksi (varo polttamasta). Valuta ravut ja kuivaa talouspaperilla. Kierittele ravut vehnäjauhossa ja kastele frittikastikkeeseen. Laita ravut yksitellen kuumaan öljyyn ja paista, kunnes ovat kullanruskeita.
Laita lautaselle pastaa ja kaada päälle purjokastiketta. Asettele ravut päälle ja koristele parmesanilla. Nauti patongin kanssa.
600 g lohifilettä
Pieniä porkkanoita
Paprika
5 jauhoista perunaa
2 dl ruokakermaa
Suolaa
Mustapippuria
2 rkl hunajaa
25 g voita ja 2 rkl öljyä
½ tl timjamia
Kapriksia
Ripottele hienoa merisuolaa lohifileelle. Voitele lohifile reilusti sweetchilikastikkeella. Laita päälle kapriksia. Laita uuniin 180 asteeseen, kunnes keskeltä haarukalla kokeillessa hajoaa helposti. Älä pidä liikaa uunissa, ettei kuivu.
Keitä viisi jauhoista perunaa ja kuori. Paloittele perunat vuokaan ja sekoita suolan ja mustapippurin kanssa. Kaada 2 dl joukkoon ja sekoita. Laita hieman juustoraastetta päälle ja paista uunissa 220 asteessa n. 15 min, kunnes pinta saa väriä.
Keitä porkkanoita ja paprikasuikaleita aldente ja laita pannulle 25 g voita ja muutama ruokalusikallinen öljyä sekä hunajaa. Paista timjamissa pyöritellyt porkkanat ja paprikat kuumalla pannulla, kunnes saavat väriä.
200 g minipennepastaa
100 g jalopenotuorejuustoa
Kapriksia
1 dl ruokakermaa
1 pkt pekonia
Mustapippuria
1 dl kanalientä
Keitä pasta aldente. Suikaloi pekoni kylmälle panulle ja paista rapeiksi. Lisää hieman mustapippuria, nesteet ja tuorejuusto. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti. Kaada pasta kastikkeeseen ja tarjoile kapristen kanssa.
1 lenkkimakkara
2 tomaattia
Vuohenjuustoa
Basilikaa
Koskenlaskijaa
Poista lenkistä kuori ja viipaloi. Laita vuokaan vuorotellen makkaraa, viipaloitua tomaattia, viipaloitua vuohenjuustoa ja basilikaa. Toisessa vaihtoehdossa makkaran väliin on viipaloitu Koskenlaskija-juustoa.
Paista uunivuokassa 220 asteessa, kunnes makkara on saanut väriä ja juusto sulanut.
500 g peruna-sipulisekoitusta pakkasesta
8 isoa siivua kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl kalalientä
Suolaa
Mustapippuria
Mozzarellaraastetta
Sekoita ruokakermaan munat, kalaliemi ja 1 tl mustapippuria ja 1 tl suolaa (suolan voi jättää pois, koska lohi on suolaista). Lado vuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoistusta ja lohisiivuja sekä hieman juustoraastetta. Ripottele aina perunan päälle hieman mustapippuria ja kaada hieman ruokakermaseosta. Laita viimeiseksi kerrokseksi peruna-sipulia ja kaada päälle loput ruokakermat ja ripottele päälle juustoraastetta.
Paista vuokassa 200 asteessa, kunnes perunat ovat haarukalla kokeillessa pehmeät (n. 50 min). Laita aluksi alumiinifolio tai vuokan kansi kiusauksen päälle uuniin, jottei pinta pala ja paista viimeiset 15 min ilman kantta.
Yhteen annokseen:
Pari siivua naudan maksaa
Suolaa
Rasvaa paistemiseen
Lisukkeina suolakurkkua ja puolukkahilloa sekä perunoita eri muodoissaan: ranskalaiset tai muussi tai paistinperunat.
Leikkaa maksa paloiksi (helpoiten saksilla) ja mausta kevyesti suolalla. Paista voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla vain muutama minuutti puoleltaan, kunnes pinta ruskistuu. Näin sisus jää hieman pinkiksi. Pidempään pannulla ja maksa on läpikypsää.
Naudan tai possun lehtipihvi (lihatiskiltä saa hyviä pihvejä valmiiksi nuijittuna)
Suolaa
Mustapippuria
Öljyä
Maustevoita: Sekoita huoneenlämpöistä voita ja valkosipulia tai yrttejä tai erilaisia pippureita - grillimaustekin käy. Laita voi kelmun sisään ja pyöritä se tiiviiksi rullaksi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Valmiin pihvn päälle voit leikata voitangosta viipaleita.
Öljyä pihvi molemmin puolin pullasudilla kevyesti. Mausta pihvi varovasti (pihvi on todella ohut) molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Paista kuumalla pannulla minuutti puoleltaan.
Tarjoa erilaisten perunoiden tai salaatin kanssa.
400 g naudan kevyttä (10 %) jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
1 tl mustapippurirouhetta
½ tl rouhittua rosepippuria
½ tl chilijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1 dl kanalientä
1 muna
Sekoita jauhelihaan muut ainekset - viimeiseksi muna. Vaivaa kevyesti tasaiseksi. Painele taikinasta pienehköjä, ohuehkoja pihvejä 6 kpl.
Täyte: Vuohenjuustotanko ja luumusosetta.
Laita puoleen pihvejä keskelle 1 tl luumusosetta ja yksi vuohenjuustokiekko. Paina toiset 6 pihviä edellisten päälle ja sulje reunat tiiviisti.
Paista pannulla, jossa on öljyä ja voita n. 1 minuutti puoleltaan, kunnes saavat väriä.
Nosta pihvit uunivuokaan ja paista pihvit lopuksi uunissa 200 asteessa n. 15 min.
Tarjoa ruskeassa kastikkeessa perunoiden kanssa tai pelkän salaatin kera.
300 g maustamattomia kanasuikaleita
1 rkl currya
1 rkl kurkumaa
1 rkl punaista currytahnaa
1 tl suolaa
1 iso porkkana
1 pieni vihreä paprika
1 dl maissia
4 jalopenoa
1 tlk kookosmaitoa
Sekoita mausteet kanasuikleiden kanssa. Pese ja pilko porkkana ja paprika.
Lisää mausteet kanaan ja paista suikaleisiin hetki väriä. Lisää paloiteltu porkkana, paprika ja pakastemaissi. Lisää kookosmaito ja lisää jalopenot. Keitä keskilämmöllä pannussa kokoon puoleen alkuperäisestä määrästä. Maista suola.
Tarjoa riisin kanssa.
Kanafileitä
Pekonia
Viikunahilloa
Homejuustoa tai vuohenjuustoa
Chili-paprikatuorejuustoa
Kastike: 1,5 dl kookosmaitoa, 1 dl ruokakermaa, 2 rkl soijakasteiketta
Nuiji kanafileet ohuiksi. Levitä fileelle ohuelti tuorejuustoa ja viikunahilloa ja laita toiseen päähän pala home- tai vuohenjuustoa. Kääri rullan ympärille pari pekonisuikaletta ja sulje rullan päät cocktail-tikuilla. Paista rullat pannulla, jotta pekoni rapeutuu ja saa väriä.
Laita uunivuokaan kookosmaitoa ja ruokakermaa sekä soijakastiketta - sekoita keskenään. Asettele paistetut rullat kastikkeeseen ja paista 200 asteessa n. 15-20 min.
250 g turskafile
1,5 dl ruokakermaa
3/4 dl korppujauhoja
suolaa
sitruunapippuria
mantelilastuja
Sekoita keskenään ruokakerma, korppujauhot, pari rkl mantelilastuja ja ½ tl suolaa. Ripottele hieman suolaa ja sitruunapippuria kalafileelle. Levitä fileen päälle ruokakermaseos ja sen päälle vielä mantelilastuja.
Kypsennä 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.
Tarjoa esim. kermaperunoiden kanssa.
400 g naudan jauhelihaa (10 %)
2 ryynimakkaraa
1 iso makea sipuli
3 jalopenoa
1 rkl jalopenojen lientä
½ dl korppujauhoja
1 dl kasvislientä
3 rkl soijakastiketta
1 muna
Hienonna sipuli ja kuullota pannulla pehmeäksi. Laita jauheliha kulhoon ja tee keskellä kuoppa. Kuori ryynimakkarat ja hienonna haarukalla tai tehosekoittimisessa. Laita jauhelihaan tehtyyn kuoppaan kaikki aineet ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
Ota käsin n. 2 rkl kokoinen määrä lihamassaa ja muotoile kädessä pyöreäksi. Laita pullat leivinpaperin päälle pellille. Tästä annoksesta tulee pellillinen eli n. 20 - 25 lihapullaa.
Paista uunissa 200 asteessa n. 15 - 20 min, kunnes lihapullat ovat kauniin ruskeita.
Uusimmat kommentit
18.03 | 15:20
Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.
04.01 | 18:02
Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊
04.01 | 17:25
Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)
13.04 | 10:50