Ohutleipää maustettuna kurkumalla ja timjamilla

Ohutleipää maustettuna kurkumalla ja timjamilla

Ohutleipää

8 kpl halk. n. 15 cm

1 dl lämmintä vettä

1 tl suolaa

½ tl kurkumaa

½ tl timjamia

2 rlk oliiviöljyä

Vehnäjauhoja

Rypsiöljyä ja sormisuolaa

Laita kulhoon 1 dl vehnäjauhoja ja mausteet ja sekoita. Lisää vesi ja öljy ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen lisää sen verran, että saat taikinasta juuri ja juuri käsistä irtoavan taikinapallon. Muovaa taikinasta tanko, jonka jaat saman suuruisiin osiin ja pyörittele ne kevyesti palloiksi. Kaulitse palloista todella ohuet, pyöreät taikinalevyt.

Kuumenna paistinpannu lähes kuumimilleen. Sivele pannun pohjalle hieman rypsiöljyä ja paista ohutleivät molemmilta puolilta, kunnes saavat väriä (kuten kuvassa). Sivele öljyä myös siinä vaiheessa, kun käännät leivän, jotta väri pysyy tasaisempana.

Lämpimien leipien päälle voit halutessasi ripotella hienonnettua sormisuolaa makua antamaan.

Leivät on parhaita juuri valmistuttua ja ne voi tarjoilla esim. curryaterian kanssa, mutta ne voi myös jäähtyneenä leikata neljään osaan ja nauttia dipattavan kastikkeen kanssa esim. illanistujaisissa.

Kirpeää ja makeaa yhtäaikaa

Kirpeää ja makeaa yhtäaikaa

Kirpeän makea tyrni-omenahillo

3 keskikokoista omenaa (kuorittuna ja pilkottuna n. 350 g)

1,5 dl tyrnimehutiivistettä

180 g hillosokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl tomusokeria

Kuori ja pilko omenat, joista on poistettu siemenkota. Laita kattilaan ja lisää ½ dl tyrnimehua. Kuumenna ja pehmitä omenat al dente ja lisää 1 dl tyrnimehua. Muussaa omenoita, jos haluat hillosta sileämpää. Lisää hillosokeri ja keitä hiljalleen 5 min. Lisää vanilja- ja tomusokeri ja kuumenna lisää 10 min. Laita seos puhtaaseen lasipurkkiin kuumana ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa. Hillo sakenee jäähtyessään ja jääkaapissa.

Hasselbackan perunat

Hasselbackan perunat

Hasselbackan perunat

Jauhoisia puikula-perunoita

Voita sulana

Suolaa

Parmesan-juustoa raastettuna

Pese kuorelliset perunat hyvin. Laita peruna esim. puukauhaan ja leikkaa terävällä, ohuella veitsellä poikittain ohuita siivuja (kuten kuvassa). Perunan ollessa kauhassa tai vastaavassa isossa lusikassa siivut eivät halkaise perunaa. Laita perunat voideltuun vuokaan ja kaada perunoiden päälle sulatettua voita ja ripottele hieman suolaa. 

Laita vuoka perunoineen 200-asteiseen uuniin ja paista noin puoli tuntia. Voitele perunat pariin kertaan voisulalla. Ota perunat uunista ja ripottele päälle muutama ruokalusikallinen parmesan-juustoa ja laita takaisin uuniin. Pidä perunoita uunissa, kunnes haarukalla kokeillessa ne ovat pehmeinä ja juusto on saanut väriä.

Ihana lisäke kalalle tai lihalle.

Perunavuoka mandoliinilla

Perunavuoka mandoliinilla

Perunavuoka

10 kapeita puikulan mallista kiinteää perunaa

1 kasvis- tai kanaliemikuutio

½ l kiehuvaa vettä

suolaa

rouhittua mustapippuria

Perunat on viipaloitu aivan ohuiksi mandoliinin avulla ja ladottu laakeaan vuokaan kerroksittain. Väliin hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria. Sulata liemikuutio veteen ja kaada liemi perunoiden päälle siten, että perunat lähes kokonaan peittyvät.  

Paista 220 asteisessa uunissa (200 kiertoilmassa) n. 40 min folion alla tai kunnes perunat ovat haarukalla kokeillessa pehmeitä. Ota pois folio ja painele perunoita lusikalla nesteen alle (jos nestettä on paljon jäljellä) etteivät perunat kuivu ja lisää lämpöä 240 asteeseen n. 10 - 15 minuutiksi, että perunat saavat väriä.  

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu