Kalalautanen

Kalalautanen

Kuhaa, savusiikaa, tiikerirapua

Kahdelle:

2 kuhafilepalaa (nahatonta)

Sitruunapippuria

Suolaa

Paistamiseen voita ja öljyä

Mausta filepalat molemminpuolin ja paista pannulla öljy-voiseoksessa n. 3 min puoleltaan tai paksuudesta riippuen, kunnes kala on läpikotaisin valkeaa. Varo paistamasta liikaa.

2 tiikeriravun pyrstöä; avaa pehmeältä puolelta ravun liha esiin ja jos ovat raakoja paista pannulla öljy-voiseoksessa n. 2 min lihapuolelta ja n. 1 min kuoripuolelta.

Kukkakaalipyre:

1 pienehkö kaali

1 tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

3 rkl ruokakermaa tai kuohukermaa

Pese ja leikkaa kukinnot (kahta lukuunottamatta friteerausta varten) paloiksi kattilaan, jossa on suolaa ja vettä kaksi kertaa kaalien verran. Keitä kaalit pehmeäksi, lisää valkopippuri ja suola sekä kerma ja sekoita sauvasekoittimella sileäksi.

Leikkaa kaksi kukkakaalikukintoa ohuiksi siivuiksi ja friteeraa eli lämmitä kattilassa n. 3 dl rypsiöljyä kuumaksi ja laita siivut öljyyn käännellen niitä siten, että ne ovat puoleltaan kullanruskeita. Vähennä lämpöä, mikäli siivut tummenevat heti liikaa. Varo, ettei vettä joudu öljykattilaan - se aiheuttaa öljyn roiskumisen.

Kastike kalalle:

1 dl kermaviiliä

1 rkl vahvaa sinappia

½ tl sitruunapippuria

1 tl sweetchilikastiketta

Hieman sokeria ja suolaa.

Asettele lautaselle mielesi mukaan ja lisää halutessasi vihanneksia, esim. retiisiä ja tomaattia.

Sipulilla täytetty jauhelihapihvi ja timjamilohkoperunat uunissa

Sipulilla täytetty jauhelihapihvi ja timjamilohkoperunat uunissa

Täytetty sipulipihvi ja timjamilohkoperunat

(kahdelle)

4 keskikokoista kiinteää perunaa

Timjamia

Soijaöljyä

3 isoa makeaa sipulia

Pihvit:

400 g jauhelihaa (tässä naudan)

4 rkl soijakastiketta

1 rkl mustapippurirouhetta

1 ½ dl kanalientä (1 kuutio kiehuvaan veteen)

½ dl korppujauhoja

2 rkl jalopenojen lientä tai 1 pilkottu jalopeno

Leikkaa sipuleista kannat ja kuori. Puolita sipulit ja leikkaa niistä ohuita siivuja. Laita pannulle öljyä n. ½ dl ja sipulisiivut. Anna niiden hautua keskilämmöllä (itselläni lämpö asetettu 7/9) niin kauan, kunnes ne ovat läpikuultavia ja aldente. Lisää sekaan 2 rkl siirappia ja karamellisoi sipuleita vielä n. 10 min.

Pese ja lohko perunat pituussuunnassa koosta riippuen neljään tai kahdeksaan lohkoon. Keitä perunoita puolikypsiksi. Laita lohkot vuokaan ja kaada päälle reilusti öljyä ja ripottele timjamia. Kääntele perunoita lusikalla siten, että kaikki pinnat saavat öljyä ja timjamia. Paista 200 asteessa uunissa, kunnes pinta saa väriä ja perunat ovat pehmeitä. Kääntele niitä välillä.

Sekoita kuumaan kanaliemeen korppujauhot turpoamaan. Laita jauheliha tarpeeksi suureen kulhoon, että voit sekoitaa kaikki aineet sekaisin käsin. Eli laita jauhelihan päälle kaikki aineet korppujauhoseos mukaan lukien ja sekoita käsin pihvitaikina tasaiseksi.

Muotoile pellille leivinpaperin päälle litteitä (n. 1 cm) pihvejä. Lisää päälle n. 1 rkl pehmeitä sipulisiivuja ja laita pihvin kanneksi toinen yhtä paksu pihvi. Sulje pihvin reunat sormin mahdollisimman hyvin, ettei sipulit valu ulos paistaessa. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 min.

Pekonia ja kanttarelleja

Pekonia ja kanttarelleja

Pekoni-sienirisotto (kahdelle)

1,5 dl risottoriisiä (Aborio)

2 dl kuivaa valkoviintä

7 - 8 dl kanalientä

1 shalottisipuli

2 rkl oliiviöljyä

3/4 pkt amerikanpekonia

1 dl silputtua, ryöpättyä sientä (tässä kanttarelleja)

½ dl raastettua pecorino-juustoa (parmesankin käy)

½ dl silputtua persiljaa

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota sitä paistinpannulla (älä polta) muutama minuutti ja lisää riisi. Kuullota riisiä läpikuultavaksi ja lisää hieman lämpöä ja lisää viini. Hämmennä seosta koko ajan kevyesti. Anna viinin kuumentua siten, että siitä haihtuu alkoholi ja se imeytyy riisiin. Lisää kanalientä vähitellen (n. 3/4 dl kerrallaan) ja odota seoksen saostumista ennenkuin lisäät kanalientä. Jatka hämmentäen riisi-nesteseoksen saostamista. Lisää nestettä niin kauan, että riisi on ns. aldente eli siinä on hieman purutuntumaa.

Nesteen imeytyessä seokseen voit välillä paistaa suikaloidun pekonin. Muista suikaloida pekoni kylmälle pannulle ilman rasvaa ja paistaa rapeaksi. Lisää valmiin pekonin joukoon pienityt sienet jatkaen kuumentamista, kunnes sienet ovat hieman pehmenneet.

Kun riisiseos on aldente ja hieman löysää, lisää joukkoon pekonit, sienet ja juustoraaste - lopuksi persiljasilppu.

Tarjoa patongin kanssa.

Kasviksia ja creme fraice -kastiketta

Kasviksia ja creme fraice -kastiketta

Kasvispihvit

(n. 9 kpl halk. 10 cm)

1 keskikok. palsternakka

2 jauhoista keskikok.perunaa

2 porkkanaa

100 g lanttua tai naurista

Pieni sipuli

Yhteensä n. 600 g kasvista.

2 munaa

1 prk creme fraichea pihveihin ja 1 prk kastikkeeseen

3/4 dl korppujauhoja

Suolaa

Valkopippuria

Savupaprikajauhetta

Kuori ja pilko kasvikset lohkoiksi. Sekoita lohkot hienoksi tehosekoittimessa ja kaada seos vuokaan. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Maista suola. Valkopippuria vain 1/4 tl.

Muotoile pellile leivinpaperin päälle n. 1,5 korkeita halkaisijaltaan n. 10 cm levyisiä pihvejä ja paista 200 asteessa n. 12 - 15 min, kunnes pinta saa väriä.

Kastike:

Sekoita purkilliseen creme fraichea makusi mukaan pussillinen dippikastiketta - tässä blue cheese eli homejuustodippiä. Lisää tarvittaessa hyppysellinen suolaa ja sokeria.

Jättirapuja ja sinisimpukkaa

Jättirapuja ja sinisimpukkaa

Rapu-simpukkapasta

Jättiravun pyrstöjä n. 4 kpl/annos

Sinisimpukan lihaa n. 10 kpl/annos

Kastike:

Shalottisipuli

Öljyä paistamiseen

½ dl valkoviiniä

1 dl kuohukermaa

1 punainen chilipalko

½ persiljaa pilkottuna

½ tl curryä

Suolaa maun mukaan

Hunajaa maun mukaan

2 rkl sitruunamehua

Mikäli jättiravun pyrstöt on pakastealtaasta, sulata ne lämpimän veden alla ja mausta ruokalusikallisella sweetchilikastiketta. Paista pannulla, kunnes eivät enää ole läpikuultavia. Varo paistamasta ylikypsiksi.

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota sitä keskilämmössä öljyssä (n. 3 rkl), kunnes on läpikuultavaa (älä polta). Lisää pienitty chili (halkaise palko ja poista siemenet) ja lisää curry. Lisää hieman lämpöä ja lisää valkoviini. Hauduta n. 5 min.

Lisää kerma, suolaa ja hunajaa maun mukaan. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai hunajaa.

Lisää kastikkeeseen persijlja, ravut ja simpukat ja kuumenna n. 3-5 minuuttia.

Tarjoa erilaisten nauhapastojen kanssa ja koristele mädillä, kaviaarilla tai persiljalla.

Porkkanaa, lanttua, purjoa

Porkkanaa, lanttua, purjoa

Juuresmureke

400 g naudan jauhelihaa

Porkkana ja lanttukuutioita

Purjoa pienittynä

Punasipuli

2 rkl kapriksia ja 1 rkl kapristen lientä

4 rkl soijakastiketta

½ dl kanalientä

½ dl korppujauhoja

1 tl mustapippuria

4 rkl sinappista kurkkusalaattia

1 muna

Keitä porkkana- ja lanttukuutiot sekä purjosilppu lähes pehmeiksi höyryssä tai pienessä määrässä vettä.

Kuullota pannulla pienessä määrässä öljyä punasipulisilppu. Sekoita jauhelihaan kaikki muut ainekset paitsi juurekset ja kurkkusalaatti.

Levitä taikina kädellä painellen leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi n. 2 cm paksuksi levyksi mitoittaen siten, että se leveydeltään mahtuu pitkään kakkuvuokaan. Levitä taikinalevyn päälle kurkkusalaatti ja juurekset siten, että n. 2 cm reunoista jää tyhjäksi. Rullaa levinpaperin avulla taikinalevy rullaksi ja nosta rulla vuokaan. Sulje rullan päät käsin ja painele mahdolliset reiät rullassa kiinni käsin.

Voitele rulla päältä esim. savuisella bbq-kastikkeella ja paista uunissa 200 asteessa n. puoli tuntia, kunnes pinta on saanut tummaa väriä.

Tarjoa esim. salaatin tai perunoiden kanssa.

Intialaisia makuja ja villiriisiä

Intialaisia makuja ja villiriisiä

Thaikanacurry munariisikakulla

400 g kanafileitä

1 valkosipulin kynsi

4 pientä kevätsipulia

1 punainen chili

1 rkl raastettua inkivääriä

1 rkl Sambal Olek -chilitahnaa

1 rkl currytahnaa

1 tlk kevytkookosmaitoa

1 punainen makea paprika

2 dl kypsiä maissinjyviä

1 porkkana

1 prk ananaspaloja mehuineen

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

Pieni valkosipuli, kevätsipulit ja chilipalko, josta on poistettu sisältä siemenet ja valkeat kohdat. Raasta tuoretta inkivääriä 1 rkl. Kuullota edellisiä aineksia pannulla n. 5 min ja lisää chili- ja currytahna. Anna hautua pari minuuttia ja lisää paloitellut (kookkaita paloja) kanafileet. Paista, kunnes kana on lähes kypsää.

Lisää kookosmaito ja keitä currya pannulla n. 10 min. Lisää pilkotut porkkana ja paprika. Hauduta n. 10 min ja lisää maissinjyvät ja ananaspalat mehuineen. Lisää 1 rkl hunajaa ja ½ tl suolaa. 

Keitä currya kokoon noin puoleen alkuperäisestä ja lisää 1 dl persiljasilppua.

Munariisikakku:

Keitä 1 l vettä, jossa on 1 tl suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää 3 dl riisiä ja keitä siihen saakka, kun vesi on imeytynyt riisiin. Seuraa pakkauksen ohjetta. Kun riisi on kypsää, laita se paistinpannulle ja lisää 2 munaa ja sekoita.

Muotoile riisistä lautaselle kakku ja lusikoi ympärille currya. Tarjoa lisukkeena vaaleaa leipää, esim. patonkia.

Hyvää ja helppoa arkiruokaa

Hyvää ja helppoa arkiruokaa

Kinkkukiusaus

500 g peruna-sipulisekoitusta pakkasesta

1 pss kinkkusuikaleita

1 prk juustokermaa (15 %)

1 tl mustapippuria

2 dl kanalientä

1 tl suolaa

Laita vuokaan jäinen peruna-sipulisekoitus, kinkkusuikaleet ja 1 tl mustapippuria sekä 1 tl suolaa. Sekoita keskenään. Kaada päälle juustokerma ja kanaliemi ja sekoita.

Paista 220 asteessa n. tunti. Aluksi n. 45 min folion tai kannen alla.

Broileria, kanttarelleja ja kevätsipulia

Broileria, kanttarelleja ja kevätsipulia

Broiler-sienipyörykät

400 g broilerin jauhelihaa

1 dl kanttarelleja pienittynä ja ryöpättynä

½ dl kevätsipulin varsia silputtuna

1 kanaliemikuutio

½ dl korppujauhoja

1 tl currya

½ tl kurkumaa

½ tl suolaa

3 rkl soijakastiketta

1 dl juustoraastetta

Kuullota pannulla öljyssä sieniä ja sipulisilppua n. 5 min. Sulata liemikuutio 1 dl:ssa kiehuvaa vettä ja laita joukkoon korppujauhot - sekoita tasaiseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele käsissäsi reilun kokoisia pyöryköitä.

Paista 200 asteessa pellillä leivinpaperin päällä n. 20 min.

Sienirisotto rouskuista

Sienirisotto rouskuista

Sienirisotto

(kahdelle) (valmistusaika n. 40 min.)

1,5 dl Aborio-risottoriisiä

½ dl pientä sipulisilppua

Oliiviöljyä

1 dl kuivaa valkoviiniä

1 l kanalientä

1 dl Pecorino- tai Parmesan-juustoraastetta

Kuullota sipulisilppu öljyssä. Lisää riisit ja kuullota niitä pienessä öljymäärässä sipulin kanssa (n. 5 min). Lisää valkoviini ja kääntele sipulin kanssa koko ajan sekoittaen, kunnes viini on haihtunut. Älä polta sipulia ja riisiä. Lisää kanalientä n. 1 dl kerrallaan. Sekoittele lähes koko ajan ja kunnes liemi on haihtunut, kaada lisää ja haihduta sekoittaen. Kunnes riisin kypsyys on lähes aldente, lisää pienityt ryöpätyt sienet ja lisää tarvittaessa kanalientä. Tarkista riisin kypsyys (aldente). Lisää lopuksi juusto ja sekoita.

Uusimmat kommentit

18.03 | 15:20

Oli erittäin kiva katsella värikkäitä kuvia kehittämistäsi annoksista. Oikein innostuin. Olen "velkaa" ystäville jonkun kivan lounaan tai päivällisen, en vaan ole saanut aikaiseksi.

04.01 | 18:02

Kiva kuulla. Maistuvia lukuhetkiä 😊

04.01 | 17:25

Näillä ohjeilla saa kotikokkailuun mukavaa twistiä ja ennen kaikkea maistuu hyvälle! Kiitos ja jatka samaan malliin! :)

13.04 | 10:50

Jaa tämä sivu