Tyrnikakku tyrnisiirappikiilteellä (kuvassa myös tyrni-omenahilloa, jonka ohje on Siinä sivussa 3 - sivulla)

Tyrnikakku tyrnisiirappikiilteellä (kuvassa myös tyrni-omenahilloa, jonka ohje on Siinä sivussa 3 - sivulla)

Tyrnikakku

2 munaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 ½ tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tyrnimehua

50 g sulatettua voita

Sekoita keskenään käsivispilällä munat ja sokeri, älä vaahdota. Sekoita mukaan jäähtynyt voi ja tyrnimehu. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.

Jauhota vuoka ja paista kakku 200 asteessa n. puoli tuntia tai kunnes se keskeltä kokeillessa tuntuu kiinteältä.

Valmista siirappi kakun paistuessa:

1 dl tyrnimehua

1 dl sokeria

Laita kattilaan mehu ja sokeri ja keitä keskilämmöllä puulastalla kattilan pohjaa myöten hiljalleen sekoittaen, kunnes seos sakenee. Sivele jäähtyneen kakun pintaan pullasudilla siirappia. Älä anna siirapin jäähtyä liikaa, sillä se kovenee käyttökelvottomaksi.

Suklaata, mansikkahilloa ja tuoreita mustikoita

Suklaata, mansikkahilloa ja tuoreita mustikoita

Suklaa-marjamuffinssit

8 muffinssia (tässä tehty teflonvuokiin)

1 muna

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

½ dl rypsiöljyä

3/4 dl maitoa

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Sekoita käsivispilällä muna ja sokerit. Lisää öljy ja maito ja sekoita kevyesti tasaiseksi. Lisää keskenään sekoitetut jauho, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja sekoita kevyesti tasaiseksi taikinaksi.

Täytä vuokat 3/4 korkeuteen. Paista 200 asteessa n. 10 min. Muffinssi on kypsä, kunnes se kevyesti sormella keskeltä kokeillessa tuntuu kiinteältä ja kimmoisalta. Heti paistamisen jälkeen laita pienellä lusikalla keskelle mansikkahilloa ja päälle tomusokeria sekä pari tuoretta mustikkaa.

Sitruunamuffinssit (omena)hillotäytteellä

Sitruunamuffinssit (omena)hillotäytteellä

Sitruunamuffinssit

(10 vuokamuffinssia)

1 muna

1 dl sokeria

1 tl vaniliinisokeria

50 g sulatettua voita

1 dl maitoa

1,5 dl vehnäjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

(½ tl kanelia, jos täytesose on omenaa)

2 rkl sitruunamehua

2 rkl raastettua sitruunankuorta

Sekoita käsin (älä vatkaa) muna, sokeri ja vaniliinisokeri. Lisää voisula ja maito. Sekoita tasaiseksi muutamalla pyöräytyksellä. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja kaneli ja sekoita. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sitruunankuori ja kääntele taikinaan tasaisesti.

Voitele teflonmuffinssivuoat pullasudilla ja täytä jokainen vuoka n. 3/4 korkeuteen. Paista 200  asteessa n. 15 min, kunnes väri on kullanruskea ja muffinssi keskeltä kokeillessa kiinteä, muttei kova.

Anna muffinssien jäähtyä vuokassa ja irroita sen jälkeen varovasti painaen ohut veitsi reunaa pitkin kammeten muffinssi vuokasta. Koverra keskelle pieni n. 1-1 ½ cm syvä kuoppa, jonka täytät haluamallasi soseella tai hillolla. Tässä käytetty omenasosetta ja siksi taikinaan on lisätty kanelia. Kanelin voi myös kokonaan jättää pois.

Päälle on tehty tomusokerikuorrute (tomusokeria, vettä ja hieman sitruunamehua) ja strösseleitä. Kuorrute saa olla erittäin paksua, ettei se valu reunoilta pursotettaessa muffinssin päälle. (Vinkki: Laita esim. pakastemuovipussi n. 2,5 dl vesilasiin ja käännä pussin reunat ulkopuolelle. Laita kuorrute pussiin lasissa ja ota pussi lasista. Painele kuorrute pussin toiseen pohjakulmaan puristamalla pussia. Leikkaa erittäin pieni pala kulmasta ja pidä pussia esim. lautasen päällä, kuorrute valuu helposti, jos se on vähänkään liian ohutta. Eli tee siitä mieluummin liian paksua kuin ohutta eli lisää nestettä tomusokeriin pieniä määriä kerrallaan.) 

Taatelikakku (helppo)

Taatelikakku (helppo)

Taatelikakku

2,5 dl vettä

200 g tuoreita taateleita

1 dl sokeria

200 g sulatettua voita

2 munaa

1 dl expresso- tai muuta vahvaa kahvia kylmänä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniliinisokeria

Mittaa vesi kattilaan ja paloittele taatelit (poista kivet) saksilla pieniksi (n. ½-1 cm) paloiksi veteen. Keitä pehmeiksi ja pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi. Keitä vahva kahvi ja kaada kuppiin jääkaappiin jäähtymään. Lisää sulatettu voi taateliseokseen ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita käsivispilällä joukkoon yksitellen munat, sitten kahvi ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu kohotusaineet ja vaniliinisokeri. Seos on löysähköä.

Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa (155 kiertoilmauunissa) noin tunti, kunnes kakku hieman irtoaa reunoista ja päältä kevyesti painamalla on pehmeän kimmoisaa.

Kuorrutuksena esim. suklaakastike: Sulata kattilassa 3/4 dl kermaa ja paloina 100 g tummaa suklaata. Sekoita lastalla koko ajan, äläkä anna kiehua. Kaada kastike hieman jäähtyneenä jäähtyneen kakun päälle. Koristele strösseleillä.

Rapea kuori ja pehmeä sisus

Rapea kuori ja pehmeä sisus

Maalaisleipä

30 g tuorehiivaa

4 ½ dl lämmintä vettä

3 rkl hunajaa

2 rkl suolaa

1 dl ruisjauhoja

n. 9 dl vehnäjauhoja

Ota reilun kokoinen kulho. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sekaan hunaja, suola ja jauhot vähitellen taikinaa koko ajan voimakkaasti käsin alustaen. Jauhoja sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä ja siitä saat taputellen muotoiltua kulhoon pallon.

Peitä taikina liinalla ja anna sen nousta huoneenlämmössä 1,5 - 2 tuntia. Taikina on kohonnut yli puolet.

Leivo taputellen käsin tämän jälkeen leivinpöydällä kaksi pitkää tai yksi iso pyöreä leipä ja viillä pintaan viillon sekä jahota leipien pinta venhäjauhoilla.'

Jätä leivät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna niiden nousta liinan alla noin 40 min.

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita uunin pohjalle vedellä täytetty kuppi rapeuttamaan leipien kuorta. Paista uunissa keskitasolla noin 35 min.

Kauralastut - muistoja koulun köksäntunnilta :)

Kauralastut - muistoja koulun köksäntunnilta :)

Kauralastut

18 kpl

50 g sulatettua rasvaa

2 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 muna

Lisää sulatettuun rasvaan kaikki muut aineet kerralla ja sekoita puulastalla tasaiseksi. Laita ruokalusikalla pieniä nokareita pellille leivinpaperille n. 10 cm välein. Paista 200 asteessa n. 5 min keskitasolla ja irrota hieman jäähtyneet lastut lastalla irti leivivnpaperista.

Helppo, makean siirappinen, tuhti leipä punajuuritvistillä

Helppo, makean siirappinen, tuhti leipä punajuuritvistillä

Punajuurisaaristolaisleipä

2 vuokaleipää (n. 24 cm * 8 cm kork.)

½ l appelsiinimehua

1 pala (50 g) hiivaa

2 keskikok. säilöttyä tai itse keitettyä punajuurta

2 dl leipäsiirappia/tummaa siirappia

1 ½ dl kaljamaltaita

1 ½ dl kauraleseitä

1 ½ dl ruisjauhoja

½ dl auringonkukansiemeniä

5 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl suolaa

Voiteluun: puolet kuumaa vettä ja puolet siirappia

Lämmitä mehu kulhossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sekoittaen mehuun. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa (taikina kohoaa ainakin kaksinkertaiseksi). Lisää siirappi ja mehuseos. Sekoita tasaiseksi ja lisää punajuuriraaste ja sekoita kevyesti. Laita kulho liinan alle kohoamaan 1 ½ tunniksi ja kaada taikina vuokiin (pahvisiin, silikoni- tai metallisiin kakkuvuokiin). Taikina on suhteellisen löysää.Taikinaa noin 8 cm korkeudelta vuokasta.

Paista leipiä 175 asteessa n. tunti - puolitoista. Voitele leipää pinnalta useasti vesi-siirappiseoksella pullasudilla. Leipä on valmis, kun se pinnalta kädellä kokeiltaessa on kimmoisaa ja kiinteää. Anna leivän jäähtyä ja kumoa se vuokasta. Voit irroitella sitä kevyesti sivuilta terävällä veitsellä ennen kumoamista. 

Leipää voit säilyttää jääkaapissa leivinpaperissa ja muovipussissa useita viikkoja tai pakastaa sen jäähdyttyään.

Porkkanakakku

Porkkanakakku

Porkkanakakku

2 munaa

2 dl sokeria

200 g porkkanaraastetta

1 dl rypsiöljyä

3/4 tl leivinjauhetta

3/4 tl soodaa

1 tl kanelia

½ tl inkivääriä

2 1/4 dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta porkkanat (käsin tai tehosekoittimessa). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Sekoita muna-sokerivaahtoon öljy ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi käsin ja lisää jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (pyöreä halk. 25 cm tai suorakaiteen muotoinen 25 * 18 cm. Paista 175 asteessa n. 40-50 min, kunnes pinta on kullanruskea ja keskeltä kokeillessa kiinteä. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.

Kuorrutus:

50 g pehmeää voita

1 rasia (180 g) maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa

1 ½ dl tomusokeria

1 tl  vaniljasokeria

2 tl sitruunan mehua

manteli- tai pähkinäruohetta päälle

Sekoita tasaiseksi voi ja juusto. Lisää sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Lisää sitruunan mehu. Levitä seos kakun päälle ja koristeeksi esim. mantelirouhetta.

Pehmeät sisältä ja rapea kuori

Pehmeät sisältä ja rapea kuori

Vehnä-grahamsämpylät

400 g vehnäjauhoja

100 grahamjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

5 rkl öljyä

3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita reilunkokoiseen kulhoon jauhot, hiiva ja suola. Tee keskelle isolla lusikalla kuoppa, johon kaadat 3 dl vettä ja öljyn. Sekoita lusikalla pyörittämällä nesteen reunaa pitkin jauhoja nesteeseen ja lisää loput vedet. Kun taikina sakenee, jatka sekoittamista käsin (parhaiten onnistuu ohuet vinyylikäsineet käsissä) ja tee taikinasta tasaista niin, että se juuri ja juuri irtoaa käsistä. Voit lisätä tarvittaessa vettä, jotta taikinasta ei tule liian kuivaa.

Anna taikinan kohota liinan tai parin talouspaperiarkin alla n. ½ tuntia ja pyörittele (jälleen käsineet käsissä) sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille ja kohota jälleen liinan alla n. 15 min. Tee sämpylöiden päälle pari viiltoa veitsellä (näin ei sämpylät halkeile uunissa) ja kastele hieman vedellä (pullasudilla). Voit ripotella päälle esim. maustettua sormisuolaa (tässä merilaavasuolaa).

Paista kookkaita sämpylöitä 200 asteessa (kiertoilmauunissa 180) n. 20-25 min ja pieniä n. 10 - 15 min pinnaltaan kullanruskeiksi.

Vaniljarahkaa ja rusinoita

Vaniljarahkaa ja rusinoita

Vaniljarahkapullat

Pullataikina:

1 ½ dl maitoa (kevyttä tai rasvatonta)

1 ½ kivennäisvettä

1 ½ dl sokeria

1 ½ tl suolaa

1 ½ tl hienonnettua kardemummaa

½ dl öljyä (ei oliivi tai muuta mausteöljyä)

n. 7 ½ dl vehnäjauhoja (sen verran, että taikina irtoaa juuri ja juuri käsistä)

1 pss kuivahiivaa

Lämmitä maito-vesi-seos mikrossa tai kattilassa vähän yli kädenlämpöiseksi (n. 40-asteiseksi). Lisää lämpimään seokseen sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita hetki lusikalla tai vast., kunnes sokeri on lähes sulanut. Lisää öljy.

Sekoita hiiva vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseosta vähitellen nesteseokseen sekoittaen. Kun taikina alkaa hieman enemmän saostua, jatka jauhojen sekoittamista käsin. Tässä esim. ohuet vinyylikäsineet (apteekista) ovat korvaamattomat. 🤩 Jauhoja lisätään sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä. Ota koko taikina kulhosta ja pyörittele sitä kulhon päällä palloksi, jonka taputtelet kulhon pohjalle kohoamaan leipomista varten. Laita kulhon päälle keittiöpyyhe tai pari talouspaperiarkkia ja jätä taikina kulhoon n. tunniksi kohoamaan n. kaksinkertaiseksi. 

Pullien täyte:

2 dl vaniljarahkaa

1 tl vaniljasokeria

1 muna

1 dl rusinoita

Sekoita täyteainekset keskenään.

Kun pullataikina on kohonnut, pyörittele suurehkoja pullia ja aseta ne leivinpaperin päälle pellille jättäen reilusti väliä (n. yhdeksän pullaa pellilleen). Anna pullien kohota toistamiseen noin 15 min. Laita lautaselle n. desi vehnäjauhoja. Pyöritä lasin pohjaa jauhoissa ja tee painamalla lasilla pullan keskelle reilu syvennys. Laita syvennykseen parilla ruokalusikalla täytettä. Voitele pullan reunat kananmunalla ja ripottele reunoille sokeria. 

 Paista pullia 220 asteessa n. 12 - 15 min.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu